7 Klassieke films om met je kinderen te bekijken

Vandaag bieden we je een lijst van de beste klassieke films om thuis met je kinderen te bekijken. Zet de popcorn klaar en nestel je gezellig op de bank!
7 Klassieke films om met je kinderen te bekijken
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag willen we je de beste klassieke films voorstellen om met je kinderen te bekijken, die onvergetelijke herinneringen zullen oproepen. We hebben ze gecatalogiseerd volgens het jaar waarin ze uitkwamen, maar ook, rekening houdend met de aanbevolen leeftijd om ervan te genieten.

Als je wilt dat je kinderen de artistieke kwaliteit van een goede film kunnen waarderen, nodigen we je uit met een paar van deze mogelijkheden te beginnen.

Enkele van de beste klassieke films om met je kinderen te bekijken

Het is duidelijk dat de perceptie van kinderen ten aanzien van cinema anders is dan die van volwassenen. Dit werd geverifieerd door onderzoek (Spaanse link) dat aan de Complutense Universiteit van Madrid werd ontwikkeld en waarbij kinderfilms werden geëvalueerd. De conclusie was dat de meeste ervan kinderen in de hoofdrol hebben, wat kinderen helpt zich te identificeren en enkele goede waarden aan te nemen.

Deze klassieke films voldoen dus aan al deze eisen en brengen bovendien, dankzij hun kwaliteit en spannende verhalen, de filmcultuur bij. Wil je meer weten over wat we deze keer zullen voorstellen? Let dan op!

1. E.T.  (1982, +7)

Het personage van E.T., het buitenaardse wezen, werd gecreëerd door Steven Spielberg en maakt deel uit van het hart van iedereen die het gezien heeft. Bovendien durven critici het ook de beste science fiction film aller tijden te noemen.

Als E.T. op de planeet Aarde neerstrijkt zijn er velen die hem gevangen willen nemen, maar de waarde van vriendschap zal zijn wat hem veilig houdt. Zal hij erin slagen zijn familie op te roepen om hem te komen halen? Zal hij naar huis terugkeren? Om dat te weten te komen moet je het zien.

2. The Neverending Story  (1984, +10)

Gebaseerd op de roman van de Duitse schrijver Michael Ende (voor het eerst in het Duits gepubliceerd in 1979), is The Neverending Story een film die de fantasie aanmoedigt en kinderen de moed bijbrengt om nooit op te geven bij tegenslag.

In de echte wereld lijdt het hoofdpersonage onder pesterijen op school en zoekt zijn toevlucht in een mysterieus boek. Daarin verdiept hij zich op zo’n manier dat hij uiteindelijk deel wordt van het verhaal ervan. Een verhaal over de strijd tussen het Niets en een zieke Keizerin. Wie zal de eindstrijd winnen?

3. Back to the Future  (1985, +10), een van de beste klassieke films om met het gezin te bekijken

Dit is een perfecte optie voor kinderen om te zien hoe veel uitvindingen die in oudere generaties als ‘futuristisch’ werden beschouwd, nu al werkelijkheid zijn geworden. Dit laat zien dat alles mogelijk is, vooral als creativiteit en wetenschap hand in hand (Spaanse link) gaan .

In het avontuur speelt een tiener de hoofdrol die terug in de tijd reist via een door een wetenschapper gemaakte auto. Daardoor belandt hij in de jaren ’50, in de tijd waarin zijn ouders elkaar ontmoetten. Het beste deel? Er zijn nog twee films in deze fantastische saga die je niet mag missen.

4. Hook  (1991)

Een film geregisseerd door Steven Spielberg met medewerking van Robin Williams en Julia Roberts als hoofdrolspelers. Deze film stelt ons in staat de tijd in al zijn essentie te waarderen om er het beste van te maken. Het is ook een gids voor ouders om inspiratie uit te putten.

Met de hulp van Tinkerbell keert een workaholic advocaat terug naar zijn identiteit als Peter Pan en besluit naar Neverland terug te keren om zijn kinderen te redden, die door Kapitein Haak gevangen zijn genomen.

5. Free Willy!  (1993)

Willy is een walvis die van vrij in zee ging tot deel van het aquarium van een nogal wrede eigenaar. Uiteindelijk is de kleine Jesse de enige die zijn eenzaamheid begrijpt en hem probeert te helpen terug te keren naar de diepten van de oceaan.

Een film die door vriendschap banden smeedt met Moeder Natuur, en de jongste leden van de familie leert alle levende wezens te respecteren.

6. Jumanji  (1995, +7)

Dit is, zonder twijfel, een van de meest magische films aller tijden. Het vertelt het verhaal van twee broers die een betoverd bordspel ontdekken. Ze berijden een man die al enkele jaren gevangen zit in de wereld van Jumanji, de betoverde jungle.

Rol na rol moeten de protagonisten van het spel het opnemen tegen verschillende vijanden die in het echt verschijnen om tegen hen te vechten. Alleen als ze het spel uitspelen en winnen, zullen ze de bedreiging van de mensheid kunnen stoppen.

7. Jingle All the Way (1996)

Welke van de twee vaders zal er in slagen het meest geliefde speelgoed van hun kinderen voor Kerstmis te bemachtigen? Zo begint de plot van een van de typische komediefilms waar de hele familie met plezier naar kijkt.

Elke tactiek die de ouders gebruiken om de felbegeerde prijs in handen te krijgen is nog grappiger en wanhopiger dan de vorige. Hoe zal het aflopen? Zullen ze het uiteindelijk delen? Zullen ze het uiteindelijk breken? Er is maar één manier om daar achter te komen.

Klassieke films vullen je kinderen met cultuur

Zoals je ziet, heb je een ruime keuze. Natuurlijk worden alle films door critici met zeer goede scores beoordeeld. In feite maken de meeste deel uit van de wereldwijde filmcultuur.

Pak wat popcorn, neem plaats op de bank en maak je klaar om met je gezin van deze klassieke films te genieten. Met welke fim ga je beginnen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.