Mamma's kusjes kunnen 'bijna alles' genezen
Mamma’s kusjes zijn het beste medicijn. Het werkt bij tranen, angst om ‘s nachts alleen in de wieg te zijn, indigestie, schrammen op de knieën en die dagen waarop hun kinderen last hebben van verkoudheid of koorts.
Dit gebaar dat emotionele vitaminen bevat, heeft ‘bijna’ hetzelfde effect als een antibioticum.
Liefdevolle moeders en vaders die graag de kunst van omarmen, kussen en hun kinderen opvoeden in een positieve sfeer, genereren meerdere prachtige voordelen voor hun kinderen.
Het loont de moeite om de studies van Anna Freud (dochter van Sigmund Freud) over de psychische en emotionele gezondheid van kinderen in herinnering te roepen.
Haar werk als pionier ging over het belang van een moederfiguur in het leven van hun kinderen. Moeders die zorgen voor genegenheid, helpen hun kinderen opgroeien in een goede gezondheid, volwassenheid, geluk en persoonlijke veiligheid.
Anna Freud verdedigde de noodzaak om kinderen zo snel mogelijk uit het ziekenhuis te ontslaan. Als ze moesten worden opgenomen, geloofde ze dat het essentieel was voor kinderen om dicht bij hun moeder te zijn. Als ze dat zijn, gaat het herstel van kinderen sneller.
Het is duidelijk dat de moederfiguur (evenals de vaderfiguur) geen formele helende vermogens hebben. Hun positieve emoties brengen echter rust, veiligheid en welzijn met zich mee, wat wel tot een snel herstel leidt.
Vandaag zullen we hier bij Je Bent Mama uitgebreid ingaan op dit onderwerp.
Mamma’s kusjes, liefkozingen en knuffels begunstigen de ontwikkeling van een sterker immuunsysteem
Het hebben van de aanwezigheid van een moeder kan ons een veilig, beschermd en geliefd gevoel geven. Het zorgt ervoor dat er minder stress ontstaat in de hersenen van de baby en daardoor zit er minder cortisol in het bloed.
Laten we een voorbeeld nemen. James is een baby van 5 maanden oud, waar geen aandacht aan wordt besteed als hij huilt. Na zijn geboorte besloten zijn ouders dat hij zo snel mogelijk moest wennen aan het alleen slapen in zijn wieg.
James’ ouders begrijpen niet dat zijn gehuil wordt veroorzaakt door angst. Hij heeft het gevoel alleen en verlaten te zijn. Hij is weg van wat hij het meest nodig heeft: de huid van zijn moeder.
James’ hersenen zullen meer last hebben van stress, angst en onrust. Hij zal hogere cortisolspiegels in zijn bloed hebben. Dit zal er allemaal voor zorgen dat zijn immuunsysteem zwakker en zwakker wordt, totdat het vatbaarder is voor infecties.
Aan de andere kant zal een baby die regelmatig kusjes krijgt van zijn moeder en knuffels van zijn vader, verhoogde hoeveelheden endorfine en oxytocine uitgescheiden.
Dit gebeurt ook bij kinderen die altijd worden getroost en verzorgd. Hun immuunsysteem wordt versterkt en hun band met hun ouders wordt geïntensiveerd.
Voed op met kusjes en gelach om hun tranen te drogen
Een kus is niet alleen een gebaar dat gebruikt wordt om banden opnieuw te bevestigen. We bieden deze eenvoudige blijk van genegenheid voor de mensen die in onze harten zitten, mensen van wie we houden.
Iets zo eenvoudig als een kus op de wang of op het hoofd van de kleine baby kan onmiddellijk een plezierig gevoel geven. Dit gevoel krijgt al snel een positieve bijklank in de geest van een kind. Voordat we het weten, beginnen ze de taal van de liefde al te begrijpen.
- Naarmate de baby groeit begint hij of zij meer contact met de wereld te krijgen; thuis, met familie, kinderdagverblijf of kleuterschool. Daar zullen ze ook hun eerste uitdagingen en moeilijkheden tegenkomen.
- Geloof het of niet, de kusjes en knuffels die we onze kinderen bieden na een val of wanneer we ze oppikken van de kinderopvang zijn beide geweldige gebaren om hun kracht te stimuleren.
- Geen enkel kind wordt ‘verwend’ door liefde te ontvangen. Het is een emotionele streling. Een manier om hen te troosten en hen te laten weten dat wat er ook gebeurt, we er altijd voor hen zullen zijn. Om hun stress te verlichten en om ze te laten lachen. We verzorgen ze en we laten ze zich veilig voelen tijdens elke stap.
We weten allemaal dat er een dag zal komen waarop ze zich ‘beschaamd’ voelen door deze uitbundige blijk van genegenheid. Bedenk echter dat het slechts toneel is. Een onverwachte kus kan ook een medicijn zijn voor een tiener.
Het maakt niet uit dat hun zorgen op die leeftijd iets complexer zijn. Diep van binnen is elke tiener en volwassene nog steeds een ‘kind’ dat behoefte heeft aan genegenheid.
Twijfel er dus nooit aan. Wees niet terughoudend. Voed op met kusjes, ze zijn ook het beste medicijn voor het hart.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos