5 Natuurlijke remedies om luieruitslag te behandelen

Wist je dat er behalve commerciële producten ook veel natuurlijke remedies bestaan om luieruitslag en andere huidirritaties te behandelen?
5 Natuurlijke remedies om luieruitslag te behandelen
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 12 oktober, 2022

Luieruitslag komt vaak voor bij baby’s. Het is een infectie veroorzaakt door een schimmel die candida heet. Deze schimmel woekert op warme en vochtige plaatsen; onder andere in de binnenkant van een luier. Er zijn veel crèmes en andere in de handel verkrijgbare preparaten die tegen dit soort huidaandoeningen bedoeld zijn. We kunnen echter ook onze toevlucht nemen tot even effectieve natuurlijke oplossingen en middelen om luieruitslag te behandelen.

De kans dat een baby luieruitslag door candida krijgt wordt groter als ze niet goed schoon en droog gehouden worden. Het kan ook optreden als ze antibiotica slikken – zelfs via de moedermelk – of als het aantal van de stoelgang toeneemt.

Bovendien bevorderen de zuren in de ontlasting bij diarree of de ammoniak die ontstaat als bacteriën de urine afbreken ook het ontstaan van luieruitslag.

Andere oorzaken die luieruitslag mogelijk maken zijn luiers die te strak zitten en reacties op zeep en andere producten die gebruikt worden om stoffen luiers te wassen.

5 Natuurlijke remedies om luieruitslag te behandelen

Symptomen van luieruitslag

Tekenen van een gistinfectie in de luierstreek zijn het verschijnen van een felrode uitslag of een uitslag die steeds groter wordt en de aanwezigheid van zeer rode schilferende plekken op het scrotum en de penis bij jongens of op de schaamlippen en de vulva bij meisjes.

Ook kunnen puistjes, blaasjes, zweren, grote bulten, met pus gevulde zweertjes, of kleinere rode vlekjes verschijnen. Deze groeien en vermengen zich met andere vlekjes.

Hoe je luieruitslag behandelt

De huid schoon en droog houden is de beste manier om luieruitslag te behandelen en te voorkomen. Bij deze infectie is het ook een goed idee dat de baby zo lang mogelijk zonder luier is, zodat de huid kan ademen.

Om luieruitslag te behandelen en te voorkomen is het heel belangrijk dat je de luier van de baby regelmatig verschoont. Dit moet gebeuren zodra je merkt dat er urine – ook al is het niet veel – of ontlasting in de luier zit. Schoonmaken door wrijven moet vermeden worden.

Bij het wassen van de aangedane plek kun je het beste een neutrale zeep gebruiken, zodat die de pH niet verandert en de dermatitis verder verergert. Gebruik ook gekookt water dat tot kamertemperatuur is afgekoeld, als irritatie tot verwonding heeft geleid.

Ook moet je de plek goed afdrogen voordat je een nieuwe luier omdoet of laat het aan de lucht drogen. Je moet ook je handen goed wassen, zowel voor als na het verschonen van de luier.

Tegelijkertijd zijn er crèmes en zalven die speciaal samengesteld zijn om luieruitslag te behandelen of te voorkomen. Maar even effectieve huismiddeltjes kunnen ook gebruikt worden, mits goed toegepast.

Een baby ingewikkeld in een handdoek na zijn bad

De huid schoon en droog houden is de beste manier om luieruitslag te behandelen en te voorkomen.

Natuurlijke remedies om luieruitslag te behandelen

Er zijn eenvoudige en natuurlijke manieren om de rode, geïrriteerde huid in de luierstreek te behandelen. De meest interessante zijn de volgende:

Zuiveringszout

Twee eetlepels zuiveringszout aan het warme bad van je baby toevoegen helpt luieruitslag genezen en vermindert de roodheid die met deze aandoening gepaard gaat. Je hoeft niet over de plek te wrijven; laat de baby gewoon ongeveer 10 minuten in het water en veeg de plek dan af met een zachte doek.

Appelazijn

Meng een eetlepel appelciderazijn met een half glas water en breng het met een handdoek aan, terwijl je zachtjes op de aangedane plek dept. Droog tot slot goed af voor je de luier omdoet.

Gewone yoghurt

Natuurlijke ongezoete yoghurt is een geweldige natuurlijke vochtinbrenger voor de huid. Je kunt dus luieruitslag helpen genezen door het als een crème aan te brengen.

Leg na elke luierwissel wat gewone yoghurt op kamertemperatuur op de aangedane plek en doe dan de luier om zoals gewoonlijk. Je kunt al na één dag resultaat zien.

Biologische katoenen doeken

In plaats van wegwerpdoekjes (Engelse link) te gebruiken om je baby schoon te maken als je zijn luier verschoont, gebruik je biokatoenen doekjes en stromend water. Wegwerpdoekjes kunnen de huid van je baby irriteren of de irritatie verergeren door de parfums, conserveringsmiddelen en andere chemicaliën die ze bevatten.

Infusies voor kompressen

Kompressen zijn een alternatief om ontstekingen van de huid te helpen verminderen en de huid gehydrateerd te houden. Ze kunnen gemaakt worden met infusies van kamillebloemen, heemstbladeren, haver, of calendula. Ze worden allemaal aanbevolen voor plaatselijk gebruik bij dermatitis.

De infusies bereid je als elke andere infusie. Allereerst moet je het water koken. Als het het kookpunt bereikt heeft, voeg je de bladeren, bloemen, of havervlokken toe. Laat het dan ongeveer 5 minuten koken, haal het van het vuur. Laat het tot slot even trekken en wacht tot het is afgekoeld.

Als het water op kamertemperatuur gekomen is, zeef je het. Nu is het tijd om een gaasje of katoenen doek vochtig te maken en het kompres op de huid van de baby te leggen.

Aan de lucht laten drogen

Een van de belangrijkste oorzaken van luieruitslag is een gebrek aan luchtcirculatie. Om dit te verhelpen laat je het luiergebied gewoon vanzelf drogen voor je een schone luier aandoet.

Je kunt een half uur met de baby spelen op de luiertafel of op een oppervlak dat beschermd is met iets dat waterdicht is, terwijl het drogen plaatsvindt. Als de baby het koud heeft, kun je hem bedekken met iets dat wasbaar is.

Met deze eenvoudige natuurlijke remedies tegen luieruitslag kun je een oplossing vinden voor de ongemakkelijke aandoening van je kind. Natuurlijk, als je merkt dat de symptomen niet verbeteren, of zelfs erger worden, aarzel dan niet om zo snel mogelijk je arts te raadplegen om allerlei twijfels te evalueren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berdonces, J. L. (1998). La fitoterapia en el tratamiento de los problemas de la piel. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (49), 32-35.
  • Moreno, R. A., & Peiró, P. S. (2000). Dermatitis atópica. Medicina naturista, (2), 112-121.
  • Sánchez Landete, R. (2020). Atención farmacéutica en pacientes con dermatitis atópica.
  • Das S, Horváth B, Šafranko S, Jokić S, Széchenyi A, Kőszegi T. Antimicrobial Activity of Chamomile Essential Oil: Effect of Different Formulations. Molecules. 2019 Nov 26;24(23):4321. doi: 10.3390/molecules24234321. PMID: 31779245; PMCID: PMC6930572.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.