De dag dat jouw kind geboren werd

Wat herinner jij je nog van de dag dat jouw kind geboren werd? Het was waarschijnlijk geen geboorte rechtstreeks uit een sprookje.
De dag dat jouw kind geboren werd
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Op een dag bracht de zwangerschapstest het nieuws waar je al zolang op wachtte. De eerste stap naar je dromen. Je was zwanger. Je worstelde je door het eindeloze wachten, ging om met de zenuwen, en na negen lange maanden was het zover. De dag waarop je wachtte was eindelijk daar: de dag dat jouw kind geboren werd.

Misschien beantwoordde de realiteit niet echt aan wat je kende uit films of boeken van toen je jong was. Er waren immers dingen die je niet verwacht had. De dingen gingen misschien niet helemaal zoals jij en je partner hadden gepland. Maar het belangrijkste is dat de dag eindelijk aanbrak: de dag dat jouw kind geboren werd.

Liefde op het eerste gezicht

Het was waarschijnlijk geen geboorte rechtstreeks uit een sprookje. Je zag er niet op je best uit en leerde wat elke moeder leert: bevallen is één van de grootste uitdagingen waarmee een vrouw wordt geconfronteerd. Je streed tegen de tijd en tegen de pijn in je lichaam.

En nu zijn alle moeilijkheden van de geboorte slechts herinneringen. Je wist dat elke seconde van pijn het waard was op het moment je het gezicht van je kind zag, de vrucht van jouw liefde. Toen, op dat moment, begreep je wat liefde op het eerste gezicht was. 

De dag dat jouw kind ter wereld kwam! Je kunt het nog steeds niet geloven. De verpleegsters zijn zelfs nog bezig met je op te knappen. Maar je bent betoverd, alle trekjes van je baby’s gezicht aan het gadeslaan.

Helemaal in de ban ben je van de vredige en tedere uitdrukking op je baby’s gezicht. Je ademt het leven in en ademt de meest pure en oprechte liefde uit. Je hebt een metgezel voor het leven gekregen.

De kleine fragiele handjes van je baby. Je raakt de palm van zijn handje zacht aan met je vinger zodat hij zich kan vasthouden. Je voelt de kleine vingertjes de jouwe vastgrijpen en stevig vasthouden. Alsof je baby, op zijn eigen manier, je vraagt om hem bij de hand te nemen en nooit meer los te laten.

De dag jouw kind geboren werd

Je baby heeft de macht om je te hypnotiseren met een golf van zijn armen of beentjes. Zijn bewegingen klinken je als muziek in je oren, zelfs in de diepste stilte. Dit zijn de eerste aarzelende roerselen van iemand die de wereld rondom hem voor de eerste keer ontdekt: lucht, ruimte, tijd, leven.

De dag dat jouw kind geboren werd na een moeilijke reis

Je kind op de wereld zetten was niet makkelijk, integendeel. Het was een moeilijke reis. Je had alle liefde en geduld nodig die jouw eigen moeder je vroeger heeft gegeven. Je zocht alle informatie op die je maar kon vinden, dorstig naar kennis.

Ook heb je je huis opnieuw geordend, spullen weggegooid die niet geschikt zijn voor deze periode en je huis gevuld met dingen die je baby nodig heeft. Jij en je partner hebben samen geleerd en zijn samen gegroeid op de rotsige weg naar het ouderschap. Nu wordt je kind jullie leraar en stuurt hij jullie als ouders.

Het moment is aangebroken om het eerste en meest vitale contract te tekenen in je kind’s leven. Jij verschoont hun luiers en zij zullen je leven veranderen. Deze belofte moet je strikt naleven.

Let wel op de kleine lettertjes: met iedere glimlach, iedere traan, iedere omhelzing en ieder spel dat jullie delen zal je beseffen dat je nu ademt en droomt voor twee.

Baby in bad

Herinneringen aan de dag dat jouw kind geboren werd

Hoe kun je de dag dat jouw kind geboren werd ooit vergeten? Die dag was de dag waarop hoop opnieuw geboren werd in ons hart. Ons kind, van nu af aan, betekende zelfreflectie, toekomst, leren en leven.

Het meest wonderbaarlijke in de wereld was gebeurd. Het wonder van het leven heeft zich vlak voor onze ogen gemanifesteerd.

Die tranen die over onze wangen rolden waren geen tranen van twijfel of angst. Hoe gewoon deze typische emoties die zich voordoen bij kersverse mama’s en papa’s ook zijn. Dit waren tranen van absolute blijdschap en tevredenheid voor de geboorte van de puurste, ware liefde.

En jij? Wat herinner jij je nog van de dag dat jouw kind geboren werd? Wellicht ook interessant voor jou

De slaap van een nieuwe moeder na de geboorte van haar baby
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De slaap van een nieuwe moeder na de geboorte van haar baby

De komst van een baby verandert het leven van elk gezin. Maar het is de slaap van de nieuwe moeder dat het meest wordt beïnvloed.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.