De film Soul: 5 geweldige lessen voor kinderen

De film Soul vertelt het verhaal van een muzikant die een droom heeft, maar ook een ongeluk krijgt - Ontdek dit verhaal dat vol krachtige lessen zit!
De film Soul: 5 geweldige lessen voor kinderen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 december, 2022

Film is een zeer nuttig instrument voor het overbrengen van waarden, verhalen en kennis. Er zijn veel films met boodschappen en lessen voor kinderen, en een daarvan is de film Soul, die in het jaar 2020 door Pixar werd uitgebracht op Disney+. Het is een reis naar zichzelf, naar leven, dood en emoties, die kinderen en volwassenen uitnodigt om over meerdere aspecten na te denken.

In dit artikel hebben we 5 geweldige lessen voor kinderen geselecteerd die deze film ons achterlaat. Het is een ideale film om te bekijken met de jongere leden van je huishouden. Ze zullen zich niet alleen vermaken, maar ook leren. En we weten zeker dat jij er ook van zult genieten!

Soul, de film die spreekt over leven en dood

Soul is een Amerikaanse film die in 2020 werd uitgebracht. Het vertelt over emoties en vele andere onderwerpen, ideaal om te werken aan verschillende aspecten van emotionele intelligentie bij kinderen. Het is een animatiefilm, vol avontuur, drama en komedie, geregisseerd door Peter Docter en geproduceerd door Pixar Animation Studios.

Het vertelt het verhaal van Joe Gardner, een muziekleraar die een droom heeft: een gerenommeerd jazzmuzikant worden. Maar voordat hij deze droom bereikt, krijgt hij een ongeluk en wordt hij ondergedompeld in een reis naar het hiernamaals die hij moet afleggen om weer tot leven te komen.

Op deze reis leert hij over zijn verleden, zijn heden en misschien zijn toekomst. Hij zal gevoelens en emoties ontdekken waarvan hij zich misschien niet bewust was en een reis van bewustzijn en persoonlijke groei aangaan.

Soul: 5 grote lessen voor kinderen

Zonder twijfel is Soul een van de grote onthullingen van Pixar in de afgelopen jaren. De film bevat namelijk grote lessen voor kinderen en ook voor volwassenen. Hier zijn enkele lessen voor kinderen uit deze zeer oprechte film.

Het belang van genieten

Ze zeggen toch dat het leven kort is? Nou, dit is de eerste grote les die Soul ons nalaat. Het belang van genieten van het leven en de kleine momenten, want de tijd gaat voor iedereen voorbij (en snel).

Scene uit de film Soul
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Distributeur: Disney+) 

Dit is wat de hoofdpersoon ervaart als hij ziet dat de dingen niet gaan zoals hij had verwacht en hij de volgende vraag onder ogen moet zien: “Geniet ik echt van het leven?” Kinderen dit aanleren kan hen helpen om zich van jongs af aan te richten op het huidige moment.

De angst om risico’s te nemen verliezen, een van de lessen van de film Soul

Een andere les uit de film Soul, nuttig voor zowel kinderen als volwassenen, is dat mislukking ook een les is om te leren. Uit deze boodschap komt nog een andere les: als je de angst om risico’s te nemen kwijtraakt, zul je grote dingen bereiken. En niet ‘grootse dingen’ in materiële zin, maar gewoon datgene wat ieder mens gelukkig maakt.

De waarheid is dat, door te proberen, er gedurende het leven verschillende dingen gebeuren. Of we bereiken wat we willen doen, of we raken gefrustreerd, leren, verliezen dingen…. En dit alles is een zeer noodzakelijke achtergrond voor emotionele groei in de kindertijd.

Vecht voor waar je in gelooft

Een andere les die de film Soul ons achterlaat is dat we moeten vechten voor waar we in geloven, zelfs als dat de mogelijkheid van mislukking betekent. Zoals we zien bij de hoofdpersoon, die vecht om zijn droom te verwezenlijken, hoewel hij tussen zijn idee en het bereiken van zijn doel veel moeilijkheden onder ogen moet zien.

Maar hij ondergaat ze zo goed mogelijk. En al die moeilijkheden zijn een leermogelijkheid waar de kleintjes veel aan hebben.

Geniet van het proces

Wat is belangrijker? De reis? Of de bestemming? De resultaten? Of het proces dat ertoe leidt? Een andere geweldige les uit de film Soul is deze, waardoor kinderen kunnen nadenken over het idee van het bereiken van doelen en dromen.

Het is heel lonend om te komen waar we heen willen, ja. Maar hoe zit het met de reis om daar te komen? Het is ook een bron van lessen, rijkdom en ervaringen die ons kunnen helpen andere uitdagingen in de toekomst aan te gaan.

Reflecteer en je zult leren

Soul is een film die ons voortdurend uitnodigt om te reflecteren over leven, dood, emoties, dromen, verlangens en moeilijkheden…. Kinderen, zelfs als ze klein zijn, zijn vaak geconfronteerd met situaties die ze misschien niet hadden verwacht.

Ontdek de levenslessen in de film
© Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures (Distributeur: Disney+) 

De dood van een geliefde, de frustratie om niet alles in één keer goed te krijgen, de eerste angsten van de kindertijd? Door het verhaal, de personages en het script kan je kind zichzelf een reeks vragen stellen over al deze onderwerpen en erover nadenken.

En jij? Heb jij de film al gezien? Denk je dat de film naast deze nog andere lessen biedt? Als je hem nog niet gezien hebt en je houdt van films die waarden overbrengen, vol actie, maar met een dosis drama en komedie, dan is Soul een goede optie om met de kleintjes te bekijken.

Bovendien kun je na het kijken met hen nadenken over het verhaal van de hoofdpersoon, wat hij bereikt, wat hij wil, en de moeilijkheden die hij het hoofd moet bieden om zijn droom te bereiken. Het is een goede film om op een natuurlijke manier te beginnen met het behandelen van taboe onderwerpen als de dood of menselijk lijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.