Hoe help je een kind dat marihuana rookt?

Hoe kun je een kind helpen dat marihuana rookt? Zijn er sleutels die je kunnen helpen met dit probleem om te gaan? We vertellen je er hieronder over.
Hoe help je een kind dat marihuana rookt?
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 29 december, 2022

Het gebruik van middelen als marihuana komt steeds meer voor onder adolescenten en zelfs jongere kinderen. Daarom vragen veel ouders zich af hoe ze een kind dat marihuana rookt kunnen helpen.

Vaak vinden we achter de oorzaken de behoefte van adolescenten om bij een groep te horen, om de goedkeuring van anderen te krijgen, om ‘aardig gevonden’ te worden, het verlangen om nieuwe dingen te proberen, de verslaving die de stof zelf opwekt, enz.

In deze gevallen zal het belangrijk zijn om je te verdiepen in de beweegredenen en vooral om een gesprek met je kind te zoeken om de kwestie aan te pakken. Je moet dat niet confronterend of autoritair doen. Dat zal er namelijk alleen maar toe leiden dat je kind zich van je afsluit. Je moet het benaderen vanuit actief luisteren en empathie.

“De tijd van de adolescentie kan het verschil maken tussen een leven lang succes of een leven lang falen.”
-Anoniem-

Hoe help je een kind dat marihuana rookt?

Hoewel dit een ingewikkelde kwestie is, waarvoor vaak professionele hulp nodig is, volgen hier 6 belangrijke ideeën over hoe je een kind dat marihuana rookt kunt helpen. Het zijn kleine acties om te beginnen het probleem met hen aan te pakken, maar dat kan leiden tot andere beslissingen, afhankelijk van de ontwikkeling van het probleem.

Hoe help je een kind dat marihuana rookt

Confronteer je kind dat marihuana rookt niet

Wanneer je het eerste contact met je kind initieert om over hun marihuanagebruik te praten, probeer dan niet te beginnen met hem of haar te confronteren. Zie het als een gesprek, als een middel om informatie te ontdekken en niet om je kind te straffen of in een hoek te drijven.

Daarom is het een goed idee om de situatie rustig en sereen tegemoet te treden, zelfs als het moeilijk is. Het is het beste om het onderwerp normaal te benaderen en geen autoriteit op te leggen.

Vind een goed moment om te praten

Een ander belangrijk idee om een kind dat marihuana rookt te helpen, is het vinden van het beste moment om dat gesprek te voeren. Op een moment dat ze rustig lijken, creëer een warme en vertrouwensvolle sfeer, zodat ze zich zekerder en comfortabeler voelen om te praten en je te vertellen over de redenen waarom ze deze gewoonte hebben opgepakt.

Om een kind dat marihuana rookt te helpen, moet je rekening houden met zijn of haar leeftijd

Praten met een pre-tiener is niet hetzelfde als praten met een tiener of een ouder kind. Tieners zijn over het algemeen terughoudender in het initiëren van communicatie. Op deze leeftijd zijn kinderen geneigd te zoeken naar overtreding van de regels en acceptatie door hun leeftijdsgenoten.

Dialoog en reflectie met je kind

Als je kind je bijvoorbeeld vertelt dat hij joints rookt om aan zijn problemen te ontsnappen, probeer hem dan te helpen redeneren. Bespreek de zorgen van je kind en welke andere manieren ze met deze problemen kunnen omgaan. Je kunt ze alternatieve strategieën aanbieden.

Als de reden die ze je geven is dat ze het lekker vinden, probeer ze dan ook te helpen nadenken. Verdiep je in wat het is dat de gewrichten bij hen teweegbrengen, hun motieven, de gevolgen, enz. Je kunt zelfs voorstellen om professionele hulp te vragen.

Begeleid je kind

Als het gaat om het helpen van een kind dat marihuana rookt, gaat het er niet om hem of haar te straffen of tot slachtoffer te maken, maar hem/haar te laten voelen dat je aan zijn/haar kant staat. Dat je probeert je kind te begrijpen en dat je aan zijn/haar zijde staat, wat je kind ook doet.

Dit betekent niet dat je alles wat ze doen accepteert, maar dat je een manier probeert te vinden om contact met ze te maken en ze het gevoel te geven dat ze begrepen worden (zelfs als je hun beslissingen niet deelt).

Praat met je kind dat marihuana rookt over de voor- en nadelen

Als je je kind vraagt om na te denken, kun je de oefening voorstellen om de voor- en nadelen van het roken van joints te vinden. Ze kunnen ze zelfs opschrijven in een schrift. Het idee is dat ze zien dat je niet hun vijand bent, maar hun bondgenoot, en dat je begrip kunt opbrengen voor de ‘goede dingen’ die ze ervaren bij het roken van joints.

Het zal echter belangrijk zijn om vooral de slechte dingen te benadrukken. Help hen zich daarvan bewust te worden, door de goede en slechte aspecten op korte en lange termijn te visualiseren.

Hoe beïnvloedt marihuana het puberbrein?

Volgens een studie (Engelse link) uit 2019 van onderzoekers van de Universiteit van Vermont (VS), gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, hebben de hersenen van minderjarigen die slechts één of twee keer in hun leven marihuana hebben gebruikt, meer grijze stofvolume in de amygdala en de hippocampus, vergeleken met degenen die de stof nooit hebben geprobeerd.

De amygdala is de hersenstructuur die te maken heeft met angst en emoties, terwijl de hippocampus betrokken is bij de ontwikkeling van het geheugen en ruimtelijke vaardigheden. Hetzelfde onderzoek stelt dat de verschillen in beide structuren bleven bestaan, ondanks de controle van variabelen als geslacht, sociaal-economische status, en alcohol- of tabaksgebruik.

Anderzijds toonde dat werk het verband aan tussen een toegenomen grijze stof volume bij gebruikers van marihuana op laag niveau en beoordelingen van redeneren en angst.

Tieners roken een joint

“De ontwikkeling in de adolescentie wordt gekenmerkt door schommelingen tussen vooruitgang en achteruitgang.”
-Anoniem-

Een kind helpen dat marihuana rookt: de situatie aanpakken

Omgaan met het feit dat je een kind hebt dat marihuana rookt is een delicate kwestie. Je moet ze voldoende vertrouwen geven, maar ze ook begeleiden zodat ze niet vervallen in verslavend gedrag. Je reactie moet evenwichtig zijn: noch bestraffend, noch toegeeflijk (zinspelend op je eigen jeugdige ervaringen), maar nooit ongeïnteresseerd. Pak het probleem aan, onderzoek de oorzaken en zoek naar oplossingen.

Drugs zijn erg gevreesd door ouders die alleen het beste voor hun kinderen willen. Dat komt omdat drugs in het algemeen, ook al zijn sommige onschuldiger dan andere, altijd een negatieve invloed hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Dus, als je denkt dat je kind marihuana is gaan roken, loop dan niet weg voor het probleem of probeer het te minimaliseren. Hoe eerder je er met je kind over praat, hoe gemakkelijker het zal zijn om aan verandering te werken en zo nodig hulp te vragen. Vergeet niet dat er gespecialiseerde centra zijn die je de juiste zorg kunnen bieden om dit probleem aan te pakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Orr, C. et al. (2019).Grey Matter Volume Differences Associated with Extremely Low Levels of Cannabis Use in Adolescence.

  • Pereira C., G. (2018)  Psicopatología del yo y su problema de adaptación por consumo de marihuana. Universidad Técnica de Babahoyo.
  • Del Pueyo, B. Perales, A. (2006) ¿Y si mi hijo se droga?  Random House Mondadori.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.