Moeten vaders zich ook voorbereiden op de geboorte?

Ja, vaders moeten zich ook voorbereiden op een geboorte omdat het moeders heel erg helpt. Er zijn veel dingen waar ze zich op voor kunnen bereiden op zowel fysiek als emotioneel vlak.
Moeten vaders zich ook voorbereiden op de geboorte?

Laatste update: 08 augustus, 2019

Het idee dat alleen moeders zich voor moeten bereiden op een geboorte komt uit het verleden. Vaders moeten ook zowel fysiek als emotioneel klaar zijn voor een geboorte. Dus moeten vaders zich ook voorbereiden op de geboorte? Het antwoord is ja!

Onze gewoontes zijn veranderd en ziekenhuizen staan nu toe dat vaders aanwezig zijn in de verloskamer. Vaders, let dus goed op en leer hoe je voorbereid kan zijn en kan genieten van het levenslange avontuur genaamd vaderschap.

Hoe moeten vaders zich ook voorbereiden op een geboorte?

Het is duidelijk dat vaders zich ook moeten voorbereiden op een geboorte. Ze moeten hun partner helpen bij het omgaan met deze prachtige periode van het leven. Je rol begint op het moment dat je er achter komt dat je partner zwanger is.

Er zijn echter veel manieren waarop je je kan voorbereiden op een geboorte en je een steun kan zijn. We zullen het over de volgende manieren hebben:

Bewegen en voor je gezondheid zorgen

De meerderheid van de mannen maken zich zorgen over hoe ze om moeten gaan met al de aspecten uit hun leven die gaan veranderen wanneer ze vader worden. Houd deze angsten onder controle door te sporten en je te focussen op het loslaten van deze negatieve emoties zodat je ze niet doorgeeft aan je partner.

Hoewel je de baby niet in je draagt, is het toch belangrijk dat je je aan een gebalanceerd dieet houdt en je niet rookt en geen alcohol consumeert.

Ga naar de dokter en laat een evaluatietest doen wanneer je partner in de conceptiefase zit. Als je partner en jij je aan een gezonde levensstijl houden, zal dit namelijk helpen met het creëren van een gezonde en sterke baby.

Voorbereiden op een bevalling

Hoe moeten vaders zich ook voorbereiden op de geboorte? Praat met je partner!

Het is belangrijk dat jullie beiden jullie angsten, emoties, zorgen en gevoelens delen. Op deze manier kan je een sterke en gezonde band bouwen die je zekerheid geeft als het gaat om het opvoeden van je baby.

Ga naar een zwangerschapscursus

Weten wat het geboorteproces inhoudt helpt bij het vormen van een band tussen je partner en jou, en jou en je toekomstige baby. Dankzij zwangerschapscursussen leer je de fysiologie van een zwangerschap en de zorg voor een baby. Je zal ook contacten leggen met mensen die in dezelfde situatie als jij zitten waardoor je je meningen kan delen.

Ook is het belangrijk om met je partner mee te gaan naar doktersbezoeken. Tijdens deze bezoeken kan je de baby zien via de ultrasound en luisteren naar zijn of haar hartslag. Dat zou je niet willen missen, toch?

Al deze details zullen je helpen alle informatie te verzamelen die je nodig hebt bij de geboorte.

Help met het voorbereiden van de ziekenhuistas

Wanneer de uitgerekende datum dichterbij komt, zou je je partner moeten helpen met het voorbereiden van de ziekenhuistas op basis van de informatie die je nu hebt. Je partner zal natuurlijk pijn hebben en moe zijn, en door te helpen kan je haar emoties beter begrijpen.

Zwangerschapsyoga samen met je partner

Het moment is aangebroken: wat vaders moeten doen

Het is erg belangrijk om duidelijk te maken dat je nog zo veel voorbereiding kan hebben en er alsnog dingen gebeuren die je niet kunt voorkomen.

Het helpt je echter wel om de situatie onder ogen te komen met integriteit en beter te reageren. In deze situaties zijn de voordelen van voorbereid zijn:

  • Je kunt luisteren naar je partner en haar effectief helpen met het onder controle houden van haar stress. Hieronder valt bijvoorbeeld het roepen van medisch personeel of het reageren op haar gemoedstoestand of emotionele veranderingen. En bovendien kan je letten op haar emoties en deze begrijpen.
  • De acties van medisch personeel niet belemmeren, maar juist helpen door bijvoorbeeld haar hand vast te houden.
  • Weten waar je alles kan vinden dat je nodig hebt zoals kleren voor de baby en de moeder, dekens, lakens en andere spullen.

We kunnen dus concluderen: vaders moeten ook voorbereid zijn op de geboorte. Wees er klaar voor om 9 maanden lang hulp te bieden en betrokken te zijn bij de emoties die bij dit proces komen kijken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cantero, A., Fiuri, L., Furfaro, K., Jankovic, M. P., Llompart, V., & San Martín, M. E. (2010). Acompañamiento en sala de partos: regla o excepción. Rev. Hosp. Matern. Infant. Ramon Sarda
  • Soediono, B. (1989). Técnicas psicoprofilacticas de preparación para el parto, percepción de mujeres atendidas en la maternidad del hospital Paillaco entre septimebre 2007 y feberero 2008. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
  • Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
  • Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.