De voordelen van seks tijdens een zwangerschap
Eén van de grote vragen die vrouwen tijdens hun zwangerschapscursus stellen is of ze seks kunnen hebben met hun partner tijdens hun zwangerschap. Dus, is het mogelijk? En zo ja, wat zijn de voordelen van seks tijdens een zwangerschap?
Deze vragen en angsten komen niet alleen voor bij vrouwen. Hun partners zijn namelijk ook vaak bang om de liefde te bedrijven met hun zwangere partner. De meest voorkomende angsten zijn:
- Kan het de baby pijn doen?
- Wat nou als de vruchtwaterzak breekt?
- Kan het een vroege bevalling veroorzaken?
- Kunnen we de baby besmetten met een infectie?
Over het algemeen is seks tijdens een zwangerschap echter volkomen veilig en veel mensen zeggen zelfs dat het veel voordelen heeft.
Natuurlijk is geslachtsgemeenschap niet altijd nodig; we kunnen ook terugvallen op strelen, masturberen, orale seks, etc.
De voordelen van seks tijdens een zwangerschap
Een paar van de voordelen zijn bijvoorbeeld:
- Seks tijdens een zwangerschap verhoogt de bloedtoevoer naar het bekken van de moeder. Dit zorgt ervoor dat er genoeg voedsel en zuurstofvoorziening in de baarmoeder is. Dit heeft directe invloed op de gezondheid van de baby.
- Het zorgt voor een aanmaak van endorfines en oxytocine, waardoor we ons beter voelen. Dit kan er op natuurlijke wijze voor zorgen dat je minder last van de typische ongemakken tijdens je zwangerschap hebt.
- Een orgasme versterkt het spierstelsel van de bekkenbodem.
- Kan spanningen verlichten.
- Versterkt de band met de partner.
Laten we nu eens per trimester kijken naar de karakteristieken van de seksualiteit.
Het eerste trimester:
In de eerste drie maanden zal het koppel minder frequent seks hebben en zal het verlangen verminderen. Dit is vooral het geval voor vrouwen, omdat zij last hebben van de typische symptomen: misselijkheid en overgeven.
Daarnaast zijn vrouwen vaak erg moe vanwege de hormonale veranderingen en kunnen ze makkelijk in slaap vallen. Dit kan in de eerste weken zorgen voor problemen bij het onderhouden van het seksleven.
Het tweede trimester:
In het tweede trimester is vaak de meeste seksuele activiteit. Het verlangen komt terug en wordt vaak zelfs erger, en de vrouw heeft weer meer energie.
Dit komt doordat de buik van de vrouw nog niet te groot is, dus zal het niet in de weg zitten tijdens geslachtsgemeenschap. De misselijkheid en het overgeven zijn ook weg. Dit is het moment dat de vrouw het meest open staat voor seks.
Daarnaast zijn de geslachtsdelen van de vrouw meer gevasculeerd (vol met bloed) en is het minder droog. Dit kan het verlangen en het seksleven zeer positief beïnvloeden.
Het derde trimester:
Dit is wanneer een koppel het enger kan vinden om seks te hebben, omdat de baby volledig ontwikkelt een veel groter is. Koppels kunnen bang zijn dat de baby gewond raakt tijdens de penetratie of dat het ervoor zorgt dat de vrouw gaat bevallen.
Vrouwen voelen zich ook veel minder comfortabel vanwege de grootte van hun buik. Ook hebben veel vrouwen last van rugpijn. Daarnaast kan een vrouw last hebben van kramp of pijn in het bekken of pijn in het diepste deel van de vagina wanneer de baby al op de goede plek ligt.
“Soms voelen we ons gewoon niet aantrekkelijk wanneer we zo breed lijken.”
Daarom kan het seksleven beïnvloedt worden in de laatste maanden en zal een koppel minder vaak seks hebben.
In het derde trimester heeft seks echter nog steeds voordelen:
- Tijdens een orgasme maken we endorfines en oxytocine aan. Dit hormoon helpt de bevalling door weeën te produceren. (Maar maak je geen zorgen, we kunnen een bevalling niet veroorzaken voordat de baby klaar is om geboren te worden.)
- Als de man ejaculeert in de vrouw zal het sperma helpen bij de ontwikkeling van de baarmoederhals omdat het prostaglandines bevat. Dit helpt de bevalling wanneer de tijd rijp is.
Luister dus, zolang je gynaecoloog niet anders zegt, naar je lichaam en voel je vrij om een actief en prettig seksleven te hebben tijdens je zwangerschap.