Medische controles tijdens de adolescentie
Medische controles tijdens de adolescentie zijn van vitaal belang. Het is een levensfase die meestal niet al te veel gezondheidsproblemen geeft. Er zijn echter nog steeds situaties waar aandacht aan besteed moet worden en informatie moet worden verstrekt.
Medische controles tijdens de adolescentie
Wervelkolom, houding en andere problemen
Medische controles tijdens de adolescentie kunnen een onuitputtelijke reeks vragen oproepen. In de adolescentie raken tieners geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar zoveel dingen dat we uren en uren met ze zouden kunnen praten.
Deze kunnen variëren van houdings- en wervelkolomproblemen tot vragen over eten en concentratie voor hun studie. Er zijn tal van onderwerpen die we met hen moeten bespreken, en sommige kunnen vaak zorgen baren.
Wat zijn de kenmerken van adolescenten?
Wat de gezondheidszorg betreft, mogen we zeker niet vergeten dat adolescenten over het algemeen vaak een gevoel van onkwetsbaarheid hebben. Daardoor denken ze dat er nooit iets ergs met hen zal gebeuren. Dus het laatste wat ze willen doen is naar de dokter gaan, tenzij ze zich echt ziek voelen.
Adolescentie als een probleem
We moeten geen stigma’s creëren of adolescentie beschouwen als een soort probleem dat moeten worden overwonnen. Over het algemeen is er een aanzienlijk aantal adolescenten en jongeren die studeren, werken, regels respecteren en creatief en positief zijn in alles wat ze doen.
Onze rol als volwassenen is definitief als het gaat om het helpen van onze pubers. We moeten altijd onthouden dat we hun ouders, leraren of counselors zijn, maar niet hun vrienden. Drie cruciale elementen die in deze tijd van hun leven naar voren komen zijn het kiezen van partners, toekomstige loopbaankeuzes en hun zoektocht naar hun identiteit.
Medische controles tijdens de adolescentie: één, twee of drie keer per jaar?
De erkende wetenschappelijke verenigingen voor de gezondheid van adolescenten bevelen ten minste twee bezoeken per jaar aan bij een arts met erkende ervaring in de gezondheid van adolescenten.
Het is belangrijk dat de arts speciaal is opgeleid. Hij moet namelijk ervaring hebben met het stellen van open vragen. Hij moet dit op zo’n manier doen dat de tiener zich op zijn of haar gemak voelt.
Motiverende dialoog is ook een geschikt hulpmiddel dat, in deskundige handen, kan bijdragen aan een betere relatie die in de loop van de tijd voort kan duren.
Ouders en afspraken
Ouders hebben te allen tijde een fundamentele rol. De manier waarop ze kinderen, adolescenten en jonge volwassenen moeten begeleiden, is echter in veel opzichten anders. In die zin moeten zowel artsen als ouders helpen bij de geleidelijke ontwikkeling van de autonomie van een tiener.
Vertrouwelijkheid bij medische controles tijdens de adolescentie
Vertrouwelijkheid houdt in dat de informatie die in de consultatie wordt gedeeld, daar over het algemeen ook blijft staan. Het is belangrijk om vanaf het begin duidelijk te maken dat een arts altijd zal proberen de zaken vertrouwelijk te houden.
Er zijn echter momenten waarop ze die vertrouwelijkheid moeten ‘breken’ als ze het gevoel hebben dat er een situatie is die de gezondheid van de adolescent in gevaar kan brengen.
In deze gevallen, en met toestemming van de adolescent, worden de ouders geïnformeerd. Of ze helpen ze om die informatie met hun ouders te delen.
Dingen om in gedachten te houden
Het is niet ongewoon om te zien en te horen dat ouders hun kinderen vaak op verschillende manieren verwaarlozen wanneer ze de adolescentie bereiken. Dit is een ernstige fout, aangezien adolescenten onze aandacht en hulp nodig hebben – zij het op een andere manier – om zich goed te ontwikkelen als autonome mensen.
Tot slot…
De adolescentie is een tijd van inspiratie en positieve transformatie. Het is om deze reden dat de steun die wij als volwassenen geven hen kan inspireren en positieve veranderingen in hun leven en plannen teweeg kan brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Melamed, Irene. “Los adolescentes y el derecho a la información en contextos de salud” 12 Congreso Virtual de Psiquiatría.
- Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia, SEMA.