17 ideeën voor een gender reveal aankondiging

Weet je niet zeker hoe je het geslacht van je komende baby moet aankondigen? Kies een van deze ideeën en deel je vreugde met je familie.
17 ideeën voor een gender reveal aankondiging
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 04 september, 2023

Een aankondigen dat je een jongen of een meisje krijgt is een magisch moment waarop je het geluk van het moederschap deelt. Het is goed nieuws dat al je dierbaren willen weten: en wat is er leuker dan het op een creatieve manier te doen? Kies wat het beste past bij je persoonlijkheid en het moment waarop je van plan bent het nieuws te vertellen met een van de volgende ideeën voor een gender reveal aankondiging.

De baby op komst is een reden te meer om de familie om hem of haar heen te verzamelen en de banden te creëren. Vergeet niet dat het kind, vanaf het moment dat het in de baarmoeder zit, liefde en warmte voelt van zijn familieleden.

Voel je dus vrij om vanaf het begin van de zwangerschap geluk en liefde op zijn best te ervaren.

Hoe kondig je het geslacht van je baby aan?

Zoals specialisten van de Universiteit van Toronto (Engelse link) aangaven, draaiden de eerste gender reveal party’s om het aansnijden van een taart waarvan de binnenste kleur (blauw of roze) dit mysterie onthulde. Vandaag de dag zijn de ideeën gediversifieerd, deels door de massificatie van sociale netwerken.

We weten inderdaad dat video’s en afbeeldingen die op sociale netwerken worden gedeeld gemakkelijk viraal gaan, wat velen ertoe heeft aangezet om feesten en thema- of enigszins extravagante genderaankondigingen te organiseren om het geslacht van de baby bekend te maken, zoals een onderzoek aan de Universiteit van Ball (Engelse link) aantoont.

Dit heeft er ook toe geleid dat veel gender reveal party’s niet de zwangerschap of het proces van de moeder vieren, maar zich eerder richten op de impact of originaliteit van het bekendmaken van het nieuws, zoals Terri aangeeft in haar onderzoek uit 2021 (Engelse link).

Dit wil zeggen dat zwangerschap, de aanstaande baby en het gezin de belangrijkste aspecten zijn van elk evenement dat daarmee te maken heeft. Schroom niet om vrijuit te onthullen of je een jongen of een meisje krijgt, maar doe het altijd veilig en zonder je privacy te veel bloot te geven. Hier zijn wat ideeën.

1. Ballonnen met confetti

Koop ballonnen van verschillende kleuren voor elke gast op de gender reveal party. Voordat je ze opblaast, vul je ze met roze confetti als het een meisje is en blauw als het een jongen is (hoewel het ook mogelijk en aan te raden is om andere kleuren te gebruiken als je een minder klassiek thema wilt).

ideeën voor een gender reveal aankondiging
Gender reveals met ballonnen en confetti behoren tot de populairste manieren om het nieuws over te brengen.

Als je niet gemakkelijk aan confetti kunt komen, kun je papier van de aangegeven kleuren kopen en dat zelf knippen. Geef iedereen tijdens de viering een ballon en een speldje, zodat ze tegelijkertijd het nieuws ontvangen.

2. Piñata

Als de aanwezigen op de familiebijeenkomst van verschillende leeftijden zijn, maak dan van de gelegenheid gebruik om ze een moment van plezier te geven. Vul de piñata met roze of blauw snoep of kleine knuffels die een hint geven. Breng de kindertijd tot leven door te zingen en om de beurt te proberen de piñata kapot te maken.

3. Ga schatzoeken tijdens je gender reveal feestje

Vul een houten kist of doos met jongens- of meisjeskleding en wat snoep. Teken vervolgens een kaart met aanwijzingen voor alle gasten om de zoektocht te beginnen. Kies een dag met warm, zonnig weer zodat je deze activiteit buiten kunt doen.

Milkshakes met een smaakje

Een gender reveal feestje
Het thema van het feest zelf (decoraties, keukengerei, enzovoort) kan ook gebruikt worden om je geslachtsaankondiging te doen.

Je kunt kant-en-klare milkshakes kopen of thuis gezonde shakes maken om te delen met de aanwezigen. Als het een jongen is, raden we aan om bijvoorbeeld bosbessen of bramen te gebruiken en als het een meisje is, kies dan voor kersen, aardbeien, frambozen of watermeloen. Naast het genieten van het gezelschap van geliefden, kun je ook een paar gezonde recepten leren.

5. Cupcakes met kleurrijke vulling voor je gender reveal

Bereid een heerlijk tussendoortje met cupcakes gevuld met kleurrijke crème. Het is zelfs mogelijk om een middagje koken met de familie te plannen en van de gelegenheid gebruik te maken om je geslachtsaankondiging te communiceren.

6. Magische vloeistof die van kleur verandert

Koop een mix in poedervorm om drankjes mee te maken. Geef de gast op het moment van de grote onthulling een glas waarin je wat van dit poeder hebt gedaan. Vraag ze vervolgens om water toe te voegen om de kleur te laten verschijnen waarmee ze het geslacht van de baby zullen weten.

7. Verfpistolen

Voor een leuke tijd met familieleden vraag je ze naar het evenement te komen met kleding die beschilderd kan worden. Vul waterpistolen met water gemengd met een beetje blauwe of roze verf en laat de pret beginnen!

Ga naar het strand, het bos of een park met open plekken om deze gender reveal activiteit tot een succes te maken.

8. Een doos met heliumballonnen

Een aankondiging wat betreft het geslacht van de baby
De ideeën voor de geslachtsaankondiging moeten worden aangepast aan het budget en de afspraken, en aan het aantal mensen dat meedoet.

Versier een kartonnen of houten doos en stop er wat heliumballonnen in van een bepaalde kleur. Als je de doos opent, vliegt de aankondiging de lucht in en weet iedereen of je een jongen of een meisje verwacht.

9. Kras-en-win kaart

Met je eigen handen, wat verf, karton en een bedrukte kaart kun je een kras-en-win kaart maken. Als je geen tijd of handigheid hebt, kun je ook de hulp van een grafisch ontwerper inroepen. Met een muntje kunnen gasten erachter komen wie de nieuwe aanwinst van de familie wordt

10. Cadeau en verrassing

Deze optie is veel leuker als je het geslacht niet weet. Hiervoor hoef je natuurlijk geen toegang te hebben tot de testresultaten. Vertrouw ze toe aan een derde partij en laat je meeslepen door de voorbereiding van een cadeau dat helemaal ingepakt wordt. De verrassing zal een grote verrassing voor jou en je gasten zijn als de persoon die de testresultaten wist, dit geheim heeft weten te houden houden.

11. De mysterieuze envelop voor je gender reveal aankondiging

Als de gasten op het feest aankomen, krijgen ze een envelop. Eén daarvan zal het geheim bevatten. Het spel bestaat uit het openen van de envelop als het moment daar is.

Degene die de geluksenvelop heeft, krijgt het recht om bijvoorbeeld de eerste naam voor de baby voor te stellen uit een lijst die door de ouders is verstrekt. Die beslissing is best moeilijk, maar het toeval kan geluk brengen.

12. Bruistabletten

Een taart met babyschoentjes
Hoewel taarten de traditionele manier zijn om het geslacht van de baby aan te kondigen, moet je andere ideeën om een familiestuk te maken niet meteen uitsluiten.

Zoek bruistabletten in de markt in de bepalende kleuren van het geslacht van de baby. Deze worden exclusief voor deze momenten verkocht. Geef de gasten vervolgens een ondoorzichtig glas met het juiste tablet en giet er langzaam water bij. De kleur van het schuim zal het meest verwachte nieuws van de dag aankondigen.

13. Video: een van de beste ideeën om aan te kondigen of je een jongen of een meisje krijgt

Vanaf week 20 ben je klaar voor de morfologische echo die het geslacht van de baby zal onthullen. Uit dit onderzoek komen stilstaande en bewegende beelden die je kunt opslaan met de audio van de arts. Als je ze hebt, maak dan een projectie op het meest speciale moment van de bijeenkomst, dim de lichten en maak het iedereen comfortabel. Activeer de video en begeleid de emotie van het publiek.

14. Kleurrijke vulkaan

Je weet vast nog wel van school hoe je een vulkaan van papier-maché moest maken met zuiveringszout en azijn in de krater. Misschien was het een knutselwerk dat je in de klas had uitgevoerd om schilderen en zelfs scheikunde te leren. Welnu, met dit beeld in gedachten kun je aan datzelfde mengsel een paar druppels voedselkleurstof toevoegen (roze of blauw, afhankelijk van het geval) om het geheim te laten uitbarsten.

15. Het boeket bloemen voor je gender reveal aankondiging

Wat als de moeder een boeket blauwe dahlia’s krijgt als het een jongen is of een boeket roze begonia’s als het een meisje is? Hoe dan ook, het spel is om een bloemstuk met de overheersende kleur die het geslacht van het kind zal onthullen te laten bezorgen tijdens de geslachtsaankondiging via een thuisbezorgdienst.

Een detail dat dit speciale moment zo heerlijk zou maken, is dat de moeder de uitslag van het onderzoek niet weet en dat deze in de envelop zit die bij het boeket zit.

16. Verf de buik van de moeder

Heb je een vriendin die een getalenteerde kunstenares is? Nodig haar uit om je buik te versieren met motieven die licht werpen op het geslacht van de baby. Bewaar het nieuws veilig onder een kledingstuk waarmee je het te zijner tijd aan iedereen kunt onthullen. De foto’s die tevoorschijn komen, zullen geweldig zijn.

17. Fotoshoots

Zwangerschap fotoshoots worden wereldwijd steeds populairder. Deze kunnen ook worden gebruikt om op een creatieve manier aan de familie bekend te maken of je een jongen of een meisje krijgt. Je kunt een fotoshoot houden met ballonnen en sterretjes in blauw als het een jongen is of roze als het een meisje is.

Een ander goed idee om het geslacht van de baby te onthullen tijdens een fotoshoot is om een wit T-shirt te dragen en een serie van twee foto’s te maken. Op de eerste foto heb je het T-shirt aan en legt de vader beide handen vol verf (blauw of roze) op de buik. In de tweede foto haalt de vader zijn handen weg en moet de stof doordrenkt zijn met de verf terwijl hij een duidelijke boodschap overbrengt.

Het beste aan fotoshoots is dat ze meer veelzijdigheid bieden als het gaat om het onthullen van het geslacht. Je kunt een video maken van de sessies en die tijdens het feest laten zien om aan te kondigen of het een jongen of een meisje wordt, maar je kunt ook ansichtkaarten afdrukken en die naar al je dierbaren sturen.

Pas deze opties toe om een geslachtsaankondiging te doen met de mensen van wie je het meest houdt

“Tijdens het hele proces van groei en ontwikkeling kan een kind worden begeleid, overbeschermd of in de steek gelaten wanneer het op een gegeven moment de dagelijkse realiteit en de risico’s die dat met zich meebrengt onder ogen moet zien. Het gezin speelt een onvervangbare rol en kan de gids zijn die een kind begeleidt vanaf de geboorte totdat het volledige autonomie bereikt”. –Dr. A. Redondo Romero (Spaanse link)-

Gender reveal vieringen worden steeds populairder. Als je dat liever wilt, kun je er een doen op de dag van de babyborrel. Het belangrijkste is dat je wat tijd besteedt aan het versterken van familierelaties en geniet van het prachtige moment van de aankondiging of je een jongen of een meisje krijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.