5 mythen over bevruchting
Over de hele wereld zijn er veel mythen over bevruchting, vruchtbaarheid en zwangerschap.
Hoewel we nu internet en social media hebben waar je duizenden onderzoeken en specialisten kunt vinden om deze mythen over bevruchting te ontkrachten, zijn er mensen die – zelfs na het onderzoeken en het kennen van de feiten – nog steeds hun vingers achter hun rug kruisen.
Of je nu een gelovige bent of niet, vandaag vertellen we je 5 mythen over bevruchting die er nog steeds zijn.
De 5 meest bekende mythen over bevruchting
Mythe 1
Je hebt een betere kans om zwanger te worden als je je voeten en je bekken omhoog houdt na het vrijen. Je moet een tijdje in deze positie blijven liggen. Deze positie maakt het voor sperma gemakkelijker om naar de eicel te zwemmen. Zodat een aantal van hen de eicel kan bevruchten.
Mythe 1 ontkracht
Sperma beweegt zelf. Telkens wanneer ze vrijkomen in het zaadvocht, beginnen ze naar voren te racen zonder terug te keren. Hun enige doel is om de eicel te bevruchten en ze zullen ‘hun leven geven’ voor deze missie.
De zwaartekracht versnelt noch vertraagt het tempo. Je kunt op je buik gaan liggen, ondersteboven aan je voeten gaan hangen of wat je ook maar wilt doen. Als de voorwaarden voor bevruchting aanwezig zijn, dan zal een van de zaadcellen van je partner je eicel bereiken en het bevruchten.
Mythe 2
De datum dat je zwanger raakt, zal bepalen of je een jongen of een meisje krijgt. En als je buik op de een of andere manier groeit, dan kun je zien of je een meisje of een jongen verwacht.
Bevruchting i s de activiteit van het scheppen van leven, vreugde en onverwachte emoties: dit is een stil proces, blindelings en geeft geen teken aan hoopvolle ouders, behalve natuurlijk als het al een schat heeft om ze te laten zien.
Je kunt ook testen doen, zoals de schaartest en de messentest om het geslacht te ontdekken voordat je baby geboren wordt: of gewoon door naar je gezicht te kijken, kun je vertellen wat je gaat krijgen. Deze falen nooit.
Mythe 2 ontkracht
Onjuist. De dag van het jaar, het uur, de maand of de eeuw hebben niets te maken met het geslacht van je kind en ook niet als je buik spits of in de vorm van een bal groeit of als je op een schaar of een mes gaat zitten, als je neus opzwelt, als je vlekken op je gezicht krijgt of als je er minder mooi of mooier uitziet.
Het geslacht van je toekomstige baby wordt bepaald door een paar chromosomen die verantwoordelijk zijn voor het ‘maken’ van een meisje (XX) of een jongen (XY) en je kunt het alleen zeker weten als je een echografie hebt laten maken waarbij je baby duidelijk te zien is.
Mythe 3
Nu je zwanger bent, moet je eten voor twee en ook op alle uren van de dag.
Mythe 3 ontkracht
Tijdens je zwangerschap hoef je niet twee keer zoveel te eten. Sterker nog, dit kan heel schadelijk zijn voor zowel de moeder als haar kind. Dit kan overmatige gewichtstoename veroorzaken, wat kan leiden tot complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging.
Tijdens de zwangerschap moet je je dieet optimaliseren. Eet voldoende gezond voedsel om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je zwangere lichaam en aan die van de baby die in je baarmoeder groeit.
Mineralen, koolhydraten, vetten, vitamines en vezels moeten allemaal in je dieet worden opgenomen, maar allemaal met mate. Verhoog je inname van fruit en groenten, drink veel water en verspreid maaltijden over de dag. Zo kun je voorkomen dat je je volgepropt voelt.
Mythe 4
Het is moeilijk om zwanger te worden als je voor het eerst seks hebt. In feite is het bijna onmogelijk.
Mythe 4 ontkracht
Dit kan niet fouter zijn. Zolang een vrouw en haar seksuele partner vruchtbaar zijn en de voorwaarden voor het bevruchten zijn in de baarmoeder aanwezig, dan kun je zwanger worden. Ongeacht of het je eerste seksuele ervaring is of niet.
Mythe 5
Hoe meer seks je hebt, hoe groter de kans is dat je zwanger wordt.
Mythe 5 ontkracht
Een vruchtbare man kan op elk moment een vrouw bevruchten. Maar vrouwen hebben alleen bepaalde dagen waarop ze zwanger kunnen worden.
Ongeacht hoe vaak je seks hebt, je zal geen kind verwekken als je tijdens je vruchtbare dagen geen seks hebt.