13 tips om contact met een tiener te maken

Puberteit is een gecompliceerde fase waarin tieners hun persoonlijkheid bepalen. Daarom ontstaan er moeilijkheden in hun relatie met hun ouders. Ontdek in dit artikel 13 tips om contact te maken met een tiener.
13 tips om contact met een tiener te maken
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

De puberteit is een gecompliceerde fase die de gezinsrelaties beïnvloedt. Er zijn echter tips om contact te maken met een tiener die je kunnen helpen voorkomen dat je geïrriteerd raakt door je tieners en hun gedrag.

We weten allemaal dat zowel kinderen als tieners worden beïnvloed door hun ouders en broers en zussen. De manier waarop je de tegenslagen van het leven onder ogen ziet en de kwaliteit van de relaties die je opbouwt, zijn de beste erfenissen die je je kinderen kunt nalaten.

De beste manier om met je tiener om te gaan, is met liefde en communicatie. Dit is de sleutel, omdat je hiermee contact kunt maken met hen, en hen kunt ondersteunen en begeleiden wanneer ze je nodig hebben. Hier zijn enkele tips om je te helpen je relatie met je tiener te verbeteren.

13 tips om contact met een tiener te maken

1. Laat je tiener communiceren

Laat ze oprecht, respectvol en begripvol zien dat je er altijd bent wanneer ze je nodig hebben en dat je het nooit te druk voor ze hebt. Als ze zien dat je altijd beschikbaar bent om naar ze te luisteren, zijn ze bereid om met je te communiceren.

2. Leer te luisteren om contact met een tiener te kunnen maken

Als je interesse toont door naar je tiener te luisteren, vullen ze die momenten van stilte tijdens gesprekken gemakkelijker met hun angsten, gevoelens en wensen. Het is dus het beste om gesprekken niet te beëindigen met ongevraagde lezingen of advies.

Moeder maakt contacts met dochter

3. Leer je tiener lief te hebben

De manier waarop je jouw liefde, aandacht en genegenheid voor je gezin uitdrukt en toont, zal je tiener leren om open en genereus lief te hebben. Zo kunnen ze bevredigende relaties opbouwen.

4. Laat je tiener zichzelf uiten

In plaats van ze te ondervragen, laat ze je vertellen wat ze nodig hebben. Vervolgens kun je ze een aantal vragen stellen, zoals “Wat denk jij?”, “Hoe denkt je dit probleem op te lossen?” Of “Waarover maak je je zorgen?” Deze vragen zullen leiden tot gesprekken die voor jullie beiden erg productief kunnen zijn.

5. Win het vertrouwen van je tiener

Een van de tips om contact te maken met een tiener is vertrouwen. In die zin moet je je tieners laten zien dat ze je kunnen vertrouwen en dat je ze niet in verlegenheid brengt of hysterisch wordt als ze je niets dan de waarheid vertellen. Hoe meer ze je vertrouwen, hoe meer advies je ze kunt geven over de moeilijkheden van het leven en ze kunt helpen wanneer ze dat nodig hebben.

6. Verplaats jezelf in de schoenen van je tiener

Een andere manier om contact te maken met een tiener is door de wereld door hun ogen te zien, niet die van jou. Sterker nog, als je erop staat hun acties te beheersen en te eisen dat ze zich op een andere manier gedragen, zullen ze alleen maar verder van je af komen te staan.

7. Accepteer hun vrienden

Zelfs als je de vrienden van je tiener niet leuk vindt, moet je ze accepteren en zelfs ontmoeten als je kunt. Het accepteren van hun vrienden of partner is de beste manier om je band met hen te versterken. Je kunt ze advies geven, maar spreek nooit slecht over hun vrienden. In dit opzicht is je tiener degene die zelf moet beseffen of hun vriendschappen in hun beste belang zijn.

8. Contact met een tiener: waardeer zijn of haar gevoelens

Zelfs als je hun romantische relaties niet goedkeurt, moet je ze niet bekritiseren zonder rekening te houden met de emotionele impact die jouw woorden op hen kunnen hebben, omdat ze emotioneel meer betrokken kunnen zijn dan je denkt.

9. Wees begripvol om contact met een tiener te maken

Als er zich een probleem, verdriet of teleurstelling voordoet, kun je ze het beste een knuffel of een kus geven of gewoon zeggen: “Het spijt me”. Toon hen ook je onvoorwaardelijke steun en vermijd beslist te zeggen: “Ik zei het toch”. Wat ze nodig hebben, is zich beschermd en geïnformeerd voelen.

Vader en zoon

10. Observeer je tiener en geef aandacht

Het negeren van je tiener heeft hetzelfde effect als kritiek. Als je geen aandacht aan je tiener besteedt, kan hij denken dat niemand om hem geeft of zich afgewezen voelen. En dat is wanneer ze hun toevlucht nemen tot negatieve middelen om aandacht te krijgen.

11. Onthoud dat tieners erg kwetsbaar zijn

Ook al gedragen ze zich ‘cool’ of agressief, je moet weten dat ze nog steeds erg kwetsbaar zijn. Veel van de dingen die ze doen, zijn bedoeld om zichzelf te beschermen. Ze hebben je liefde en erkenning nodig, wat er ook gebeurt.

12. Motiveer hen om door te zetten om contact met een tiener te maken

Als tieners denken dat ze voorbestemd zijn om te mislukken, verliezen ze hun zelfvertrouwen of stoppen ze met proberen. Daarom is het jouw missie om ze aan te moedigen om door te zetten en een ander pad te kiezen dat misschien beter bij hun capaciteiten past.

13. Help ze te helen

Tieners voelen zich vaak verdrietig en wanhopig. Daarom moet je ze aanmoedigen om die gemoedstoestand te overwinnen en ze laten zien hoe ze hun emotionele problemen kunnen overwinnen en nadenken over hoe ze die kunnen oplossen.

Dit zijn enkele van de tips die je kunnen helpen contact te maken met je tiener. Pas deze geheimen toe in plaats van zenuwachtig te worden, want ze kunnen je helpen beter met je tiener om te gaan en ze helpen deze kritieke levensfase te doorstaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.