8 vragen om met je verloskundige te bespreken tijdens de zwangerschap
Overleg met je verloskundige om vragen die je tijdens je zwangerschap hebt te kunnen beantwoorden en ook om je te kunnen helpen om de juiste oplossingen voor je specifieke situatie te vinden.
Hieronder noemen we 8 van de meest gestelde vragen die vrouwen hun verloskundige stellen. En het spreekt voor zich dat het kiezen van een goede professional heel belangrijk is.
Elke medische professional moet ervoor zorgen dat je je veilig en zelfverzekerd voelt. Vooral als je voor de eerste keer moeder wordt.
Als je eerder zwanger bent geweest, dan zul je waarschijnlijk een betere grip op dingen hebben. Let echter op de volgende lijst met vragen die zwangere moeders gewoonlijk aan hun arts stellen.
“Of je zwangerschap nu zorgvuldig is gepland, medisch of toevallig is gebeurd, één ding is zeker: je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”
-Catherine Jones-
Twijfels tijdens de zwangerschap: vragen om met je verloskundige te bespreken
1. Welke vrij verkrijgbare medicijnen zijn geschikt om in te nemen?
Het is zeer waarschijnlijk dat je op enig moment tijdens je zwangerschap medicijnen nodig hebt die vrij verkrijgbaar zijn. Symptomen zoals hoofdpijn, indigestie, misselijkheid, constipatie en spierpijn komen vrij vaak voor.
Maar voordat je iets inneemt om je symptomen te verlichten, moet je eerst met je verloskundige overleggen om er zeker van te zijn dat de ingrediënten veilig zijn voor jou en je baby.
2. Is het normaal om kramp en spotting te hebben?
Tijdens je eerste trimester is kramp en spotting niets bijzonders. Dit kan gebeuren wanneer de bevruchte eicel zich implanteert en begint te groeien in de baarmoeder.
Het is echter belangrijk dat je contact opneemt met je arts om afwijkingen uit te sluiten, vooral als het bloeden aanhoudt. Dit kan een aanwijzing zijn voor een vaginale infectie of een baarmoederinfectie die onmiddellijk moet worden behandeld.
3. Hoeveel gewicht zal ik aankomen tijdens de zwangerschap?
Op basis van een onderzoek van je lichaamsmassa vóór de zwangerschap, zal je arts het normale bereik berekenen. Je arts zal je gewicht en lengte in aanmerking nemen om dit cijfer te berekenen en dit ook elk trimester verifiëren.
Er is geen universele standaard voor alle vrouwen. Het gewicht dat je tijdens de zwangerschap zou moeten aankomen, is afhankelijk van je persoonlijke lichamelijke conditie.
4. Kan ik trainen terwijl ik zwanger ben?
Bewegen verbetert je fysieke welzijn, evenals die van je baby. Het helpt ook allerlei ongemakken te voorkomen, van vocht vasthouden tot angst.
In het geval van een gewone zwangerschap zal je arts activiteiten aanbevelen zoals zwemmen, wandelen of prenatale yoga.
Om elk risico te vermijden, zal je verloskundige je gedetailleerde aanwijzingen geven. Je moet echter oppassen dat je niet overenthousiast wordt wat betreft de intensiteit of duur van je training.
5. Welke vaccinaties heb ik nodig?
Om te voorkomen dat je immuunsysteem faalt moet je bepaalde vaccinaties krijgen. Er zijn specifieke momenten tijdens de zwangerschap wanneer elk van deze vaccinaties moet worden toegepast.
Het is echter belangrijk dat je deze tijdlijn respecteert. Vergeet niet dat je lichaam tijdens de zwangerschap kwetsbaarder is voor ziekten en dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen voor jezelf en je baby.
6. Zal mijn voortplantingssysteem na de bevalling permanent veranderen?
Je bekkenspieren zijn ontworpen om je baby te huisvesten en gaan over het algemeen terug naar hun normale positie en grootte. Je spiergeheugen helpt je lichaam terug te gaan naar de manier waarop het was vóór de zwangerschap.
Het is ook een goed idee om kegel-oefeningen te doen om deze spieren te helpen versterken.
7. Krijg ik problemen met het beheersen van mijn blaas nadat ik mijn baby heb gekregen?
Volgens dokter Suzanne Gilberg vermindert de controle over de blaas tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Dit geldt vooral als je dichterbij de bevallingsdatum komt. Je kunt zelfs een paar ongelukjes hebben.
Alles zal binnen ongeveer drie maanden na de geboorte van je baby weer normaal worden. Om je symptomen te verminderen, zullen kegel-oefeningen daarom wederom van grote hulp zijn.
Om problemen op te lossen, praat met je verloskundige over eventuele twijfels die je hebt.
8. Is het normaal om vaak te plassen tijdens de zwangerschap?
Het antwoord is ja. Je hormonen veranderen tijdens de zwangerschap door alle veranderingen die je lichaam doormaakt. De bloedstroom naar je bekken neemt ook toe.
Je zult de aankomende 9 maanden waarschijnlijk de neiging voelen om heel vaak te plassen. Als je echter pijn, jeuk of een branderig gevoel ervaart wanneer je plast, dan moet je onmiddellijk naar je arts gaan. Hetzelfde geldt als je merkt dat je urine een vreemde kleur of geur heeft.
Het is van vitaal belang dat je een goede relatie hebt met de medische professional die je tijdens deze fase zal begeleiden.
De vragen die in het artikel van vandaag worden vermeld, zijn eenvoudigweg om je te oriënteren. Je zal echter zeker met andere twijfels komen die ook een antwoord vereisen.
Zorg ervoor dat je deze met je verloskundige bespreekt en neem alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om een veilige en ontspannen zwangerschap te hebben.