Ontdek 4 verschillen tussen een harde buik en weeën
Je nadert het einde van je zwangerschap, de bevalling kan elk moment beginnen. Er verschijnen weeën, maar zijn het echte weeën? Of gaat het om Braxton Hicks-contractie, oftewel een harde buik? Vandaag geven we je de definitieve tekenen om ze uit elkaar te houden.
Wanneer begint de bevalling? Hoe weet ik of ik een harde buik heb of dat de weeën eigenlijk een teken zijn dat ik nu naar het ziekenhuis moet gaan? Veel vrouwen vinden het stressvol om te beslissen of de bevalling al dan niet begonnen is. Het ene soort wee van het andere onderscheiden is belangrijk, dus het is normaal dat je bang bent dat je niet weet hoe je dat moet doen.
We willen je uitleggen hoe je een harde buik van echte weeën kunt onderscheiden.
Soorten weeën
Er zijn zes algemene soorten weeën, die we als volgt kunnen onderverdelen:
Valse weeën of een harde buik. Dit zijn weeën die geen deel uitmaken van de bevalling. Ze hebben eerder een inleidende functie van de bevalling.
- Oefenweeën. Ongeveer vanaf de achtste maand begint het oxytocineniveau te stijgen en het progesteronniveau te dalen. Je begint kleine samentrekkingen te merken, Braxton Hicks-weeën genoemd, die je baarmoeder voorbereiden op de uitdrijvingsbewegingen die zullen plaatsvinden.
- Prodromale weeën of voorweeën. Deze verschijnen in de laatste twee weken van de zwangerschap en worden gekenmerkt doordat ze verantwoordelijk zijn voor het uitdrijven van de slijmprop en voor het ontsluiten van de baarmoederhals. Ze duren tussen 15-20 seconden en worden gevoeld in de onderbuik of lies.
Weeën. Zowel die welke aanleiding geven tot de bevalling en de weeën die optreden na de bevalling.
- Ontsluitingsweeën. Dit zijn echte weeën. Ze duren eerst ongeveer 20 seconden, en vanaf dan worden ze heviger en komen ze steeds sneller. Als ze om de tien minuten optreden, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan.
- Overgangsweeën. De baby beweegt al door het geboortekanaal. De weeën zijn langdurig, duren anderhalve minuut en met een constante frequentie.
- Persweeën. Deze zijn het hevigst en duren het langst, maar ze helpen je baby naar buiten te komen. Als deze voorbij zijn, heb je minder pijnlijke weeën om de placenta uit te drijven.
- Postpartumweeën. Deze treden de volgende dag op. Ze voelen aan als krampen en worden veroorzaakt door de herpositionering van je inwendige organen.
Hoe kun je een harde buik van echte weeën onderscheiden?
Er zijn bepaalde tekenen die je kunnen helpen onderscheid te maken tussen een harde buik en de echte weeën. Hier zijn de belangrijkste:
Doet een harde buik pijn?
- Harde buiken zijn vaak eerder ongemakkelijk dan pijnlijk. Je buik verkrampt, maar een verandering van houding kan ze doen verdwijnen.
- Weeën, daarentegen, zijn pijnlijk. De buik verstijft ook, hoewel in dit geval de pijn niet weggaat als je loopt of van houding verandert.
Frequentie
- Harde buiken zijn niet ritmisch. Hoewel Braxton Hicks-weeën in frequentie kunnen toenemen naarmate de uitgerekende datum nadert, volgen ze geen constant patroon.
- Weeën zijn ritmisch. Je merkt ze steeds vaker en je voelt dat elke wee langer duurt dan de vorige.
Plaats
- Bij een harde buik wordt het ongemak in de onderbuik gevoeld.
- Echte weeën worden meestal gevoeld als een pijn die in de rug begint en zich naar de onderbuik verplaatst.
Intensiteit
- Een harde buik duurt meestal niet langer dan 15-20 seconden.
- Weeën kunnen tot 90 seconden aanhouden in de momenten voor de bevalling.
Als je merkt dat de weeën die je ervaart pijnlijk zijn en overeenkomen met die van een bevalling, let dan op je uitgerekende datum: het kan zijn dat je te vroeg gaat bevallen.
Allereerst moet je bedenken dat elke vrouw anders is. Er zijn vrouwen die een harde buik niet opmerken en er zijn er die al weeën met pijn voelen. Maak je geen zorgen, wat je geval ook is, je zult niet de enige zijn, en natuurlijk, als je pijn voelt die je onzeker maakt, ga dan naar het ziekenhuis. Het medisch team beoordeelt of je naar huis kunt omdat het een vals alarm was of dat het tijd is om je baby te helpen geboren te worden.