De vreugde van de geboorte: niet alleen maar pijn

De vreugde van de geboorte: niet alleen maar pijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De vreugde van de geboorte, gaat gepaard met een langverwachte verrassing. Eentje, waar je je wellicht je hele leven op hebt voorbereid.

Het is niet zo dat de pijn van de bevalling als sneeuw voor de zon verdwijnt, door jouw nieuwbakken moederlijke geluksgevoelens. Echter, h et gevoel dat je jouw kleintje op de wereld hebt gezet, is zo bevredigend dat je op dat moment niets  anders meer voelt. 

De geboorte: een opeenstapeling van emoties

Er is weinig tot niets in het leven vergelijkbaar met de vreugde van de geboorte. 

Geen enkel gevoel in de wereld is grootser dan dit. Noch het winnen van prijzen, het slagen voor je examens of het trouwen met de liefde van je leven. Niet is vergelijkbaar met de vreugde van de geboorte.

Het op de wereld zetten van een kleintje van je eigen vlees en bloed is een magisch moment en zeer intens moment. Hier tegenover staat een lange weg van lijden tijdens urenlange weeën, waarbij de tijd lijkt stil te staan. Want verlossing is op dat moment nog heel ver weg.

Het krijgen van een baby is een meedogenloze opeenstapeling van emoties. De vreugde van de geboorte en pijn gaan hierbij hand in hand. 

Vrouw denkt aan baby

De geboorte: is het de pijn waard?

Wanneer de geboorte niet zo gepaard zou gaan met pijn en intense beroering, dan zou de eerste ontmoeting met onze baby wellicht niet zo betekenisvol zijn. 

Uiteindelijk zijn het altijd de momenten waarin we tot het uiterste gedreven worden, die ons het meeste bijblijven. Ofwel het nou gaat om geluk, verdriet of pijn.

Niemand herinnert zich de gemakkelijke momenten. Simpelweg omdat de ervaringen die ons brein het hardst laten werken, het verschil maken. Deze laten een spoor van intensiteit achter. 

Als dit niet het geval was, zou bevallen het misschien niet waard zijn. Misschien zouden onze kinderen dan zonder moeite ter wereld komen, zoals fruit dat van de boom valt.

De vreugde van de geboorte: het is het vieren waard

De geboorte is het moment waar de zwangerschap tot een einde komt. Het moment waar een nieuw leven begint, is een tijd van ongelooflijke vreugde. 

Het is een stormloop van doktoren, verpleegkundigen, medicijnen en waar nodig verschillende procedures. Het is alles, waar een toekomstige moeder, zich de afgelopen 40 weken op heeft voorbereid.

De bevalling is een moment van zenuwen, wanhoop en extase. Een tijd die gedeeld wordt tussen de moeder en de afwachtende familie op de gang van de afdeling. 

Het is bijna altijd de moeder die als eerste de verrassing krijgt. Het is echter de familie, die met het hart in de keel staat te wachten, op de dokter of de verloskundige. Allemaal kijken ze uit naar het moment dat ze de woorden horen waarop ze hebben gewacht.

“Het is een prachtige jongen, 8 pond. Alles is goed!”

Deze korte zin met geweldige woorden brengt een stortvloed aan emoties te weeg.

Ook wordt de vader gefeliciteerd. De opa’s en oma’s vieren het goede nieuws samen met ooms en tantes. Iedereen is er bij om het nieuwe lid van de familie te verwelkomen.

De geboorte is niet alleen maar pijnlijk, het is de vreugde waard

Het moment van de geboorte is vaak beangstigend voor vrouwen. 

Vrouwen die voor het eerst moeder worden, zijn vaak onzeker. Opmerkingen van andere vrouwen helpen vaak niet om hun zenuwen te bedaren:

  • “De pijn is als geen andere pijn die je al kent.”
  • “Voordat mijn kind geboren werd, had ik 10 uur lang weeën.”
  • “Het ergste was dat ik, na 24 uur nog steeds onvoldoende ontsluiting had. Daarom kreeg ik alsnog een keizersnede.”
Bevallen is niet alleen pijnlijk

De vrouwen die al eerder een baby gekregen hebben, weten wat hen te wachten staat. Afgaande op hun opgedane ervaringen, voelen ze zich wellicht kalmer of zijn ze juist nog banger dan voorheen.

Echter, de eerste keer of niet, een goede of minder prettige voorgaande ervaring; alle moeders zijn het over het volgende eens. 

Op het moment dat je baby zijn eerste ademteug neemt en zijn eerste huiltje laat horen, heb je alleen nog maar oog voor hem of haar.

Vervolgens verdwijnen al je angsten, zenuwen en stress.

Samengevat, er is een gevoel van opluchting wanneer je baby is geboren. Plotseling ontspan je en laat je je overweldigen door een mix van verrassing, ongeloof en geluk.  Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek de pijn tijdens de bevalling die moeders ervaren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek de pijn tijdens de bevalling die moeders ervaren

Verschrikkelijke pijn. Dat is hoe veel vrouwen de pijn tijdens de bevalling definiëren. Diep, intens, omhullend. De pijn tijdens de bevalling is mo...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.