Pityriasis versicolor bij adolescenten: wat je moet weten

Er zijn verschillende ziekten die de normale pigmentatie van de huid kunnen veranderen, en pityriasis versicolor is er een van. Kom meer te weten!
Pityriasis versicolor bij adolescenten: wat je moet weten

Laatste update: 12 juni, 2022

Pityriasis versicolor is een van de meest voorkomende redenen voor dermatologisch consult bij adolescenten. Hoewel het een ziekte is die niet ernstig is en ook geen alarmerende symptomen heeft, tast ze toch meestal de levenskwaliteit aan van wie eraan lijdt. Vooral tijdens de warmere maanden, wanneer meer van het lichaamsoppervlak wordt blootgesteld. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over deze aandoening? Let dan op!

Wat is pityriasis versicolor bij adolescenten?

De Malassezia schimmel is een variëteit van gist die deel uitmaakt van de microbiota van de huid (Engelse link). In het algemeen veroorzaakt het geen ernstige gezondheidsproblemen en helpt het ons te beschermen tegen ziekteverwekkende kiemen die het lichaam binnendringen.

Onder bepaalde omstandigheden kan deze gist zich overmatig vermeerderen en de gezondheid van de huid veranderen, vooral de pigmentatie. Dan ontstaan er meer of minder gepigmenteerde plekken die de esthetiek van het weefsel veranderen.

Deze aandoening is niet besmettelijk (omdat het een schimmel is die op onze huid leeft) en de pathologie ontstaat als onze immuniteit afneemt. Met andere woorden, het is een opportunistische infectie.

Pityriasis versicolor bij adolescenten
Pityriasis is een banale aandoening vanuit infectieus oogpunt, maar niet vanuit esthetisch oogpunt. Daarom is het de moeite waard het tijdens de adolescentie te behandelen.

Oorzaken van pityriasis versicolor bij adolescenten

Zoals hierboven vermeld, leidt ongecontroleerde groei van Malassezia op het huidoppervlak tot het ontstaan van pityriasis versicolor. Enkele van de predisponerende factoren zijn als volgt:

 • Overmatig zweten.
 • Heet en vochtig klimaat.
 • Hormonale veranderingen.
 • Een verzwakt immuunsysteem.
 • Een familiegeschiedenis van de pathologie.
 • Een huid met vette kenmerken.

Hoewel pityriasis versicolor bij elke etniciteit en leeftijd kan voorkomen, komt het het meest voor bij adolescenten en jonge volwassenen.

Symptomen van deze aandoening

Gedepigmenteerde vlekken op het huidoppervlak zijn het duidelijkste teken van deze aandoening. Ze verschijnen  (Engelse link) meestal op de borst, armen, rug en hals. Deze macules kunnen de volgende kenmerken hebben:

 • Meer of minder pigment ten opzichte van de omringende huid (in het algemeen zijn ze roze of rood).
 • Milde schilfering.
 • Droogheid (die jeuk in de hand werkt).
 • Een neiging tot verbetering in een droog en koud klimaat.
 • Verhoogde verschijning bij bruinen.

Hoe wordt pityriasis versicolor gediagnosticeerd?

Telkens als er pigmentveranderingen op de huid verschijnen, is het belangrijk een gespecialiseerde arts te raadplegen. Probeer ze liever niet met thuisbehandelingen te behandelen, want dat kan het klinische beeld verergeren.

De arts zal het huidoppervlak onderzoeken en alleen al door naar de laesies te kijken vaststellen of het om pityriasis versicolor gaat. Volgens een publicatie (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association kan echter zo nodig een huidschraapsel worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Dit zachte huidschrapen verwijdert epidermale cellen zodat ze onder een microscoop bestudeerd kunnen worden.

Bij sommige gelegenheden kan de arts een biopsie nemen. Dat is een monster van het aangetaste weefsel, voor analyse. Zelfs een Wood-lamp is bij dit soort ziekte heel nuttig, want door observatie met ultraviolet licht op een afstand van 10 tot 12 centimeter is het mogelijk de schimmel in groene of gele kleur waar te nemen.

Een Wood-lamp gebruiken om een huidaandoening te bekijken
Infectie door de schimmel van de Malassezia familie is een opportunistische ziekte. Dat wil zeggen, ze treedt op als de immuniteit om de een of andere reden verminderd is.

Therapeutische mogelijkheden voor pityriasis versicolor bij adolescenten

Na de diagnose zal de specialist verschillende medicijnen aangeven, zoals topische crèmes, die de eerste lijn van behandeling voor deze aandoening vormen. Sommige daarvan bevatten de volgende bestanddelen:

 • Niet-specifieke antischimmelmiddelen: Zwavel plus salicylzuur, zinkpyrithion, en seleniumsulfide 2,5%.
 • Specifieke antischimmelmiddelen: Imidazolen (ketoconazol 2%, clotrimazol 1%, econazol, miconazol, isoconazol), allylamine (terbinafine 1%) en ciclopirox olamine 1%.

Op zijn beurt kan de arts overwegen orale geneesmiddelen toe te voegen voor de behandeling van deze ziekte. De meest aanbevolen zijn meestal de volgende geneesmiddelen:

Spray- of schuimende lotionvormen verdienen de voorkeur boven crèmes, omdat de laatste vettiger zijn en ingewikkelder om aan te brengen en over grote oppervlakten te verdelen.

Bovendien moet de patiënt erop gewezen worden dat de verwekker van de aandoening een commensale schimmel is die de microbiota van de huid uitmaakt. Daarom wordt deze pathologie niet als besmettelijk beschouwd.

Hoe lang duurt het voor het klinische beeld verdwijnt?

Als de behandeling eenmaal is ingezet, verbetert de prognose op lange termijn. Zelfs als de infectie is uitgeroeid, kan de huid nog enkele weken hypo-pigmenterend blijven.

Ook kan de aandoening terugkomen (Engelse link) als de huid terugkeert naar een vochtig of warm klimaat. De aandoening zelf veroorzaakt echter geen pigmentaire stoornissen of blijvende littekenvorming.

Pityriasis versicolor in de adolescentie en het voorkomen ervan

Omdat het een gist is die normaal de huid bewoont, moet het beschouwd worden als een aandoening die de neiging heeft in de loop van de tijd terug te komen . Daarom is het, als het al eerder is voorgekomen, het beste om passende maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

Het belang van persoonlijk imago voor tieners
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Het belang van persoonlijk imago voor tieners

Tieners kenmerken zich door het zoeken naar de eigen identiteit. De beste manier om die tot uitdrukking te brengen is via persoonlijk imago.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cogen AL, Nizet V, Gallo RL. Skin microbiota: a source of disease or defence?. Br J Dermatol. 2008;158(3):442-455. doi:10.1111/j.1365-2133.2008.08437.x
 • Tinea versicolor: Diagnosis and treatment. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/tinea-versicolor-treatment
 • Karray M, McKinney WP. Tinea Versicolor. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29494106.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.