Atypical: een serie over autismespectrumstoornis

Als je op zoek bent naar een serie die autisme op een realistische manier weergeeft, dan is het tijd om Atypical te ontdekken. Het innemende hoofdpersonage van deze hitserie heeft toevallig een autismespectrumstoornis.
Atypical: een serie over autismespectrumstoornis
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Atypical is een originele Netflix-serie die ASS of autismespectrumstoornis portretteert. Deze dramatische komedie gaat over het leven van Sam Gardner, een 18-jarige jongen met autisme, en zijn familie.

Om over de avonturen van dit personage te schrijven, heeft Robia Rashid, de maker van de serie, zeker zijn onderzoek gedaan. Hij riep de hulp in van Michelle Dean, die op de UCLA werkte aan het onderzoek en de behandeling van autismespectrumstoornis (ASS – Engelse link). Als gevolg hiervan probeert de show gedurende elke aflevering autisme zo realistisch mogelijk weer te geven.

Atypical, een serie die autismespectrumstoornis portretteert

In tegenstelling tot andere series die autisme behandelen, hebben de schrijvers van Atypical er een punt van gemaakt om afstand te nemen van stereotypen en onderwerpen die rond de stoornis draaien. Elke aflevering geeft eerder het dagelijkse leven weer van een jonge man met autisme die, vanwege zijn toestand, dagelijks bepaalde uitdagingen en moeilijkheden moet overwinnen.

De serie laat dus zien hoe bepaalde typische tienersituaties nog complexer en moeilijker zijn voor de hoofdpersoon. Deze omvatten situaties als eerste liefde, vriendschap, familieruzies, het zoeken naar identiteit, persoonlijke onafhankelijkheid, enz. 

Tegelijkertijd bevat deze komedie serieuze momenten die ons uitnodigen om na te denken. Het toont bijvoorbeeld de belangrijkste rol van het gezin in de ontwikkeling en het welzijn van mensen met een autismespectrumstoornis. Het laat ook zien hoe de hoofdpersoon zich verhoudt tot zijn ouders en zijn zus.

Naarmate de serie vordert, kunnen we zien hoe Sam groeit en evolueert. We kunnen ook zien hoe hij nieuwe persoonlijke bronnen en hulpmiddelen verwerft die hem helpen de uitdagingen in zijn leven het hoofd te bieden.

Maar Sam is niet de enige die in de loop van de afleveringen verandert. We kunnen ook veranderingen zien in zijn familie, zijn vriendinnen en zijn beste vriend, terwijl zij hun eigen leven leiden.

Hoe geeft deze serie over autisme dit weer?

Zoals we weten, is een autismespectrumstoornis een zeer heterogene aandoening. Met andere woorden, elk geval verschilt sterk van elkaar wat betreft het type en de verscheidenheid aan kenmerken die elk geval vertoont. Daarom is het vanzelfsprekend dat de serie niet probeert een exact portret te schetsen van wat autisme is. Het is eerder het verhaal van iemand in het autismespectrum.

over autismespectrumstoornis
© Weird Brain, Exhibit A, Sony Pictures Television

In die zin is het belangrijk om het geweldige talent van Keir Gilchrist, die Sam speelt, te benadrukken. Zijn interpretatie weerspiegelt perfect enkele van de meest typische kenmerken van mensen met ASS. Deze omvatten bijvoorbeeld mentale starheid, beperkt of repetitief gedrag, problemen met communicatie en sociale contacten, enz. Hij draagt deze eigenschappen op een leuke en natuurlijke manier over.

Een andere verdienste van dit programma is dat het autismespectrumstoornis behandelt als een aandoening waarmee mensen die het hebben moeten leven… Nooit wordt het in de serie afgebeeld als een handicap die de maximale ontwikkeling van een persoon belemmert. Dit is geen klein detail, want het is iets dat veel mensen nog steeds niet begrijpen.

Gelukkig helpt deze serie dus om te veranderen wat mensen denken en weten over deze aandoening, die minstens 1 op de 59 Amerikanen treft.

“Autisme is geen verwerkingsfout – het is slechts een ander besturingssysteem.”
Anoniem-

Gezien dit alles is Atypical een serie die de algemene bevolking helpt een beter onderbouwde kijk op autismespectrumstoornis te verwerven. Het laat ook zien hoe mensen met autisme kunnen en moeten worden opgenomen in onze samenleving.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.