6 voordelen van perineale fysiotherapie in de zwangerschap
Heb je al gehoord van perineale fysiotherapie tijdens de zwangerschap? Als je dat nog niet gedaan hebt, wordt het tijd dat je te weten komt wat het allemaal inhoudt.
Bekkenbodem fysiotherapeuten zijn de vakmensen die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van bepaalde aandoeningen na de bevalling, zoals verzakking of incontinentie. Bovendien werken ze mee aan de behandeling van deze aandoeningen na de geboorte.
Daarom verbetert deze vorm van therapie de levenskwaliteit van zwangere vrouwen vanaf de eerste maanden van de zwangerschap tot enkele maanden na de bevalling.
Wat is de bekkenbodem?
De structuren die de organen van het bekken bevatten noemt men de bekkenbodem (of perineum). Hij bestaat uit spieren, ligamenten en andere zachte delen, die ondersteund worden door de coxale beenderen (of heup) en het heiligbeen of os sacrum.
Het perineum doet veel werk tijdens de zwangerschap om de bevalling zonder complicaties te laten verlopen. En om dat laatste te vermijden is het belangrijk de juiste uitlijning en functionaliteit van het gebied in kwestie te behouden. Perineale fysiotherapie is een goede strategie om dit doel te bereiken.
Waarvoor dient perineale fysiotherapie in de zwangerschap?
Perineale fysiotherapie dient als behandeling voor verschillende urologische en gynaecologische disfuncties. Tijdens de zwangerschap biedt het ook veel voordelen, zowel bij het voorkomen als bij het oplossen van plaatselijke problemen in dit gebied van het lichaam.
1. Verbetert de conditie van de bekkenbodem
Na een persoonlijke evaluatie kan de fysiotherapeut de gezondheid van de bekkenbodem van de zwangere vrouw beoordelen. Dan bepalen ze aan de hand van hun bevindingen of ze preventief werk moeten verrichten of behandeling moeten geven voor een specifieke disfunctie.
2. Voorkomt complicaties tijdens de bevalling
Er is wetenschappelijk bewijs ten gunste van perineale fysiotherapie als strategie om de incidentie van scheuren en episiotomieën tijdens de bevalling te verminderen (Spaanse link).
3. Vergroot de kennis van het eigen lichaam
Door oefeningen in proprioceptie, mobiliteit en lenigheid leert de fysiotherapeut de vrouw haar eigen lichaam te herkennen. Bovendien leert ze haar lichaamshouding en geeft ze ademhalingstechnieken die haar lichaamsbewustzijn verbeteren.
4. Optimaliseert de kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap
Door de statische en dynamische houding van vrouwen te verbeteren, bevordert het ook hun manier van lopen in het dagelijkse leven. Daardoor lost het de ongemakken van de zwangerschap, zoals rugpijn, op.
5. Vermindert bekkenbodemstoornissen na de geboorte
Ongeacht de bevallingsroute kunnen na de geboorte van de baby verschillende disfuncties (Spaanse link) in het perineum optreden. Dat zijn onder andere prolaps, incontinentie voor urine of ontlasting, seksuele disfunctie, pijn in het stuitbeen.
Prenatale fysiotherapie kan veel van deze toestanden voorkomen, die ongetwijfeld enorm ongemak bij vrouwen veroorzaken.
6. Biedt belangrijke hulpmiddelen bij pijnbestrijding
Instructie over ademhalingstechnieken, houdingen, en actieve oefeningen geven de aanstaande moeder een hulpmiddel om zwangerschap, bevalling, en postpartum pijn te beheersen.
Wanneer is perineale fysiotherapie belangrijk?
Alle zwangere vrouwen zouden minstens één consult perineale fysiotherapie moeten ondergaan, te beginnen in het tweede trimester. Dit is aan te bevelen omdat de toename van de baarmoeder de lendenspieren belast en het zwaartepunt naar voren verschuift.
Bovendien heeft de toename van het gewicht van de baby, gevoegd bij het gewicht van de placenta en alle andere fysisch logische veranderingen van de zwangerschap, rechtstreeks invloed op de conditie van de bekkenbodem.
Daarom moet perineale fysiotherapie voorgeschreven worden als preventieve maatregel voor bekkenaandoeningen, zowel als voor de behandeling ervan.
Het komt vaak voor dat vrouwen een paar dagen of weken na de geboorte naar de specialist komen, nadat ze scheuren of complicaties van een episiotomie hebben opgelopen. Hetis echter beter om preventieve acties te bevorderen dan curatieve.
Over perineale fysiotherapie en de voordelen ervan
Perineale fysiotherapie is de laatste jaren meer zichtbaar geworden. Tegenwoordig integreert deze discipline de multidisciplinaire teams die het bekken behandelen bij elk geslacht en elke leeftijdsgroep.
De aanpak van de fysiotherapeut varieert van patiënt tot patiënt, en er is een grote verscheidenheid aan technieken beschikbaar: Manuele, hypopressieve oefeningen, lichaamsbewustzijn, versterkende oefeningen, en bekkenmobiliteit.
Voor zwangere vrouwen is de toepassing van perineale massage een eenvoudige strategie om de flexibiliteit van het bekken te verbeteren. Evenzo geeft het alle nodige informatie over dit lichaamsgebied, zodat de moeder de anatomie ervan leert herkennen vóór de bevalling.
Deze massages kunnen thuis gedaan worden en kun je zelf doen of door iemand die je vertrouwt laten doen. Voordat je ermee begint is het belangrijk dat je de juiste beoordeling van je arts of fysiotherapeut krijgt.
Samengevat verbetert perineale fysiotherapie de levenskwaliteit van mensen die lijden aan aandoeningen van het bekkengebied en is het een effectieve strategie om de gezondheidstoestand van de zwangere vrouw vóór de bevalling te verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Díaz, Yaima Almanza, et al. “Tratamiento rehabilitador de disfunción de suelo pélvico en paciente adolescente post lesión traumática de pelvis y región perineal.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 7.2 (2017).
- Sales, Joseane Peixoto Martins Meira, and Aline de Oliveira Netto. TÉCNICAS DE ALONGAMENTO PERINEAL DURANTE A GESTAÇÃO VISANDO A REDUÇÃO NAS TAXAS DE EPISIOTOMIA. Revista InterSaúde 1.2 (2020): 37-47.
- do Vale, Marina Baia, et al. Fisioterapia no controle das emoções durante o pré-natal: Um ensaio clínico randomizado. Research, Society and Development 10.9 (2021): e23810917918-e23810917918.
- Salazar Criollo, Verónica Carolina. Investigación bibliográfica sobre la eficiencia del fortalecimiento de la musculatura de suelo pélvico por medio de ejercicios de kegel y masaje perineal durante el tercer trimestre de gestación en la prevención de desgarro perineal durante el parto, de grado no especificado. BS thesis. Quito: UCE, 2021.
- Landa Quintana, Maitane. Masaje perineal para evitar o reducir el corte de la episiotomía. Revisión bibliográfica, 2018.