The Present: een ontroerende korte film die je moet zien!

The Present is een korte film die al meer dan 60 prijzen gewonnen heeft en op meer dan 180 filmfestivals te zien was. Meer informatie.
The Present: een ontroerende korte film die je moet zien!
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 oktober, 2022

The Present is een geanimeerde korte film die het verhaal vertelt van een jongen die videospelletjes speelt. Klinkt heel eenvoudig, nietwaar? Maar in werkelijkheid omvat het veel meer dan het lijkt, en onthult het een diepe en ontroerende boodschap.

Deze korte film is moeilijk te vergeten en is er zo een die voor altijd in je hart gegrift blijft. Het is een audiovisuele verrukking die in staat is onze attitudes te veranderen en vooral jong en oud uit te nodigen tot een belangrijke bezinning op de kwestie van handicaps.

Korte films zijn verhalen van iets meer dan 3-7 minuten die hoofdzakelijk de volgende doelstellingen hebben:

  • Alle publieken bereiken.
  • Onze gevoeligste vezels omarmen, ons hart beroeren, onze emoties ontroeren en ons achterlatendmet een waardevolle les.

Omdat de doelen van dit soort films heel precies zijn en de verhalen zich van begin tot eind naadloos ontvouwen, slagen korte films erin hun doel bij het publiek te bereiken. Tegenwoordig hebben zowel Pixar als Disney, naast andere audiovisuele amusementsbedrijven, ervoor gekozen korte films vóór hun films uit te zenden.

Via korte films proberen we een bepaald onderwerp als een capsule onder de aandacht te brengen. Tegelijk worden korte films op grote schaal gepromoot in de grote filmindustrie, vanwege het succes dat ze oogstten. Vaak gaat het publiek naar de bioscoop en is blij te ontdekken dat ze een korte film draaien vóór de speelfilm.

Zeker is dat de reacties die de korte films oproepen bijna helemaal positief zijn. Dit zegt veel!

Wereldwijd erkend

Scene uit de film The Present

The Present is een korte film die al meer dan 60 prijzen gewonnen heeft en in meer dan 180 filmfestivals te zien was.

Wie was de maker? Een jonge Duitse student, Jacob Frey, een student animatie aan de filmacademie van Baden-Wuerttemberg.

Deze korte film was Frey’s afstudeerproject. Zijn juweeltje kreeg een transcendente betekenis in het leven van velen en je mag het beslist niet missen.

Ook moet gezegd worden dat sinds de première in 2014 het aantal kijkers alleen maar is toegenomen. Het is al te zien op sociale media en heeft zoveel bekendheid gekregen dat het ook succes heeft bij zoekopdrachten op internet.

Wat is de plot van The Present?

De plot van The Present kon niet eenvoudiger zijn, maar is daarom niet minder creatief of origineel.

In het begin hebben we een jongen die op zijn bank is ingezakt met een frons op zijn gezicht. Het enige wat hij de hele dag doet is videospelletjes spelen. Hij lijkt niet erg gelukkig en het lijkt er niet op dat zijn leven erg onderhoudend is. Een goede waarnemer neemt echter nog een paar andere dingen waar.

Naarmate de seconden vorderen, merken we al gauw een paar kleine details op: lage gordijnen, weinig licht en een zekere apathie bij onze jonge hoofdpersoon. Dan komt de moeder van de jongen het tafereel binnen, die een geschenk in een kartonnen doos meebrengt.

Het is een heel bijzonder geschenk: een puppy!

Het hondje uit de film speelt met zijn bal

Het is een mooie dag buiten, je zou het raam open moeten zetten en wat zon binnen laten. Waarom stop je niet met spelen en maak je je cadeautje open dat ik voor je heb? -zegt de moeder terwijl de jongen zijn ogen op de televisie gericht houdt en zich vastklampt aan zijn videospelletjes-controller.

Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog

Iets wat we zullen ontdekken als we de pup zien is dat hij een handicap heeft. Het mist een pootje. Het kind beseft dit meteen. Eerst reageert hij met vreemdheid en wat ongemak. Besluitend er geen aandacht aan te schenken, kiest hij ervoor de pup te negeren.

De kleine pup charmeert ons echter onmiddellijk met zijn karakter en met zijn positieve houding. Ondanks zijn handicap is voor het hondje die ontbrekende poot geen belemmering als het erom gaat te rennen, met de bal te spelen en het leven zelf uit te dagen.

In de hele korte film zien we het hondje vallen en weer normaal opstaan. Dat verlangen om beter te worden, die overlopende vitaliteit en dat positivisme is wat het kind uiteindelijk uit zijn isolement, uit zijn comfortzone zal halen.

We leren bijvoorbeeld hoe we op een gegeven moment allemaal in staat kunnen zijn tegenstrijdige situaties aan te nemen, te aanvaarden wat ons overkomt en een veerkrachtige houding te verwerven.

Deze korte film is duidelijk geïnspireerd door ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry, maar dat doet niets af aan zijn originaliteit. Integendeel, het geeft het kracht.

The Present bevat een mooie boodschap

Ontdek The Present zelf

Voorbij het uiterlijk, voorbij onze vorm, onze grootte, onze aard, of ons lichamelijk aspect, ligt wat werkelijk essentieel is.

Daarom is er, voorbij dat mooie gezicht en dat kleine lichaam waar een been aan ontbreekt, een echte held die elke dag worstelt om zichzelf te verbeteren en die nu vooral het hart van een kind wil veroveren.

Hier bij Je bent mama nodigen we je uit om de korte film met je kinderen te bekijken en vooral de verrassing aan het eind ervan te ontdekken. Dan wordt het mooiste detail onthuld, een detail dat ongetwijfeld tranen zal doen opwellen en tot nadenken stemt.

Klik hier (video in het Engels) om The Present zelf te bekijken!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.