De eerste schopjes van je baby: alles wat je moet weten
Er is niets mooiers tijdens de zwangerschap dan de eerste schopjes van je baby te voelen. Deze bewegingen bevorderen die perfecte band die tussen moeder en kind ontstaat. Ze kunnen zo communiceren, iets dat verder dan woorden gaat.
Behalve dat een zwangere vrouw vervuld wordt van ontroering door haar baby te voelen bewegen, kan ze zich ook vergewissen van het welzijn van haar baby. Een baby die vaak beweegt is namelijk een baby die gezond is, groeit en zich ontwikkelt. Maar wanneer begin je de eerste schopjes van een baby te voelen en hoe vaak moeten ze gevoeld worden? We vertellen je hieronder alles wat je moet weten.
In welke week kunnen we de eerste schopjes van de baby opmerken?
De eerste bewegingen van het embryo verschijnen rond de 8e week van de zwangerschap. In dit stadium drijft de baby, maakt onwillekeurige bewegingen en beweegt zich vrij in het vruchtwater. De moeder neemt ze echter nog niet waar omdat haar kind nog erg klein is.
In het algemeen begin je de eerste schopjes van de baby rond de 20e week van de zwangerschap te voelen. Tegen die tijd heeft de foetus al een behoorlijke omvang gekregen en kan hij met kracht tegen de wanden van de buik van zijn moeder duwen.
Nieuwe moeders kunnen deze bewegingen iets later opmerken dan degenen die al eerder een kind hebben gekregen. Ook sommige factoren zoals zwaarlijvigheid, de hoeveelheid aanwezig vruchtwater en de plaats van de placenta kunnen de waarneming ervan beïnvloeden.
De intensiteit van foetale bewegingen
Aanvankelijk voelen foetale bewegingen meestal aan als een zacht borrelen of fladderen in de buik. Daarna worden ze echter intenser en kunnen ze zelfs ongemak veroorzaken.
De maximale intensiteit van de bewegingen van een baby treedt op rond de 28e week van de zwangerschap. Vanaf dan neigt het af te nemen, naarmate de ruimte in de baarmoeder kleiner wordt. In het algemeen komen deze schoppen, dichter bij de uitgerekende datum, op precieze tijdstippen van de dag en met aanzienlijke kracht voor.
Ongeacht de frequentie of intensiteit is het belangrijk op te merken dat foetale bewegingen altijd tot het einde van de zwangerschap aanwezig moeten zijn.
Elke moeder kan ze op een bepaalde manier waarnemen, maar ze moet ze elke dag voelen. Dit is een van de aspecten die bij prenatale medische controles beoordeeld worden om de gezondheid en het welzijn van het kind vast te stellen.
Hoe vaak per dag moet ik de schopjes van de baby voelen?
Een andere twijfel die bij zwangere vrouwen opkomt is hoe vaak ze de schopjes van de baby moeten voelen. Dit hangt af van het trimester van de zwangerschap.
Vanaf week 20 zijn de schopjes wel aanwezig maar worden ze zelden gevoeld. Hun dagelijkse frequentie kan dus niet beoordeeld worden. Naarmate de weken verstrijken worden de bewegingen frequenter, en pas dan kan de moeder het patroon van de dagelijkse bewegingen van haar baby bepalen. Idealiter noteer je dit in een notitieboekje om het dagelijkse ritme van het kind te kennen.
Tegen het derde trimester is het gebruikelijk dat de baby minstens 10 bewegingen per dag heeft. Als je minder voelt dan dit of je merkt een duidelijke vermindering van het gebruikelijke ritme, moet je zo snel mogelijk een specialist raadplegen.
Op welk moment van de dag komen deze bewegingen het vaakst voor?
Er zijn bepaalde factoren die met foetale bewegingen te maken hebben, zoals wanneer de moeder eet en het soort voedsel dat ze eet. Zoet voedsel verhoogt de bloedglucose en dit veroorzaakt een toename van de activiteit van de baby.
Naast deze factor neemt de foetus de emoties van de moeder waar via de hormonen die zich door het bloed van beiden verplaatsen. De baby ‘ervaart’ deze emoties dus ook.
Als de moeder overdag gestrest is of ruzie heeft, geeft haar lichaam cortisol en adrenaline af. Beide hormonen komen in de bloedsomloop van je kind terecht en leiden tot meer schoppen. Verschillende studies (Spaanse link) bevestigen dat dit in de toekomst ook andere gevolgen kan hebben in het lichaam van de baby.
Tot slot is een andere belangrijke conditionerende factor voor foetale bewegingen de toestand van slaap en waakzaamheid. In het algemeen is de baby het meest actief tijdens de eerste uren van de dag (tussen 9 uur ‘s morgens en 2 uur ‘s middags) en ‘s nachts (na 7 uur ‘s avonds). De rest van de tijd slaapt het en vult het zijn energie aan. In het algemeen duren hun dutjes 40 tot 60 minuten. Er zijn geen schoppen of bewegingen tijdens deze dutjes.
Veel moeders melden dat hun baby energieker wordt nadat ze zijn gaan liggen. In werkelijkheid is wat er gebeurt dat hun bewegingen meer opvallen als je rust dan als je actief bent. Daarom wordt de nacht het beste moment om zonder onderbrekingen te beginnen ‘praten’.
De voordelen van het schoppen van de baby binnen de baarmoeder
De foetale bewegingen binnen de baarmoeder zijn gunstig voor de neuromusculaire ontwikkeling in het algemeen. Ze stellen de baby in staat de romp, de ledematen, het slikken en ook de spieren die bij de ademhaling betrokken zijn te versterken. Bovendien bevorderen deze oefeningen de coördinatie tussen de hersenen en de andere organen.
Meer dan het tellen van de dagelijkse schopjes van de baby, is het van fundamenteel belang dat je aandacht schenkt aan het ritme en het patroon van de bewegingen. Zo kun je beoordelen wat voor activiteit de baby gewoonlijk heeft en begin je vertrouwd te raken met zijn slaap- en waakritme.
Als je merkt dat dit activiteitspatroon afneemt of als er meer dan 24 uur verstreken zijn zonder de bewegingen van de baby te voelen, kun je het beste naar de dokter gaan om te bevestigen dat alles goed gaat met de zwangerschap.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American pregnancy association. (2021). Contando los movimientos de su bebé. EEUU. Recuperado de: https://americanpregnancy.org/es/healthy-pregnancy/while-pregnant/counting-baby-kicks-71051/
- Cabanyes, J. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Revista Pediatría Atencion Primaria vol.16 no.63 Madrid jul./sep. 2014.
- Northwestern Memorial Hospital (2018). Conteo de Movimientos Fetales. Recuperado de: file:///C:/Users/Leidy/Downloads/northwestern-medicine-conteo-de-movimientos-fetales-fetal-movement-counting%20(2).pdf
- Thomas, L. (2018). Movimientos fetales en el embarazo. Recuperado de: https://www.news-medical.net/health/Fetal-Movements-in-Pregnancy-(Spanish).aspx