8 Voordelen van reizen voor kinderen

Ken jij de vele voordelen van reizen voor kinderen? Ze ontdekken nieuwe plaatsen, woorden, mensen en omgevingen. Lees verder!
8 Voordelen van reizen voor kinderen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 28 maart, 2023

Het is bewezen dat reizen voor de meeste mensen positieve effecten heeft. Maar hoe zit het met kinderen? Wel, hetzelfde is waar, en zelfs nog meer. We nodigen je uit om te ontdekken hoe je de geest en de emoties van kinderen activeert als je als gezin reist. Je zult versteld staan van alle voordelen van reizen voor kinderen.

Gezinsreizen: ervaringen met veel voordelen voor kinderen

Wanneer je twee passies zoals familie en reizen combineert, zet je een reeks verbeteringen in gang op psychologisch, emotioneel en fysiek gezondheidsniveau voor jou en je kinderen. Je hoeft niet ver te gaan. Wat belangrijk is, is dat je de omgeving en het landschap verandert, al is het maar voor één dag. Zo zul je zien hoe je alle voordelen (Engelse link) van reizen voor de kleintjes begint op te merken.

1. Ze leren nieuwe en andere dingen

Op reis leren kinderen onder andere over verschillende culturen, talen, voedsel en levenswijzen. Hierdoor zullen ze zien dat er andere werkelijkheden zijn en leren ze waarderen wat ze hebben. Tegelijkertijd zullen ze vergelijkingen kunnen maken en hun kritisch en reflectief denken ontwikkelen.

Voordelen van reizen voor kinderen
Het plannen, delen en genieten van reizen als gezin genereert leren en creëert onvergetelijke momenten die vroeg of laat invloed zullen hebben op het leven van de kleintjes.

2. Ze verwerven sociale vaardigheden

Wanneer ze op nieuwe plaatsen aankomen, andere mensen ontmoeten of tijdens een verblijf op toeristische bestemmingen, moet het gezin met elkaar omgaan en communiceren. Hierdoor verwerven kinderen op natuurlijke wijze sociale vaardigheden en leren ze omgaan met onbekende omgevingen.

3. Ze hebben bewust respect voor mens en milieu

Gezinsreizen gaan naar plaatsen waar andere mensen wonen die anders kunnen zijn dan wat kinderen dagelijks zien. Een van de grote voordelen is het leren respecteren van diversiteiten, verschillende manieren van leven en de plaats waar ze wonen. Ook het leren respecteren van hun gebruiken en het verzorgen van hun ruimtes.

“Reizen maakt je bescheiden. Het laat je de kleine plaats zien die je in de wereld inneemt.”
– Gustave Flaubert -.

4. Vergroot hun aanpassingsvermogen

Reizen houdt in dat je uit je comfortzone stapt. Dit helpt kinderen hun angst voor het onbekende te verliezen, te proberen te begrijpen waar het om gaat, en zich aan te passen met flexibiliteit, geduld en tolerantie.

5. Voordelen van reizen: ze genieten van elk moment

Door los te komen van de dagelijkse sleur leren kinderen in elk moment te genieten van de reis. Er is tijd voor ontspanning, om een zonsondergang te aanschouwen, een dutje te doen in de zon, of urenlang langs een bospad te wandelen.

6. Ze gaan weg van beeldschermen

Technologie maakt het dagelijks leven mogelijk. Er zitten echter fantasiewerelden in die kinderen boeien en hen verwijderen van de werkelijkheid, en dit moedigt een zittende levensstijl aan.

Een familie wandelt door een bos
Als je als gezin reist, verbeteren buitenspelen en activiteiten de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Bovendien houdt het hen weg van de schermen die thuis zo vaak dagelijks worden gebruikt.

7. Verbetert de gezinsdynamiek

Het delen van kwalitatieve gezinstijd, het praten over wat we zien op de reis, en het samen doen van activiteiten genereert een dynamiek die anders is dan de dagelijkse routine. Dit is rijker aan interacties en veel leuker. Er zullen zeker gesprekken vloeien en onvergetelijke ervaringen en anekdotes ontstaan.

8. Vergroot het probleemoplossend vermogen

Tijdens familiereizen komt het vaak voor dat zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen die we direct moeten oplossen. Je moet weten dat kinderen hiervan leren en snel in staat zijn om deze ongemakken te helpen oplossen. Dit is een vaardigheid die ze verwerven en die hen levenslang zal vergezellen.

De voordelen van reizen voor kinderen, vandaag en voor altijd

Kinderen zijn als sponzen die alles wat ze zien en horen in zich opnemen. Met de informatie die ze opdoen, vormen ze hun persoonlijkheid en karakter en worden ze individuen met een denk- en onderscheidingsvermogen.

Gezinsreizen plaatsen voor de ogen van de kleintjes een scala aan feiten, plaatsen, woordenschat, mensen en nieuwe omgevingen waarvan ze veel leren.

Het mooiste is dat deze leerervaringen zich vertalen in voordelen die een leven lang meegaan en die ze kunnen toepassen in andere aspecten zoals werk, school en het sociale leven. Ongetwijfeld is reizen dus een investering die de toekomst van je kinderen ten goede komt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.