4 verhalen voor kinderen die over tolerantie leren
Enkele van de belangrijkste waarden die we onze kinderen kunnen leren, zijn ongetwijfeld tolerantie en respect voor anderen. Als je merkt dat je de woorden niet kunt vinden om deze gevoelens uit te leggen, dan zijn we er om je te helpen. Er zijn een aantal boeken die kinderen tolerantie leren op een manier die ze kunnen begrijpen.
Kinderen zijn als sponzen. Ze luisteren en nemen alles op. Het is daarom zo belangrijk om vanaf jonge leeftijd goede waarden bij te brengen, zodat onze kinderen vriendelijk en beleefd zijn naar anderen.
Als moeder moet je met je kinderen over diversiteit praten en hen aan verschillende culturen blootstellen. Het is ook belangrijk dat ze leren om medelevend en begripvol te zijn.
Als je wat ondersteuning nodig hebt, dan zijn boeken en verhalen een uitstekende manier om kinderen aan nieuwe ideeën bloot te stellen. Dat is de reden dat we vandaag een lijst willen delen met de beste boeken die tolerantie aan kinderen leren.
Let op en kies je favoriet!
De beste boeken die tolerantie aan kinderen leren
1. De jongen in de jurk, door David Williams
Eerst willen we het ongelooflijke verhaal van Dennis noemen, een jonge jongen die onder de scheiding van zijn ouders lijdt. Dennis mist zijn moeder en vindt troost in het dragen van haar kleding.
Hoewel de hoofdrolspeler een geweldige voetballer is, heeft hij een geheime passie: mode. Dit lijkt onverenigbaar met zijn passie voor sport. Het verhaal van David Williams schetst een kritiek op de sociale vooroordelen die ons nog steeds omringen, in combinatie met thema’s over:
- Vriendschap
- Humor
- Tolerantie
- Respect
2. Wonder, door RJ Palacio
Wonder is een prachtig boek voor kinderen van 9 jaar en ouder. Het vertelt het verhaal van een jonge jongen die met een ernstige gezichtsafwijking geboren is. Na zijn hele leven thuis te zijn geschoold, is het op 10-jarige leeftijd tijd voor hem om naar een reguliere school te gaan.
Op school is het enige dat hij wil geaccepteerd worden. Helaas zal het echter niet zo gemakkelijk zijn om zijn nieuwe klasgenoten ervan te overtuigen dat hij net als zij is.
Zonder twijfel is dit een ontroerend verhaal over acceptatie en vasthoudendheid. Geef het niet alleen aan je kinderen om te lezen, maar lees het zelf ook!
‘Tolerantie is de beste religie’
– Victor Hugo –
3. Thelma de eenhoorn, door Aaron Blabey
Thelma, de hoofdpersoon van dit boek, droomt ervan om een glamoureuze eenhoorn te zijn. Op een dag wordt haar droom werkelijkheid. Ze wordt meteen een internationale ster, maar tegen een onverwachte prijs.
Na enige tijd beseft Thelma dat ze veel gelukkiger was toen ze een gewoon wezen was. Uiteindelijk doet ze haar kroon en al haar glitters af en besluit ze om naar huis te gaan, waar haar beste vriendin op haar wacht met een knuffel.
Dit boek wil de nadruk leggen op de noodzaak om jezelf zonder verwijten te accepteren en lief te hebben. De boodschap van dit verhaal is om ervan te houden jezelf te zijn en je geen zorgen te maken over wat anderen hebben of denken. Je bent goed genoeg alleen door jezelf te zijn.
Verder gaat dit verhaal over kwesties als acceptatie, solidariteit, tolerantie, vriendschap en eenvoud door middel van leuke personages en betoverende rijmpjes.
4. Leren over tolerantie: Beste vrienden, door Rachel Anderson
Ten slotte presenteren we een verhaal met een heel bijzonder hoofdpersonage. Jessy is een jong meisje met het syndroom van Down die dol is op haar kleine zusje.
Op een dag voelt Jessy zich buitengesloten en raakt erg overstuur wanneer haar zus met haar beste vriendin thuiskomt van school. Dus wordt Jessy bevriend met een jongen die net naast haar is komen wonen en slaagt erin om haar conflicten met de vriendin van haar zus op te lossen.
Dit verhaal onthult enkele van de conflicten die kinderen met dit type handicap vaak ervaren. De situatie die Jessy in het boek tegenkomt, is er een die kinderen zoals zij vaak tegen komen. Gevoelens van tolerantie en begrip ten opzichte van mensen met deze aandoening vloeien natuurlijk voort uit Jessy’s verhaal.
Vergeet tot slot niet dat boeken die over tolerantie leren ideaal zijn voor het aanmoedigen en bijbrengen van goede waarden bij kinderen. Waar wacht je dus nog op? Ga naar je plaatselijke bibliotheek of boekhandel en geniet van een uitzonderlijke leestijd met je kleintjes.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hernández, I. (2004). Educar para la tolerancia: una labor en conjunto. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 47(191), 161-174. https://www.ssoar.info/ssoar/handle/document/59388
- del Prette, Z. A. P., DOMENICONI, C., Amaro, L., Benitez, P., Laurenti, A., & del Prette, A. (2013). La tolerancia y el respeto a las diferencias: efectos de una actividad educativa en la escuela. Apuntes de Psicología, 31(1), 59-66. http://apuntesdepsicologia.es/index.php/revista/article/view/299