Hoe vertel je enge verhalen aan je kinderen?
Een veel voorkomende vraag bij ouders is hoe je enge verhalen aan kinderen kan vertellen. Het is normaal dat je je kinderen tegen angst, risicovolle situaties en slecht nieuws wilt beschermen.
Dit moet je echter niet beletten om enge verhalen voor te lezen of ze over de trieste realiteiten van de wereld te vertellen. Het is heel belangrijk om hen te helpen:
- Dingen te verwerken.
- Zichzelf de nodige vragen te stellen.
- Hun angsten onder ogen te zien.
- Angsten te overwinnen.
Houd er rekening mee dat kinderen erg beïnvloedbaar en gemakkelijk bang zijn. Het is daarom belangrijk om te profiteren wanneer ze om enge verhalen vragen om hen te helpen om hun angsten te overwinnen. Wanneer je ze verhalen vertelt, dan onthouden ze deze en gaan ze erover reflecteren.
Als je wilt slagen en de aandacht van je kinderen wilt trekken, dan is het belangrijk om enge verhalen met hen te lezen, zodat ze hun angsten kunnen overwinnen. Leraren en psychologen bevelen enge verhalen niet alleen voor entertainment aan, maar ook omdat ze belangrijke lessen voor de ontwikkeling van kinderen zijn.
In dit artikel geven we je enkele tips over het vertellen van enge verhalen aan je kinderen, evenals de belangrijkste redenen waarom je ze zou moeten lezen.
Waarom is het belangrijk om deze verhalen voor te lezen?
Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn, moet je weten dat ze voor veel dingen bang kunnen zijn. Op een gegeven moment zijn ze misschien bang om niet geliefd te zijn of minder geliefd te zijn dan hun broers en zussen.
Uiteindelijk kunnen ze bang zijn om jou te verliezen, of dat jij en je partner gaan scheiden. Ze kunnen ook bang zijn om dood te gaan, en vele andere dingen.
Het maakt niet uit hoeveel je met ze praat, kinderen hebben altijd geheime angsten waar ze je niets over vertellen. Daarnaast zijn er ook kinderen die bewuste angsten hebben.
We raden je aan om je kinderen enge verhalen te laten lezen of ze aan hen voor te lezen. Op die manier kunnen ze hun gevoelens aanspreken en hun emoties uiten. Bovendien kunnen ze leren om hun angsten onder ogen te zien of te beheersen.
Enge verhalen voor kinderen zijn een van de beste hulpmiddelen om met angsten om te gaan. Ze suggereren vaak hoe je met moed en intelligentie obstakels kunt overwinnen.
Wanneer kinderen dit soort verhalen lezen, dan merken ze onbewust de goede eigenschappen van de held of heldin op en de slechte eigenschappen van de slechterik of de heks.
Hoe enge verhalen aan kinderen van jonger dan 6 jaar oud te vertellen
Als je wilt leren hoe je enge verhalen aan kinderen van jonger dan 6 jaar kunt vertellen, dan moet je niet vergeten dat ze ze prachtig vinden, maar dat ze ook bang zijn voor het onbekende. Ze houden misschien ook van heksen en monsters, hoewel deze niet zo eng zijn.
Enge verhalen helpen kinderen te begrijpen dat angst hen niet moet verlammen. Als ze hun angsten overwinnen dan staan ze bovendien meer open voor leren, relateren, delen, ontdekken en onvoorwaardelijk liefhebben.
Je kunt deze tips volgen als je je kinderen van jonger dan 6 jaar enge verhalen wilt vertellen:
- Kies verhalen met heksen, vampieren, spoken en andere thema’s die hen net genoeg bang maken. Denk eraan, gebruik een enge stem om te praten zoals de monsters of spoken in het verhaal. Vergeet niet dat humor angst overwint, dus voel je vrij om grappen te maken terwijl je het verhaal vertelt.
- Let op de vragen en angsten die je kinderen tijdens het luisteren naar het verhaal hebben. Help hen zich er doorheen te werken en pas indien nodig het verhaal aan op basis van hun reacties. Probeer de engste delen van het verhaal op een lage toon te vertellen, langzaam en zonder je stem te veel te veranderen.
Hoe enge verhalen te vertellen aan kinderen tussen 7 en 11 jaar oud
Als je enge verhalen wilt vertellen aan kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud, dan moet je er rekening mee houden dat kinderen op deze leeftijd erg onder de indruk zijn. We raden je aan deze tips te volgen:
- Vertel de enge verhalen, door de enge en grappige delen te mengen. Je kunt ook onverwachte wendingen toevoegen. Hierdoor gaan ze lachen en ontspannen. Op die manier kunnen ze beter met de angst omgaan.
- Bovendien kun je met je stem spelen om het verhaal te bepalen. Imiteer de geluiden, kakel als een heks, spreek zachtjes om slechte karakters te interpreteren en pauzeer een paar seconden om spanning op te bouwen.
- Een andere optie is om de toon in de kamer te zetten door het licht uit te doen of een kaars aan te steken. Vergeet niet, net als bij jongere kinderen, humor overwint angst. Help ze hun angst te vergeten door ze aan het lachen te maken terwijl je leest.
- Tot slot raden we aan om elementen te gebruiken om het verhaal te bepalen. Het belangrijkste bij het kiezen van enge verhalen is om te weten voor welke leeftijd ze zijn bedoeld. Zorg er ook voor dat goed het kwaad overwint. Vergeet niet dat wanneer je met je kinderen over angst praat, je hen helpt zich op het leven voor te bereiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Díaz., I. P. (2019). Las emociones de ira, alegría, miedo y tristeza en niños de 4 a 5 años del IED San Cayetano de Bogotá. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. https://repository.udistrital.edu.co/handle/11349/22190
- García, A., & Castrillón, E. (2021). La lectura de cuentos como herramienta para el desarrollo de la inteligencia emocional en la etapa de Educación Infantil. Universitat de les Illes Balears. https://dspace.uib.es/xmlui/handle/11201/156052
- Ruiz-Morales, F. C., & del Campo-Tejedor, A. (2021). Voces infantiles sobre lo tenebroso: Nuevas y viejas caras del miedo en niños de Sevilla. Boletín De Literatura Oral, 11, 269–299. Recuperado a partir de https://revistaselectronicas.ujaen.es/index.php/blo/article/view/5778