Een lage buik tijdens de zwangerschap: wat betekent dat?
Iedereen praat vaak over de lage buik tijdens de zwangerschap als er een zwangere vrouw deelneemt aan het gesprek is! Het is onvermijdelijk om het te zien en niet na te denken over wat er zou kunnen gebeuren. Vooral met de komst van de toekomstige baby, die meestal zoveel opwinding in gezinnen vertegenwoordigt.
Het is echter belangrijk op te merken dat de relatie tussen een lage buik en de uitgerekende datum of zelfs de aanwezigheid van afwijkingen bij de baby erg onnauwkeurig is. Daarom vertellen we je in de volgende paragraaf wat de echte reden is voor een lage buik tijdens de zwangerschap en wat je ervan kunt verwachten. Lees verder!
Wat betekent het om een lage buik te hebben tijdens de zwangerschap?
Zoals de naam al doet vermoeden, betekent een lage buik dat het meest volumineuze deel van de buik van de moeder iets naar beneden gekanteld is. Meer dan een eenvoudig gevolg van de zwaartekracht, is een lage buik het resultaat van meerdere factoren (foetus en moeder) die volledig natuurlijk zijn.
Veel mensen associëren een lage buik met andere factoren. Vooral als de bevalling nadert, of met problemen met de ontwikkeling van de baby. Het feit is dat, hoewel de grootte en vorm van de buik de toestand van de baby aangeeft, het geen exacte meting is.
Welke factoren hebben hier invloed op?
Er zijn meerdere factoren die de vorm en positie van de buik van de moeder kunnen beïnvloeden. De meest voor de hand liggende zijn die met betrekking tot de foetus of toekomstige baby. Deze omvatten:
- de aanwezigheid van meerlingzwangerschappen
- de situatie van de baby (in het geval van longitudinaal
- transversaal of stuitligging)
- zijn specifieke grootte
Sommige kenmerken van de moeder kunnen dit ook beïnvloeden. Het uiterlijk van de buik kan namelijk variëren, afhankelijk van haar lichaamsbouw.
Kortom, een lage buik is het gevolg van meerdere natuurlijke factoren die niet direct verband houden met de op handen zijnde bevalling of met problemen bij de baby, zoals je hieronder zult zien.
Wat betekent een lage buik tijdens de zwangerschap?
Naarmate de zwangerschap vordert, zorgen de factoren die we hebben besproken ervoor dat het uiterlijk van de buik van de moeder beetje bij beetje verandert. Dit zorgt ervoor dat het om logische redenen naar beneden ‘valt’. De baarmoeder groeit vanuit de bekkenholte (Engelse link) omhoog en geleidelijk daalt het grotere en zwaardere deel van de baarmoeder naar beneden.
Natuurlijk, hoe meer de buik groeit, hoe dichterbij de uitgerekende datum is. Dit is echter geen betrouwbaar feit dat blindelings moet worden gevolgd. Alleen goede prenatale monitoring kan zowel de vermoedelijke bevallingsdatum voorspellen als eventuele veranderingen in de ontwikkeling van toekomstige baby’s.
Hoe weet ik of er problemen zijn met mijn baby?
Zoals we al zeiden, zijn prenatale controles het belangrijkste hulpmiddel. Tijdens deze consulten zal de arts de grootte en positie van de buik beoordelen. Hij doet dit meestal door de baarmoederhoogte te meten.
Deze methode bestaat uit het plaatsen van een meetlint in de exacte positie. Afhankelijk van de resultaten en hun relatie met de zwangerschapsduur, is het mogelijk om dit te relateren aan de adequate groei van de baby. Dit is een oude en niet zo nauwkeurige methode. Maar vanwege het gemak wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt.
De meest nauwkeurige methode om de kwaliteit van de intra-uteriene ontwikkeling te bepalen, is obstetrische echografie. Hiermee kan de arts met grotere nauwkeurigheid de positie van de baby en de zwangerschapsduur bepalen. Dit laatste is belangrijk om de vermoedelijke leveringsdatum in te schatten. In feite is deze techniek effectiever dan alleen het observeren van een lage buik.
Laatste aanbevelingen
We weten hoe opwindend het kan zijn om naar de buik van de moeder te kijken en na te denken over de toekomst. Het doet niemand pijn! Het is echter belangrijk om te weten dat er veel mythes over bestaan. Daarom is het belangrijkste om deze waardevolle feiten over zwangerschap toe te vertrouwen aan specialisten op dit gebied.
Daarom is het de plicht van een verantwoordelijke moeder om haar prenatale controles nooit te verwaarlozen. Het kan in eerste instantie met een vroedvrouw zijn, maar er zijn momenten tijdens de zwangerschap dat men naar de verloskundige moet. Dit is belangrijker bij risicopatiënten, zoals bij zwangerschapshypertensie, diabetes mellitus of andere ziekten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dhamecha, R., Pajai, S., & Bhasin, T. (2023). Acute Abdomen in Pregnancy: A Comprehensive Review of Diagnosis and Management. Cureus, 15(6), 40679. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10357893/
- El Hadadi, F., Mezni, L., Benzekri, L., Meziane, M., & Senouci, K. (2022). Secret of The “White Belly Button” During Pregnancy Demystified. Dermatology Practical & Conceptual, 12(2), 202-206. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9116559/
- Hodgkinson, E. L., Smith, D. M., & Wittkowski, A. (2014). Women’s experiences of their pregnancy and postpartum body image: a systematic review and meta-synthesis. BMC Pregnancy and Childbirth, 14, 330. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4261580/
- Meler, E., Peralta, S., Figueras, F., Eixarch, E., Colla, O., Puerto,B., Cararach, V. (2005). Altura uterina: curvas de normalidad y valor diagnóstico para un bajo peso neonatal. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 48 (10), 480-486. https://www.elsevier.es/es-revista-progresos-obstetricia-ginecologia-151-articulo-altura-uterina-curvas-normalidad-valor-13079982
- Petrenko, A. P., Castelo-Branco, C., Marshalov, D. V., Kuligin, A. V., Mysovskaya, Y. S., Shifman, E. M., & Abdulaev, A. M. R. (2021). Physiology of intra-abdominal volume during pregnancy. Journal of Obstetrics and Gynaecology, 41(7), 1016–1022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33251897/
- Soma-Pillay, P., Nelson-Piercy, C., Tolppanen, H., & Mebazaa, A. (2016). Physiological changes in pregnancy. Cardiovascular Journal of Africa, 27(2), 89–94. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928162/
- Sperstad, J. B., Tennfjord, M. K., Hilde, G., Ellström-Engh, M., & Bø, K. (2016). Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. British Journal of Sports Medicine, 50(17), 1092–1096. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5013086/
- Steube, F., Löwe, B., & Weigel, A. (2022). “Belly Only Pregnancy” content on social media and in internet blogs: a qualitative analysis on its definition and potential risks and benefits. Eating and weight disorders, 27(7), 2435–2445. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9556386/
- Zachariah, S. K., Fenn, M., Jacob, K., Arthungal, S. A., & Zachariah, S. A. (2019). Management of acute abdomen in pregnancy: current perspectives. International Journal of Women’s Health, 11, 119–134. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371947/