Dieet in het derde trimester van de zwangerschap

We gaan de belangrijkste punten uitleggen waar je op moet letten in je voeding in het derde trimester van de zwangerschap, om je in deze fase efficiënt te voeden.
Dieet in het derde trimester van de zwangerschap

Laatste update: 24 juli, 2022

Een goed dieet in het derde trimester van de zwangerschap is essentieel om de baby volledig tot ontwikkeling te laten komen en gezondheidsproblemen in de eerste maanden te voorkomen. Tijdens de draagtijd is het niet alleen belangrijk op te letten wat je eet, maar ook goed te hydrateren en alcohol en tabak te vermijden.

Voor we beginnen moet je weten dat je in het laatste trimester van de zwangerschap wat last kunt hebben van je spijsvertering, vooral in de maag. Dit komt door de druk die de baby op de inwendige organen uitoefent. Het is dus niet verwonderlijk dat reflux of ongemak kan optreden na een zware maaltijd.

Hier is alles wat je moet weten en toepassen in dit laatste stadium van de zwangerschap. Let op!

Voedingsinname

Dieet in het derde trimester van de zwangerschap
In het derde trimester moet de voeding van een zwangere vrouw gevarieerd, compleet, evenwichtig en licht hyper calorisch zijn. Maar dit betekent niet ‘eten voor twee’ of de kwaliteit van wat je eet verwaarlozen.

Zoals we in andere artikelen hebben vermeld, is het tijdens de zwangerschap van cruciaal belang een energieoverschot te bereiken om de groei van de baby te verzekeren. Vooral in het laatste stuk van de zwangerschap. Een verhoging van de consumptie met 300 calorieën boven de gebruikelijke hoeveelheid zal al voldoen aan de stofwisselingsbehoeften van de moeder en de foetus. Daarom moet het dieet dat je in het tweede trimester begon voortgezet worden en moet de overmaat aan energie vergelijkbaar zijn.

Het is echter een goed idee om de aanwezigheid van enkelvoudige koolhydraten in het dieet te blijven beperken, terwijl complexe koolhydraten en vezels nodig zullen zijn. In feite kan dit laatste element helpen om constipatie, die in deze periode van de zwangerschap vrij vaak voorkomt, onder controle te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Canadian Family Physician Medecin de Famille Canadien (Engelse link).

Tegelijk is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor de inname van eiwitten. Op dit punt neemt de behoefte aan deze voedingsstoffen toe met meer dan 1 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Annalen van Voeding & Metabolisme (Engelse link). Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van alle foetale weefsels.

Verminder spijsverteringsongemakken door je dieet in het derde trimester van de zwangerschap

Zoals in het begin al gezegd is, is het in het derde trimester van de zwangerschap heel gewoon om last te hebben van spijsverteringsproblemen zoals reflux en brandend maagzuur. Soms is het zelfs nodig naar maagzuurremmers te grijpen om de symptomen te verlichten.

Er zijn echter een aantal natuurlijke remedies die op middellange termijn effectief kunnen zijn. Ze hebben ook minder bijwerkingen. Waar mogelijk moet in dit stadium immers het gebruik van geneesmiddelen vermeden worden.

De eerste strategie bestaat uit het splitsen van maaltijden. Dat wil zeggen, zorgen voor meer maar kleinere consumpties gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat de maag minder vol zit en beter zal kunnen werken. Bovendien zal het met een groter aantal maaltijden gemakkelijker zijn om in de behoefte aan energie en essentiële voedingsstoffen te voorzien.

Ook moet je voorkomen dat je na het eten een horizontale houding aanneemt. Het is dus geen goed idee om meteen na een maaltijd te gaan liggen. Geef tussen een half uur en een uur de tijd om de spijsvertering op gang te brengen en om het volume van het gegeten voedsel te laten afnemen. Ook is het belangrijk de maaltijden met voldoende water te begeleiden. Je kunt zelfs voedingsmiddelen als ananas in het dieet opnemen, die enzymen bevatten en de latere spijsvertering vergemakkelijken.

Tegelijk moet je het drinken van frisdranken, sappen en koolzuurhoudende dranken vermijden. Deze kunnen namelijk een negatief effect hebben op de spijsvertering. Ze vergroten namelijk het ongemak in de darmen en veroorzaken gasophoping in het darmkanaal. De beste manier om voor een goede staat van hydratatie te zorgen is door mineraalwater te drinken.

Beweging als je zwanger bent is belangrijk
Naast dieetzorg moeten zwangere vrouwen een zekere mate van regelmatige lichaamsbeweging houden om de werking van het lichaam te bevorderen.

Optimaliseer je dieet in het derde trimester van de zwangerschap

Zoals je gezien hebt, is het van groot belang om in het derde trimester van de zwangerschap tot een goed dieet te komen. Dit om te zorgen dat de foetus zich goed ontwikkelt. Zo voorkom je ook een groot aantal spijsverteringsproblemen, wat het welzijn van de moeder ten goede komt.

Natuurlijk, als zelfs met de bovengenoemde adviezen de spijsvertering niet goed is, kan het nodig zijn naar de dokter te gaan om een farmacologische behandeling te beginnen.

Vergeet tot slot niet dat het goed is om, zoveel mogelijk, een zekere mate van lichamelijke activiteit te handhaven. Die moet heel licht zijn en aangepast aan de omstandigheden. Maar in bijna geen geval is een sedentaire levensstijl aan te bevelen. Gewoon een paar frequente wandelingen maken helpt de fysiologie van het lichaam efficiënt te functioneren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Trottier, M., Erebara, A., & Bozzo, P. (2012). Treating constipation during pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien58(8), 836–838.
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.