Gevaarlijke trends voor tieners op sociale netwerken
Sociale netwerken en de soms gevaarlijke trends die daarop circuleren, hebben een grote impact op het leven van adolescenten.
13 Reasons Why is een Netflix-serie die het trieste verhaal vertelt van een tiener die heeft besloten zichzelf van het leven te beroven, en de 13 redenen uitlegt waarom ze dat heeft gedaan.
Deze serie beschrijft de kracht en invloed van sociale netwerken, pesten en de uitdagingen waarmee tieners elke dag worden geconfronteerd, zowel op school als thuis.
Gevaarlijke trends op sociale media
Ongepaste foto’s
Tegenwoordig zijn er zoveel apps en diensten die tieners kunnen gebruiken om te communiceren. Het enige dat nodig is, is een ongepaste foto of een onaangename uitspraak om een leven voor altijd te veranderen. Tieners kunnen een sterk verlangen voelen om erbij te horen en zich geaccepteerd te voelen. Soms vergeten ze dan het potentieel dat een foto of tekst kan hebben om viraal te gaan.
Ouders moeten de deur voor communicatie met hun tiener open laten. Probeer je af te stemmen op je tiener en laat ze praten als ze er klaar voor lijken. Door een gevoel van openheid en een niet-oordelende benadering te creëren, zal het voor je tiener gemakkelijker zijn om zich open te stellen.
Bovendien, als ouders laten zien dat er geen taboes zijn en dat ze graag over al deze onderwerpen praten, laten ze zien dat ze kwetsbaar zijn. Tieners zullen dit dan onthouden en er voor gaan zitten om te praten. Het is onze taak om gewoon te zwijgen en te luisteren.
Als je tiener echter weigert open te staan en je vindt dat hun gedrag niet genegeerd mag worden, praat dan met een therapeut over wat je moet doen. Wees niet bang om aan te dringen en lastige vragen te stellen. Algemene therapeuten of schooltherapeuten hebben veel te bieden en hebben veel middelen tot hun beschikking.
De meeste mensen realiseren zich niet dat veel schooltherapeuten therapeutisch zijn onderwezen om mensen te begeleiden. Counselors bieden academische ondersteuning, individuele counseling en ouderbegeleiding. In het ideale geval zou je moeten beginnen met een een-op-eengesprek om de relatie tussen begeleider en student te begrijpen.
Gevaarlijke uitdagingen op sociale netwerken
Sites zoals YouTube, Facebook en Instagram hebben het potentieel om een groot publiek te bereiken. Dit is uitstekend als de informatie veilig en geschikt is, maar dat is niet altijd het geval. Het is een triest feit dat enge, smakeloze en vervelende video’s het grote publiek trekken. Tieners komen in de verleiding om ernaar te kijken, maar het gevaar begint wanneer ze ze echt leuk gaan vinden.
Er zijn twee uitdagingen op YouTube die behoorlijk gevaarlijk zijn gebleken. Een daarvan heet ‘The Duct Tape Challenge’, waarbij een persoon vastzit aan een paal of een meubelstuk en vervolgens moet proberen te ontsnappen.
In één specifiek geval in 2016 viel een tiener en raakte zijn oogkas, waardoor een hersenaneurysma ontstond. Hij verkeerde toen in kritieke toestand. Als je je tieners dit verhaal laat zien, zet dit hen misschien aan het denken.
Een andere challenge was het slikken van een grote hoeveelheid kaneel zonder water. Klinkt niet al te eng, toch? Denk nog eens goed na. Een vierjarige jongen dacht dat hij het wel even ging proberen, en stikte uiteindelijk. Dit was in 2015. Kaneel kan levensbedreigende ademhalingsproblemen veroorzaken.
Er is ook een challenge op Facebook waarbij deelnemers een ‘lichte’ wurging gebruiken om hun zuurstofopname te verminderen tot ze flauwvallen. Blijkbaar veroorzaakt dit een korte high. Als het echter verkeerd wordt gedaan, kan het fataal zijn. Het is veel te gevaarlijk en tieners moeten er gewoon van op de hoogte worden gebracht, zodat ze deze spellen niet spelen en zichzelf mogelijk lichamelijk of psychisch schade toebrengen.
Gevaarlijke trends op sociale media: zou jouw kind eraan meedoen?
Misschien denk je als ouder dat je kind zoiets nooit zou doen, maar je weet het nooit zeker. In plaats van deze trends te negeren, kun je er het beste met je kinderen over praten en de mogelijke ernstige gevolgen ervan uit te leggen als ze er wel aan meedoen. Maak ze bewust van de risico’s. Als ze dan nieuwe trends op sociale netwerken zien, doen ze er niet aan mee.
Sociale netwerken kunnen ook veel goede dingen brengen. Ze zijn echter ook een hulpmiddel voor het kwaad. Om deze reden moeten we geïnformeerd worden om onze tieners te helpen kritisch over deze dingen na te laten denken.