De luteale fase en de relatie ervan tot zwangerschap

De luteale fase speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de kansen van een vrouw om een kind te verwekken. Blijf lezen om erachter te komen hoe het werkt.
De luteale fase en de relatie ervan tot zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Marisol Rendón Manrique

Laatste update: 22 december, 2022

De luteale fase is de fase die begint na de eisprong en eindigt aan het begin van de volgende menstruatiecyclus. Weinig vrouwen besteden veel aandacht aan dit detail totdat ze zwanger willen raken. Omdat de luteale fase zo kort duurt, kan het een uitdaging zijn om zwanger te worden. Het kan ook leiden tot vroegtijdig afbreken van de zwangerschap.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de luteale fase niet alleen belangrijk is als het gaat om zwanger worden. De normale duur (binnen standaardparameters) van de luteale fase is ook een teken van een gezonde menstruatiecyclus.

Het geeft namelijk aan dat het lichaam van een vrouw correct functioneert. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat veel van de functies van het lichaam van een vrouw normaal kunnen plaatsvinden.

“Over het algemeen bestaat de mogelijkheid van bevruchting alleen in de fase van de menstruatiecyclus waarin de ovulatie heeft plaatsgevonden, ongeveer na dag 14, en gedurende slechts ongeveer 1 tot 3 dagen, na de eisprong; de hoeveelheid tijd dat een eicel kan overleven voordat hij degenereert.”
– Regionale overheid van Galicië –

Wat gebeurt er tijdens de luteale fase?

Zodra de eisprong al heeft plaatsgevonden, komt het vrouwelijk lichaam in een periode van wachten op een mogelijke zwangerschap. Gedurende deze tijd begint het corpus luteum – de structuur die zich in het inwendige van de eierstokken bevindt en verantwoordelijk is voor het ondersteunen van de eisprong – progesteron te produceren.

Dit hormoon zorgt ervoor dat de fundus (bovenkant van de baarmoeder) dichter wordt, zodat implantatie van het bevruchte ei goed kan plaatsvinden. Als er geen bevruchte eicel in de baarmoeder wordt ingebracht, stopt het corpus luteum van een vrouw met het produceren van progesteron gedurende de volgende 11 tot 17 dagen. Uiteindelijk verdrijft het vrouwelijk lichaam het onbevruchte eitje door de menstruatie.

Waarom is het belangrijk om rekening te houden met deze fase wanneer je probeert zwanger te raken?

Zwangerschap begint niet wanneer een zaadcel een eitje bevrucht. Het is eerder dat de zwangerschap begint wanneer het embryo zich aan de baarmoeder hecht, een proces dat innesteling wordt genoemd.

Om dit te laten gebeuren, moet het lichaam van een vrouw de juiste hoeveelheid progesteron toedienen. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak gezond en sterk genoeg is om de groei te laten beginnen.

Menstruatiecyclus op een kalender

Wanneer de luteale fase van een vrouw minder dan 10 dagen duurt, betekent dit dat haar lichaam minder progesteron produceert. Met andere woorden, er zijn minder kansen op een juiste innesteling van het embryo. Daarom kunnen vrouwen bij wie de luteale fase tot 15 of 16 dagen duurt, veel gemakkelijker zwanger te raken.

Een korte luteale fase kan te wijten zijn aan verschillende interne factoren. Schildklierproblemen, veroudering en obesitas kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de luteale fase sneller wordt beëindigd. Andere aspecten zoals stress, angst, overmatige lichaamsbeweging en eetstoornissen kunnen dit natuurlijke proces ook veranderen.

Symptomen van problemen met de luteale fase

  • Korte en frequente menstruatiecycli.
  • Miskraam.
  • Moeilijk om zwanger te raken.
  • Bloedingen of spotting tussen menstruatiecycli.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat de duur van de luteale fase niet verandert doordat een vrouw ouder wordt. Wat verandert is het niveau van progesteronproductie als een vrouw de menopauze nadert.

Is het ook belangrijk voor vrouwen die niet zwanger willen worden?

De duur van dit deel van de menstruatiecyclus van een vrouw is een belangrijke indicator van haar niveau van progesteronproductie. Vergeet niet dat dit een fundamenteel hormoon is in het onderhoud van een gezond lichaam. Een aantal functies van progesteron zijn de volgende:

  • Het ontwikkelen van gezonde en sterke botcellen.
  • Verbetering van het metabolisch functioneren (verhoging van het energieniveau en regulering van de eetlust).
  • Vrouwen helpen in slaap te vallen en beter te rusten.
  • Huid en haar gezonder maken en een glanzender en gezonder uiterlijk geven.
  • Het tegengaan van de acties van kankercellen in de borsten en het endometrium.
  • De darmspieren meer ontspannen laten zijn. Dit voorkomt complexe en ongemakkelijke omstandigheden zoals obstipatie.
  • Het verbeteren van het humeur van een vrouw tijdens de menstruatie.
  • Versterking van de cellen die de binnenkant van de baarmoeder vormen, waar bevruchte eicellen zich zullen inplanten en ontwikkelen.
Dokter legt uit wat de luteale fase is

De luteale fase is een zeer belangrijke indicator van vruchtbaarheid. De kennis die een vrouw heeft over haar eigen lichaam en voortplantingssysteem is essentieel als ze graag moeder wilt worden.

Als een van de bovenstaande symptomen zich voordoet, moeten vrouwen een specialist raadplegen die de nodige testen uitvoert en een goede behandeling aanbeveelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cedrin-Durnerin I, et al. (2005). What is the significance of short follicular phases in infertile women? DOI: 1016/j.fertnstert.2005.07.407
  • Cortéz, L. J., Prieto, A. R., & Olcese, J. V. (1993). Insuficiencia de la fase lútea en infertilidad. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 39(14), 12-15. http://www.spog.org.pe/web/revista/index.php/RPGO/article/view/1346

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.