Een innestelingsbloeding: wat is het ?

Als je wat bloed verliest en het is donkerbruin, dan kan dit een innestelingsbloeding zijn. Lees hier meer zodat je het kunt herkennen.
Een innestelingsbloeding: wat is het ?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Een innestelingsbloeding is in principe bloedverlies dat voorkomt bij sommige vrouwen. Dit wordt veroorzaakt door de embryo die zich innestelt in de baarmoeder aan het begin van de zwangerschap. Het komt niet vaak voor, maar als het voorkomt verwart men het vaak met menstruatie.

Om je te leren het te identificeren en je kennis hierover te vergroten, hebben wij van Je bent mama besloten er een artikel over te schrijven. Hieronder vind je in vraag- en antwoord vorm meer informatie over het onderwerp.

Vragen over een innestelingsbloeding

Wanneer doet een innestelingsbloeding zich voor?

Een innestelingsbloeding doet zich meestal voor tijdens de eerste 10 dagen van de zwangerschap. Doorgaans duurt het niet lang: tussen 1 en 3 dagen, hoewel het voor sommige vrouwen een beetje langer duurt. Daarna stopt het.

Wat is het verschil met menstruatie?

Het grootste verschil, vergeleken met een normale bloeding, is dat het snel voorbij is en op zijn hoogst een kwestie van een paar druppels is. Er is weinig bloedverlies en het bloed heeft een donkerbruine kleur.  

Wat als het bloed verandert van een donkerbruine naar een rode kleur?

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Als het bloed eerst donkerbruin is en dan rood wordt, is er geen sprake van een innestelingsbloeding. Dit is een duidelijk signaal dat je ongesteld bent en niet zwanger.

Betekent een innestelingsbloeding dat de zwangerschap in gevaar is?

Nee, de bloeding doet zich voor omdat tijdens het nestelen in de baarmoeder het eitje enkele bloedvaten beschadigd heeft. De bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de bloeding, maar deze hebben niets te maken met de zwangerschap zelf.

Zijn er symptomen waardoor vrouwen weten dat het om een innestelingsbloeding gaat en niet om een gewone bloeding?

Ja, sommige vrouwen ervaren verschillende andere symptomen tijdens de dagen dat ze bloeden. De meest voorkomende zijn:

  • Misselijkheid.
  • Extreme vermoeidheid, heel anders dan het ongemak dat je voelt tijdens menstruatie.
  • De neiging om over te geven bij sterke geuren of overgeven op bepaalde tijdstippen.
  • Lichte pijn in de onderbuik.
  • Regelmatige en intense drang om te plassen.
  • Duizeligheid.
  • Stemmingswisselingen: prikkelbaarheid of extreme gevoeligheid

Deze symptomen worden sneller in verband gebracht met zwangerschap en versterken in de weken na de bevruchting.

Zijn er speciale maatregelen die ik moet nemen wanneer innestelingsbloeding zich voordoet?

Nee, dit bloedverlies kan als normaal beschouwd worden. Je hoeft je geen zorgen te maken. Ook hoef je niet in bed te blijven liggen of enige andere voorzorgsmaatregelen nemen. Diegenen die geen innestelingsbloeding hebben, hoeven zich ook geen zorgen te maken aangezien dit ook normaal is.

Je dient enkel bovenmatig tillen, alcoholgebruik, roken of inname van medicijnen te vermijden omdat de kans bestaat dat je zwanger bent.

Is innestelingsbloeding een signaal dat de embryo zich goed heeft ingenesteld of dat er geen kans op een miskraam is?

Jammer genoeg niet. Een innestelingsbloeding wil niet zeggen dat de zwangerschap volledig wordt uitgedragen. Er zijn vrouwen die een bloeding hadden en later toch een miskraam kregen.

Hebben vrouwen die deze bloeding hebben het opnieuw bij toekomstige zwangerschappen?

Een innestelingsbloeding tijdens de zwangerschap en de symptomen

Niet noodzakelijk. Het is mogelijk om het niet te hebben bij een eerste zwangerschap, maar dat het zich toch voordoet bij een tweede of derde zwangerschap.

Wat moet ik nog meer weten over innestelingsbloeding?

Innestelingsbloeding kan het eerste signaal zijn dat aangeeft dat je zwanger bent en moeder zult worden. Op zichzelf is het echter geen aanwijzing dat je zeker een baby verwacht. Dit kan enkel een verloskundige of gynaecoloog je vertellen, of een echografie of zwangerschapstest.

Als je toch het gevoel hebt dat de bloeding die je ervaart een innestelingsbloeding is, begin dan vanaf nu voor jezelf te zorgen alsof je daadwerkelijk zwanger bent. Je moet namelijk zorg dragen voor deze schat.

Tijd en wetenschap zullen vervolgens aangeven of je je vergist hebt en je terug kunt naar je vroegere levensstijl.

Als dit echter het begin van een zwangerschap is: “Proficiat!”  Zo niet, wees dan niet teleurgesteld.

Een bloeding betekent namelijk gewoon dat je een vrouw bent en dat er iedere maand een prachtig eitje wacht op de komst van een bepaalde zaadcel opdat het bevrucht kan worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.