Wat te doen als je kind van huis wegloopt

Raak niet in paniek als je kind van huis wegloopt. Je moet kalm blijven en weten hoe je snel kunt handelen. Leer meer in het artikel van vandaag.
Wat te doen als je kind van huis wegloopt
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 november, 2022

De ergste nachtmerrie die een ouder kan overkomen is als hun kind van huis wegloopt. Als dat gebeurt wordt de tijd dringend en lopen de emoties hoog op; bezorgdheid overvalt je en je weet niet wat er gebeurd is of waarom. Daarom is het belangrijk te weten wat je moet doen als je kind van huis wegloopt.

Er kunnen meerdere redenen zijn, maar in werkelijkheid gebeurt het meestal omdat kinderen zich niet geliefd, gerespecteerd of nodig voelen door hun familie. Als dit jou overkomt, raak je waarschijnlijk in paniek en kun je zelfs een angstaanval krijgen. Maar je moet het hoofd koel houden en rustig en helder denken.

Het is van levensbelang zo snel mogelijk de verblijfplaats van je kind te vinden en dan rustig en nooit in het bijzijn van andere mensen te praten met je kind over wat er gebeurd is. Het is geen gemakkelijke taak. Maar het is belangrijk dat je vanaf het begin duidelijk bent over wat je moet doen.

Trek aan de bel als je kind van huis wegloopt

Als je kind van huis wegloopt, hoef je je niet te schamen. Het is belangrijk dat de mensen in je omgeving ervan weten, zodat ze het je gemakkelijker maken het kind te vinden. Je moet ervoor zorgen dat vrienden en familie weten dat je kind is weggelopen. Als je denkt dat iemand weet waar hij of zij zou kunnen zijn, laat het die mensen dan onmiddellijk weten.

Wat te doen als je kind van huis wegloopt

Iedereen moet op de hoogte gebracht worden om je bij het zoeken te helpen. Je kunt ook de vrienden van je kind en hun ouders bellen. Tieners kunnen naar een plek gaan waar ze denken dat het veilig is. Ze kunnen ook van het huis van de ene vriend naar het huis van een andere vriend gaan om niet ontdekt te worden.

Zelfs als je kind er niet is, moeten de ouders van die vrienden het ook weten, zodat ze kunnen letten op tekenen die je kunnen helpen je kind te vinden. Ook is het van vitaal belang zo snel mogelijk de politie te bellen. De eerste 24 uur zijn cruciaal, dus geef zoveel mogelijk informatie over waar je kind zou kunnen zijn.

Zoek op de favoriete plaatsen van je kind

Het huis van de beste vriend of vriendin van je kind is misschien een plaats om te beginnen zoeken. Of het huis van een familielid. Ze willen namelijk weg van huis, maar tegelijk moeten ze zich veilig en geborgen voelen. Als dit gebeurt, is het in feite niet omdat ze echt wilden ontsnappen, maar omdat ze moesten nadenken en tot rust komen.

Als je ze niet op nabije plaatsen kunt vinden, zul je andere plaatsen moeten bedenken die ook favoriet zijn. Dit kan een plek ergens buiten zijn waar ze wachten tot je ze vindt, terwijl ze wat tijd alleen doorbrengen.

Als je je kind op deze plekken niet vindt, moet je nog meer alarm slaan. Neem contact op met de school, familieleden van buiten, en iedereen van wie je denkt dat die je kan helpen zoeken.

Wordt er thuis iets vermist?

Je moet ook de kleren van je kind controleren en kijken of er iets belangrijks, zoals een laptop of mobieltje, ontbreekt. Sommige tieners nemen impulsief niets mee. Maar als je kind van huis wegloopt, kan het een plan in zijn of haar hoofd hebben.

Wie zonder iets weggaat, kan naar een bekende gaan om daar te kunnen verblijven en te proberen hulp te krijgen. Aan de andere kant kunnen degenen die wel kleren, geld, of andere voorwerpen meenemen van plan zijn om voor langere tijd verder weg te gaan. Leg alles uit aan de politie zodat ze weten hoe ze moeten zoeken.

Kijk naar sociale media en elektronische apparatuur als je kind van huis wegloopt

Bekijk de sociale media, e-mails, of andere middelen van je kind waar je denkt dat er aanwijzingen kunnen zijn. Ze kunnen een verborgen boodschap achterlaten of, als ze er niet goed over nagedacht hebben, je toch aanwijzingen geven.

Je kunt een bericht aan een vriend vinden dat je de locatie vertelt waar ze zich kunnen bevinden. Als je denkt dat je kind in het bericht in code spreekt, praat dan met de politie om te zien of ze je kunnen helpen het te ontcijferen. Oof praat rechtstreeks met die vriend om je te helpen je kind te vinden.

Je kunt ook in hun zoekgeschiedenis kijken naar websites die ze onlangs bezocht hebben om meer te weten te komen. Als een kind wegloopt, als ze dat van plan zijn, kunnen ze in Google gezocht hebben naar informatie om hen te helpen zich beter te organiseren.

Je kunt ze misschien ook vinden via de GPS op hun mobiele telefoon of smartwatch. Gebruik een app voor ouderlijk toezicht om te weten te komen waar je kind is zonder dat ze doorhebben dat je het doet.

Als je die nog niet geïnstalleerd hebt, moet je dat zo snel mogelijk doen, zodat je hun precieze positie weet als je kind van huis wegloopt of als je ze om andere redenen niet kunt vinden.

Een jongen die is weggelopen

Als ze je bellen, blijf dan kalm

Soms bellen kinderen, als ze van huis weglopen, je op. Het kan zijn omdat ze spijt hebben, omdat ze bang zijn om naar huis te gaan, of om een andere reden. In elk geval moet je steeds kalm blijven. Word niet boos; je kind moet weten dat als het thuiskomt, het veilig zal zijn.

Wees niet kritisch aan de telefoon of in sms’jes. Laat ze alleen weten dat je erg bezorgd bent en wilt weten waar ze zijn. Je moet zeker weten dat ze vrijuit praten en dat er geen sprake is van ontvoering en dat ze veilig zijn. Een van de beste vragen die je kunt stellen is: “Wil je dat ik je kom halen?”

Kortom, laat ze begrijpen dat je huis hun thuis is en dat ze daar altijd veilig zullen zijn. Dat je aan hun zijde zult staan om problemen die er zijn op te lossen en dat je, als ze veilig thuis zijn, kunt praten over wat er gebeurd is en waarom het gebeurd is. Wat nu van belang is, is dat je kind veilig en gezond thuiskomt. En, als ze thuis zijn, luister dan naar wat ze je willen vertellen. Wellicht ook interessant voor jou

4 Factoren die tot opstandig gedrag bij tieners leiden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 Factoren die tot opstandig gedrag bij tieners leiden

Ben je je bewust van de factoren die tot opstandig gedrag bij tieners leiden? We vertellen je erover en hoe je met het probleem kunt omgaan.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.