Plastic of glazen babyflessen: welke moet je kiezen?

Bij het kiezen tussen plastic of glazen babyflessen zijn er bepaalde kenmerken waarmee je rekening moet houden. Ontdek het hier.
Plastic of glazen babyflessen: welke moet je kiezen?

Laatste update: 03 december, 2021

Steeds meer ouders vragen zich af of ze hun kleintjes beter met plastic of glazen babyflessen kunnen voeden. De reden achter hun twijfel heeft te maken met het feit dat de markt ontelbare keuzemogelijkheden biedt en dat kan verwarrend zijn voor nieuwelingen.

Vandaag worden deze gebruiksvoorwerpen niet alleen gebruikt als ouders ervoor kiezen hun baby met flesvoeding te voeden. Bij borstvoeding kan het nodig zijn dat moeders hun toevlucht nemen tot flessen om weer aan het werk te kunnen of bij moeilijkheden in de mond-tepelkoppeling.

Daarom kan, ongeacht de soort melk die gebruikt wordt, de aanschaf van een fles noodzakelijk zijn. En als je de keuzemogelijkheden beter kent, kunnen ouders betere beslissingen nemen over het voeden van hun kleintje.

Kenmerken van babyflessen

Voordat je voor een plastic of glazen fles kiest, moet je de kenmerken kennen die ze van elkaar onderscheiden. Van hun onderscheidende kwaliteiten belichten we de volgende:

  • Gewicht: Plastic flessen zijn lichter en gemakkelijker te hanteren. Die van glas daarentegen zijn veel zwaarder.
  • Weerstand: Een glazen fles is bestand tegen krassen en hittebronnen. Kunststof daarentegen kan bij verhitting scheuren vertonen waarin ziektekiemen zich ophopen en giftige stoffen vrijkomen.
  • Kleur: Plastic en glazen babyflessen worden gekenmerkt door hun doorzichtigheid, hoewel de eerste een meer ondoorzichtige tint neigen te hebben. Het is gebruikelijk dat plastic na verloop van tijd donkerder wordt en met sommige voedingsmiddelen vlekt.
  • Geur: Plastic kan geuren absorberen terwijl glas dat niet kan.
  • Breuken: Plastic flessen kunnen als onbreekbaar beschouwd worden. Glazen verpakkingen zijn echter nogal breekbaar en als ze vallen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk breken. Dit verhoogt het risico op snijwonden en verwondingen.
  • Slijtage: Plastic verslechtert met gebruik, vooral als het blootgesteld wordt aan hittebronnen zoals sterilisatie. Glas, daarentegen, slijt niet en verandert niet met de temperaturen.
  • Onderhoud: Zowel plastic als glazen babyflessen moeten soms vaak vervangen worden. Die van plastic moet je na een tijdje vervangen vanwege verslechtering door dagelijks gebruik. Die van glas hebben de neiging vaker per ongeluk te breken.
  • Milieu-impact: Glas wordt als een veel milieuvriendelijker materiaal beschouwd dan plastic.
  • Grootte: Zowel plastic als glazen flessen zijn er in verschillende maten. Van kleine flesjes van 50 tot 100 ml voor de eerste weken, tot andere van 150 tot 300 ml voor als het kind groeit.
Plastic of glazen babyflessen

De verschillen tussen plastic en glazen babyflessen

Zoals je gezien hebt, zijn er opmerkelijke verschillen tussen een plastic en een glazen fles. De keuze voor de ene of de andere hangt af van de behoeften van je kind, zijn leeftijd, en je eigen voorkeuren.

Hieronder vermelden we de opmerkelijke eigenschappen van elk van deze materialen.

Plastic babyflessen

Dit materiaal wordt gekenmerkt door zijn lichtheid, vervoerbaarheid, en schok- en valbestendigheid. Daarom is het de handigste optie als je je verplaatst of als je kleintje de fles al zelf hanteert.

De meeste plastic flessen zijn tegenwoordig gemaakt van materialen die veilig en geschikt zijn voor het voeden van zuigelingen. Maar door de gebruiksduur en de sterilisatietemperatuur slijten ze beetje bij beetje.

Het is gebruikelijk dat de kleur van de fles ondoorzichtiger wordt, een bepaalde geur krijgt, en krassen of scheuren oploopt. In deze onvolkomenheden woekeren ziektekiemen en daarom dringen we erop aan deze verpakkingen goed schoon te houden.

Idealiter vermijd je ze in de magnetron te zetten om bederf te voorkomen en de gebruiksduur te verlengen.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden

Als je een plastic fles kiest, moet je weten dat er voorschriften (Engelse link) zijn voor de vervaardiging van deze gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van bisfenol A (BPA) onder de bestanddelen ervan.

Deze chemische stof wordt algemeen gebruikt voor de fabricage van verschillende kunststoffen. De ophoping van deze stof in het lichaam van baby’s kan echter heel schadelijk zijn. Van sommige ziekten die met BPA te maken hebben, zijn stofwisselings-, hormonale, lever- en zelfs tumoraandoeningen beschreven.

Het gebruik en de verkoop van flessen die BPA bevatten zijn verboden in de Europese Unie en in de Verenigde Staten. Om de kwaliteit van de fles die je gaat kopen te controleren, moet je dus op twee aspecten letten:

  • Etikettering: Als op de verpakking het opschrift “UNE-EN14350″ staat, betekent dit dat het aan de Europese voorschriften voldoet. Of op het etiket staat “BPA-vrij”.
  • De bodem van de fles: Daar moet je een driehoek met een nummer vinden. Die met de cijfers 3, 6, en 7 of de letters PC kun je beter vermijden. Deze kunnen namelijk BPA bevatten. Die met de cijfers 1, 2, 4, of 5 zijn veilig.

Glazen babyflessen

Glazen babyflessen worden vaak aanbevolen omdat ze een van de gemakkelijkste zijn om schoon te maken en te steriliseren. De eigenschappen van het materiaal verhinderen dat ziektekiemen zich aan de wanden van de bak hechten.

Daarom worden glazen flessen als veiliger (Spaanse link) voor de gezondheid van de baby beschouwd wat het risico van infectie betreft.
Bovendien is de slijtage van dit materiaal bijna nihil. Het verandert niet in de loop van de tijd, het vlekt niet, het krijgt geen geur of smaak en het verslechtert niet met de temperatuur. Dit maakt het geschikt voor directe verhitting in de magnetron. Er komt namelijk geen giftigheid vrij bij blootstelling aan hitte.

Tot slot is het een doorzichtig, hard, waterdicht materiaal, het is niet poreus, en het heeft een grote weerstand tegen krassen. Deze eigenschappen geven het een grote duurzaamheid, tenzij het valt en breekt.

In elk geval is glas een milieuvriendelijker materiaal, en bij breuk kan het gerecycleerd worden.

Een van de nadelen van glazen flessen is hun gewicht, dat een probleem kan zijn bij het vervoer ervan. Een ander nadeel is hun breekbaarheid, zodat het geen voorwerp is dat kinderen alleen zouden moeten gebruiken.

Er zijn verschillende soorten en maten babyflessen

Een persoonlijke keuze

Zoals je gezien hebt hangt de keuze voor een plastic of glazen babyfles grotendeels af van de voorkeuren en behoeften van elk gezin. Elk van de materialen heeft zijn voor- en nadelen, maar ze reageren beter op verschillende situaties.

Glazen babyflessen kunnen nuttig zijn voor de eerste maanden van de baby. Maar als het erom gaat ze buitenshuis te gebruiken of als de baby zijn eigen fles wil vasthouden, zijn plastic babyflessen lichter en veiliger.

Om een plastic of glazen fles te kiezen, kun je het beste nadenken over de tijden waarop de fles gebruikt zal worden, de leeftijd van het kind  en de voorkeuren van het gezin. Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en jij en je baby zullen de fles kunnen vinden die het beste bij jullie eigen behoeften past.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cerpa Sáenz, E. J. (2019). Determinación de bisfenol a en mamilas y biberones comercializados en la ciudad de Cartagena de indias utilizando cromatografía de gases acoplado a espectrometría de masas (GC/MS) (Doctoral dissertation, Universidad de Cartagena).
  • Siddique, S., Zhang, G., Coleman, K., & Kubwabo, C. (2021). Investigation of the migration of bisphenols from baby bottles and sippy cups. Current Research in Food Science, 4, 619-626.
  • Ortega-García, J. A., Aguilar-Ros, E., Ares-Segura, S., Agüera-Arenas, J. J., Pernas-Barahona, A., de Pipaón, M. S., … & i Tortajada, J. F. (2021, April). Exposiciones laborales, dieta y envasado: recomendaciones para reducir los contaminantes medioambientales en la lactancia materna. In Anales de Pediatría (Vol. 94, No. 4, pp. 261-e1). Elsevier Doyma.
  • Sinuco, D., Castillo, E., Rodríguez, R., & Durán, C. (2019). Migración específica de bisfenol a (BPA) en biberones fabricados en Colombia. Informador Tecnico, 83(2), 30-34.
  • Martínez, A. P. G. (2020). ¿ Y tú, das pecho o biberón? Narrativas, identidad de género y lactancia materna. Desacatos: Revista de Ciencias Sociales, (63), 104-121.
  • Torres Sánchez, M., Santacruz Guerra, M., & Rendón Rojas, C. M. (2018). Análisis de la toxicidad del Bisfenol A en la salud humana: Una aproximación conceptual (Doctoral dissertation, Corporación Universitaria Lasallista).
  • Barasona, M. I. (2018). Estudio de los efectos del bisfenol A como disruptor endocrino en la regulación iónica en zebrafish (Danio rerio), a través del estudio de células adenohipofisarias y branquiales.
  • Beal, J. A. (2018). Baby bottles and bisphenol A (BPA): still a parental concern. MCN: The American Journal of Maternal/Child Nursing, 43(6), 349.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.