Wanneer moet je de maat van je baby's luier veranderen?
Je weet vast al dat er veel luiermogelijkheden op de markt zijn, in verschillende maten en allemaal met hun verschillende voordelen. Maar misschien heb je geen idee wanneer je de maat van je baby’s luier moet veranderen. In dit artikel geven we je daarom enkele sleutels, zodat je het ideale moment kunt bepalen.
Tips over wanneer je de maat van je baby’s luier moet veranderen
De belangrijkste luiermerken op de markt zijn er in alle soorten en maten. Er zijn zelfs piepkleine luiers voor premature baby’s of grotere voor wie er langer over doet om zelfstandig naar het toilet te gaan. De meeste gebruiken het gewicht van het kind om de maten te bepalen. Deze normen kunnen echter veranderen naargelang de fabrikant.
Vaak is het niet gemakkelijk de juiste maat te vinden. Daarom geven we je enkele tips over wanneer je de maat van je baby’s luier moet veranderen:
1. Kleine maten zijn alleen voor de eerste dagen
Je zal verbaasd zijn hoe snel je baby groeit. Zelfs vanaf het moment dat je baby geboren is tot wanneer je het ziekenhuis verlaat, zul je veranderingen bij je kleintje zien. Dit is normaal in de eerste weken. Om je een idee te geven, een kind van zes maanden is twee keer zo groot als toen het geboren werd.
Daarom kun je het beste een klein aantal kleine maat luiers kopen. Die gaan namelijk maar heel kort mee, zelfs als je er meer dan vijf per dag gebruikt. Het komt ook vaak voor dat de eerste luier die je hem omdoet geen kleine maat is. Vooral als hij bij de geboorte meer dan 3,5 kg woog.
2. Er zijn veel lekkages
Een van de belangrijkste tekenen dat het tijd is om de maat van je baby’s luier te veranderen is dat hij de ontlasting van je kind niet meer goed opvangt. Als het een keer overloopt, kan dat zijn omdat je kleintje veel geplast of gepoept heeft, maar als het voortdurend gebeurt, betekent het dat hij een grotere maat nodig heeft. Het komt niet door gebrek aan absorptie, maar door de pasvorm!
3. Let op de aanwijzingen van de fabrikant
In de meeste gevallen hebben luiers standaardmaten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kleine verschillen zijn tussen elk merk. Aan de hand van de informatie op de verpakking kun je weten welke maat geschikt is voor je baby, afhankelijk van zijn gewicht. Een algemene tabel is als volgt:
- <2 kg – maat 0 luiers
- 2-5 kg – maat 1 luiers
- 3-7 kg – maat 2 luiers
- 4-9 kg – maat 3 luiers
- 7-18- kg – maat 4
- 11-25 kg – maat 5 luiers
- 16-30 kg – maat
Zoals je ziet overlappen de maten elkaar in gewicht. Daarom moet je uitproberen welke het beste bij je baby past. Een tip: Als je baby bijvoorbeeld 7 kg weegt, maar nogal ‘lang’ is, kun je beter maat 3 (van 4 tot 9 kg) kopen dan een maat 2 (van 3 tot 7kg), zodat hij comfortabeler past.
Als de luier een keer overloopt, kan dat zijn omdat je kleintje veel geplast of gepoept heeft. Maar als het voortdurend gebeurt, betekent het dat ze een grotere maat nodig hebben. Het komt niet door gebrek aan absorptie, maar door de pasvorm!
4. Elastieken en sluitingen: een perfecte pasvorm
Een andere manier om te bepalen wanneer het tijd is om de maat van je baby’s luier te veranderen is door te kijken hoe strak hij zit. Als de elastische delen van de beentjes sporen op de huid achterlaten, koop dan een grotere maat.
In de taille moet de luier comfortabel genoeg zijn om je kleintje niet te knellen als hij klaar is met eten. Het moet hem de mogelijkheid geven vrij te bewegen. Kijk ook naar de sluitingen. As ze te ver uit elkaar staan als ze gesloten zijn of niet tot de hoogte van de navel van de baby komen, moet je waarschijnlijk naar een grotere maat gaan.
5. Tekenen op het lichaam van je baby die aangeven dat het tijd is om de maat van je baby’s luier te veranderen
Dit is een andere manier om te weten wanneer het tijd is om de maat van je baby’s luier te veranderen. Rode plekken op de benen of heupen of moeilijk te genezen luieruitslag kunnen voorkomen of verminderen met een losser zittende luier.
Als je baby al wat ouder is – rond de twee jaar – kan hij je misschien zelf vertellen dat hij zich niet prettig voelt in zijn luier. Wanneer ze hem bijvoorbeeld proberen af te doen. Of als ze hem bewegen, of als hun bewegingen te beperkt zijn, kun je overwegen een grotere maat te kopen.
Als je twijfelt over de plaatsing van de luier, hoe vaak je hem moet verschonen, of welke maat het beste is voor je baby, kun je het beste met je kinderarts praten. Deze deskundige kan je de weg wijzen en merken of maten aanraden naar gelang de behoeften van je kind.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hernández, A. M. F. (2021). Prevención de la dermatitis irritativa del área del pañal en el niño en la consulta de Enfermería de Pediatría. Enfermería, 26(08). Disponible en: https://revistamedica.com/prevencion-dermatitis-irritativa-pediatria/