Hoe weet je of je vliezen gebroken zijn? Hier 8 aanwijzingen
Zwangerschap is een stadium vol nieuwe ervaringen, en ook bezorgdheid over wat er verder zal gebeuren en hoe de verschijnselen van de bevalling zullen worden vastgesteld. Als je nu zwanger bent, maak je je misschien zorgen over hoe je kunt weten of je vliezen gebroken zijn. Dit is een veelvoorkomende vraag.
Hoe weet ik of mijn vliezen gebroken zijn? Hieronder brengen we je 8 aanwijzingen waarmee je jezelf kunt begeleiden als dit gebeurt.
1. Zijn mijn vliezen gebroken?
Als we het over het breken van de vliezen hebben, hebben we het over het scheuren van de vruchtzak of amniorrhexis. Dat is het vlies dat de baby in de baarmoeder omhult. Als een zwangerschap volgroeid is, worden de wanden ervan dunner. Door de druk die binnen in de zak ontstaat, scheurt hij uiteindelijk en komt de vloeistof die erin zit via de vagina naar buiten.
Deze manifestatie is bij veel vrouwen een van de markers van het begin van de bevalling. Weeën ontstaan meestal spontaan na een paar uur.
Je misschien denkt dat, als het water breekt, er een grote straal vloeistof naar buiten komt, want dit is wat we vaak zien in films en op televisie. Dit is echter niet precies hoe het in het echt gebeurt. Je kunt een ongemakkelijk gevoel merken door een toename van de vochtigheid van de vagina, als gevolg van het voortdurende en langzame verlies van vruchtwater. Dit vocht is waterig, helder en geurloos.
Het is de moeite waard te vermelden dat niet bij alle vrouwen de vliezen breken voor het begin van hun bevalling. Sommige komen in het ziekenhuis aan met enkele centimeters ontsluiting en met het vlies nog intact. In deze gevallen zal de specialist beoordelen of het nodig is handmatig te scheuren of het proces op natuurlijke wijze te laten verlopen.
2. Is het vruchtwater of urine?
Het is heel gewoon dat er in de laatste dagen van de zwangerschap wat onvrijwillig urineverlies optreedt, als de vergrote baarmoeder op de blaas drukt. Dit kan enige verwarring veroorzaken bij het vaststellen welke vloeistof het is waardoor je ondergoed nat wordt.
De eerste verschillen tussen de twee zijn geur en kleur.Vruchtwater is geurloos en helder, terwijl urine gelig is en een karakteristieke ammoniakgeur heeft.
Een andere manier om vloeistoffen van elkaar te onderscheiden is door middel van kegeloefeningen. Hiervoor moet je je bekkenbodemspieren samengetrokken houden. Als het urine is, stopt het lek, maar als het vruchtwater is niet.
3. In welke week zullen mijn vliezen breken?
Normaal breekt de vruchtzak vanaf de 37e week van de zwangerschap, als de zwangerschap volgroeid is en de baby klaar is om geboren te worden. Als dit echter eerder gebeurt, heet het voortijdig breken van de vliezen (Spaanse link).
In dit geval is de baby waarschijnlijk nog niet klaar om de baarmoeder te verlaten. Daarom wordt dit beschouwd als een noodgeval dat onmiddellijke evaluatie door een specialist vereist.
4. Welke kleur heeft de vloeistof als mijn vliezen breken?
Vruchtwater is helder, doorzichtig en reukloos. Bij het begin van de breuk kan het vruchtwater vergezeld gaan van de slijmprop. Dit is een gelatineuze en roze afscheiding, met enkele sliertjes bloed. Daarna heeft de vloeistof meestal het uiterlijk van water.
Hoewel onwaarschijnlijk, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan als het vruchtwater rood, geel, groen of bruin wordt en een vieze geur heeft. Dit kan namelijk wijzen op een of andere complicatie in je gezondheid en die van je baby.
5. Als je vliezen gebroken zijn: druppel voor druppel of als een stroompje?
Normaal gebeurt het verlies van vruchtwater bij het breken van deze zak in de vorm van een langzame en constante stroom. Over het algemeen zal het je ondergoed zo nat beginnen te maken dat je het verschillende keren zult moeten verschonen.
In sommige gevallen, als de breuk van de vliezen groter is, kan de moeder een lichte knak voelen. Ze heeft dan het gevoel dat er een warme vloeistof uit haar vagina komt en langs haar benen loopt zonder dat ze het kan tegenhouden. Bedenk dat de hoeveelheid vruchtwater rond week 37 ongeveer 800 ml is. Dit komt er geleidelijk uit als deze zak gescheurd is.
De hoeveelheid vruchtwater die uit de vagina komt kan ook beïnvloed worden door de houding van de moeder. Dit komt doordat de baby met zijn hoofdje druk kan uitoefenen op de plaats waar de breuk zit en zo de vloeistofstroom kan regelen.
6. Zal ik pijn voelen als mijn vliezen breken?
De vliezen van de vruchtzak hebben geen zenuwuiteinden, dus dit proces is pijnloos. Als de zak breekt terwijl je ook weeën hebt, zul je wel pijn ervaren. Maar die pijn komt door een andere oorzaak.
7. Zijn er weeën als mijn vliezen breken?
Je zult niet per se weeën ervaren als je vliezen breken. Dit hangt af van het moment waarop het gebeurt (voor of na het begin van de bevalling). Daarom laten veel vrouwen die in het ziekenhuis opgenomen worden omdat hun vliezen gebroken zijn, uiteindelijk hun bevalling opwekken.
Meestal, als de weeën beginnen, zorgt de druk waaraan de baarmoeder blootgesteld wordt ervoor dat de zak spontaan breekt en de vloeistof die er in zit loslaat.
8. Hoe weet ik zeker dat mijn vliezen gebroken zijn?
Als je vermoedt dat je vliezen gebroken zijn en je bent in de laatste weken van je zwangerschap, dan moet je naar het ziekenhuis gaan om je ervan te vergewissen dat dit werkelijk gebeurd is.
Als de vloeistof doorzichtig en geurloos is, en je bent 37 weken of langer zwanger, dan kun je dit symptoom echter kalm ondergaan en na een paar uur naar het ziekenhuis gaan, want je baby laat nog een paar uur op zich wachten. Vergeet niet het tijdstip op te schrijven waarop je vliezen braken. Dit is namelijk een stukje informatie waar je arts of verloskundige je naar kan vragen.
Anderzijds, als deze gebeurtenis zich vóór week 37 voordoet, of als de vloeistof abnormale kenmerken vertoont (rood, geel, groenig van kleur of een onaangename geur), dan moet je niet wachten. Ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
Dus, als je vliezen gebroken zijn en alles gaat goed, blijf dan kalm! Nadat je vliezen gebroken zijn en de weeën beginnen, duurt het meestal nog een paar uur voor je eindelijk je baby ontmoet. Als je al eerder bevallingen hebt gehad, kan dit proces natuurlijk sneller gaan dan de vorige.
Het is het beste om op dit moment voorbereid te zijn. Dus vraag je arts of verloskundige om aanbevelingen over wat je moet doen en wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Association of Ontario Midwives (2020). Cuando rompe aguas antes del trabajo de parto. Recuperado de: https://www.ontariomidwives.ca/sites/default/files/2020-06/When-your-water-breaks-before-labour-Spanish.pdf
- Lopez, F. (2006). Ruptura prematura de membranas fetales: de la fisiopatología hacia los marcadores tempranos de la enfermedad. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología Vol. 57 No. 4 • 2006 • (279-290). Recuperado de: http://www.scielo.org.co/pdf/rcog/v57n4/v57n4a07.pdf
- Mayo Clinic (2021). Ruptura de la fuente: conoce esta señal del trabajo de parto. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/water-breaking/art-20044142
- Morgan, F. et al (2015). Anatomía y fisiología de la placenta y líquido amniótico. Revista Médica UAS; Vol. 5: No. 4. Recuperado de: http://hospital.uas.edu.mx/revmeduas/pdf/v5/n4/amniotico.pdf