Tieners zijn steeds meer geïnteresseerd in gastronomie

Steeds meer tieners zijn geïnteresseerd in de wereld van de gastronomie! De keuken is een ruimte voor ontdekkingen en experimenten.
Tieners zijn steeds meer geïnteresseerd in gastronomie

Laatste update: 12 november, 2023

Gastronomie vertegenwoordigt een aantrekkelijke wereld voor veel adolescenten. De relatie die jongeren hebben met eten lijkt belangrijke veranderingen te hebben ondergaan sinds de quarantaine die de pandemie vereiste. Kinderen brachten veel tijd thuis door, zonder de mogelijkheid om met vrienden uit te gaan, waardoor ze zich in de keuken waagden. Nu zijn veel tieners meer dan ooit geïnteresseerd in gastronomie.

Daarnaast zijn vegetarisme, veganisme en het toepassen van gezonde eetgewoonten steeds meer wijdverspreide praktijken onder adolescenten. En dit lijkt een zekere belangstelling voor gastronomie in het algemeen te hebben gewekt. Veel jongeren delen hun culinaire ervaringen op blogs of andere sociale netwerken.

Tieners en gastronomie

De relatie van tieners met gastronomie kan sterk variëren, afhankelijk van cultuur, sociale omgeving en opvoeding. Het is waar dat een groot deel van de jeugd weinig vaardigheden heeft als het gaat om het bereiden van een bord eten. Maar steeds meer jongeren zijn geïnteresseerd in gastronomie.

Een onderzoek uitgevoerd (Spaanse link) door het Nestlé Observatorium in Spanje leverde een aantal zeer interessante gegevens op over de eetgewoonten van jongeren tijdens de COVID-19 isolatie. Dit zijn enkele van de resultaten:

  • 30 % van de ondervraagde jongeren heeft meer fruit, groenten en peulvruchten gegeten.
  • 30 % van de jongeren at voor het eerst een van de meest traditionele gerechten van de Spaanse gastronomie: aardappeltortilla.
  • Twaalf procent van deze kinderen durfde hun eerste zelfgebakken brood te bakken.
A teenager preparing a fresh salad.
Door te kiezen voor een gezondere levensstijl komen veel jongeren dagelijks in aanraking met voedingsmiddelen die nieuw voor hen zijn.

Gelukkig is een gezonde levensstijl een veelbesproken onderwerp onder tieners. Zelfzorgpraktijken, zowel lichamelijk als geestelijk, worden steeds meer verspreid onder de jongere generatie.

De afgelopen tijd zijn de favoriete sociale netwerken van tieners overspoeld met verhalen over het toepassen van gezonde gewoonten. Er zijn bijvoorbeeld recepten voor bereidingen met groenten, peulvruchten en eiwitten en waardevolle informatie over het verzorgen van de mentale en emotionele gezondheid.

Op digitaal niveau kiezen jongeren ervoor om inhoud te consumeren die op een goede manier bijdraagt aan hun algehele welzijn. Dit geeft aan hoe het gezondheidsbewustzijn aanzienlijk is toegenomen.

Bezorgdheid om het milieu en betrokkenheid bij het leven van dieren zet steeds meer tieners aan tot een vegetarische of veganistische levensstijl. Dit dwingt hen om op een meer verantwoordelijke en creatieve manier het culinaire veld in te gaan.

Voor tieners die geïnteresseerd zijn in gastronomie is het een wereld vol ontdekkingen

Gastronomie is een term die verwijst naar de studie en praktijk van voedselbereiding, -presentatie en -consumptie. We kunnen echter ook zeggen dat het een kunst is. Het is een wereld van genot en ontdekking.

De verschillende sensaties die elk gerecht met zich meebrengt, kunnen ons met één hap naar verre oorden brengen. Daarom zijn tieners bereid om verder te gaan dan wat ze gewend zijn te eten en nieuwe gerechten te proberen. Zo verbreden ze hun horizon en krijgen ze meer begrip voor culturele diversiteit.

In de keuken kunnen jongeren innoveren, proeven, combineren en zich vrij voelen om gerechten te maken met hun persoonlijke smaak. Op die manier kunnen hun bereidingen hun eigen stijl weerspiegelen. Daarom voelen veel tieners zich liever onafhankelijk en pronken ze met het feit dat ze met hun eigen handen een maaltijd hebben bereid.

Een tiener die interesse heeft in gastronomie
Tieners vinden in gastronomie een vorm van artistieke en creatieve expressie. Daar worden smaken, texturen en aroma’s gecombineerd om gerechten te creëren die even aantrekkelijk als heerlijk kunnen zijn.

Een tafel delen, een ervaring delen

Gastronomie kan een groeps- en gemeenschapsactiviteit worden, waarbij mensen met elkaar in contact komen om hun liefde voor de culinaire kunst te delen. Samen koken en eten kan een manier zijn om communicatie en gezelligheid te versterken. Het helpt ook om hechtere en betekenisvollere relaties op te bouwen.

Als adolescenten geïnteresseerd zijn in koken, is dat een positief aspect dat belangrijke individuele en sociale voordelen kan opleveren. Het is ongetwijfeld een waardevolle ruimte voor jongeren om te bewonen, zolang ze zich daartoe aangetrokken voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Souza Moraes, K. C., de Almeida, M. E. F., & Santos, V. S. (2019). Efecto de la gastronomía sobre la aceptabilidad de las verduras por los adolescentes. Ciencia y Salud12(1), e26699-e26699.
  • VII Observatorio Nestlé. (2020). La alimentación de las familias durante el confinamiento. Los adolescentes mejoran sus hábitos en el confinamiento: comen más fruta y verdura, innovan en la cocina y hacen más ejercicio. Nestlé España S.A

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.