De voordelen van plasticine voor kinderen
Plasticine of boetseerklei is een fantastische vorm van vermaak voor kinderen. Het stelt hen immers in staat om hun verbeelding de vrije loop te laten en allerlei figuurtjes te maken. In dit artikel zullen we de voordelen van plasticine voor kinderen bespreken.
Plasticine is een van de populairste soorten speelgoed voor kinderen.
Daarom hebben we besloten om zowel de educatieve waarde als de entertainmentwaarde van plasticine te beschrijven.
Plasticine is ongetwijfeld een van de favoriete soorten speelgoed van je kind. Bovendien is het ideaal voor ouders die iets creatiefs zoeken om hun kinderen mee te vermaken.
Spelen met dit materiaal draagt trouwens bij aan de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van kinderen.
De mogelijkheden om dingen te creëren met plasticine zijn eindeloos. Hierdoor kan je kind talloze uren doorbrengen met spelen zonder verveeld te worden. Het bevordert daarbovenop de creativiteit en de verbeelding.
Plasticine zorgt ervoor dat ouders en kinderen verhalen, personages, dieren en zelfs geometrische vormen kunnen creëren.
De voordelen van plasticine voor kinderen
Plasticine heeft talloze voordelen voor kinderen. Hier volgt een kleine selectie.
1. Het zorgt voor creatievere kinderen die beter geconcentreerd zijn
Plasticine bevordert zowel concentratie als creativiteit bij kinderen. Door plasticine te kneden, zacht te maken, te verdelen en weer samen te voegen leren kinderen aandacht te schenken aan afmetingen en proporties.
2. Ontwikkeling van motorische vaardigheden
Het manipuleren van dit materiaal stelt kinderen in staat om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Dit komt doordat ze hun handen en vingers gebruiken.
Bovendien zal een kind, als hij eenmaal begint te leren schrijven, minder moeite hebben met het vasthouden van een potlood of pen om letters te vormen. Daarom kan plasticine als een indirecte voorbereiding op schrijven beschouwd worden.
3. Ze leren zichzelf uiten en communiceren
Plasticine kan een primaire vorm van expressie en communicatie worden. Vergeet niet dat lichamelijk contact een van de eerste vormen van communicatie is voor baby’s.
Vanaf de geboorte is aanraking immers dé manier om hun gevoelens te communiceren.
Aanraking is in elk geval een van de belangrijkste non-verbale manieren waarmee ouders en kinderen communiceren. Het helpt kinderen ook om de afbakeningen van hun eigen lichaam te leren kennen.
4. Een vorm van expressie
Wanneer kinderen zich gevangen, gefrustreerd of bezorgd voelen over bepaalde uitdagingen in het leven dan kan plasticine van pas komen om hun negatieve gedachten en gevoelens los te laten.
Het kan bovendien helpen om ongezonde gewoonten te overwinnen die schadelijk of onproductief zouden kunnen worden. Plasticine kan een handig hulpmiddel zijn om spanning, frustratie en agressie af te laten.
“Goed speelgoed is speelgoed dat alles kan zijn zonder iets specifieks te zijn.”
– Francesco Tonucci –
5. Hun diepste emoties uiten
Het gebruik van dit materiaal kan je kind helpen om allerlei emoties te uiten. Plasticine is immers kneedbaar. Daarom kan het alles worden wat je kind maar wil.
Deze eigenschap maakt het hen bovendien mogelijk om hun diepste emoties en gedachten te uiten.
6. Het vergroot hun zelfvertrouwen
Spelen met plasticine kan bovendien een lonende activiteit zijn voor kinderen die twijfelen aan hun creativiteit.
Het kan daardoor helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten en ook om zichzelf te aanvaarden.
7. Het is zeer lang houdbaar
Een ander voordeel van plasticine voor kinderen is dat hun creaties tastbaar worden. Ook zullen ze veel later nog van hun creaties kunnen genieten. Dit stelt hen bovendien in staat om hun kunst steeds opnieuw te bewonderen.
8. Verschillen in kleur en grootte
De verschillen tussen kleuren en vormen zorgen er bovendien voor dat ze kleurtinten van elkaar leren te onderscheiden.
Plasticine is trouwens gemakkelijk samengevoegd en uit elkaar gehaald worden. Dit helpt dan weer om vertrouwd te worden met verschillende vormen en afmetingen.
9. Ontspanning
Spelen met plasticine is een manuele activiteit die kinderen ontspannen maakt en geruststelt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat plasticine een fantastisch therapeutisch hulpmiddel is dat tijdens stressvolle momenten kan worden ingezet.
10. De ontwikkeling van de persoonlijkheid
Het laatste voorbeeld van de voordelen van plasticine voor kinderen dat we willen delen is de ontwikkeling van de persoonlijkheid en hun eigen smaak.
Plasticine maakt het kinderen mogelijk om hun persoonlijke smaak uit te drukken door hun gedachten te verbeelden, te creëren en te materialiseren.
Ze kunnen immers hun favoriete figuurtjes boetseren en de kleuren kiezen die ze zelf leuk vinden.
Het is dus duidelijk dat de voordelen van plasticine voor kinderen bijna eindeloos zijn.
Als moeder is het belangrijk om te weten dat dit materiaal ideaal is om de geest van je kleintje wakker te maken. Dit komt door de overvloed aan kleur, texturen en aroma’s die dit materiaal te bieden heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Portilla Guerron, A. G. (2013). La plastilina como técnica de apoyo al desarrollo de la motricidad fina para los niños de 3 a 4 años (Bachelor’s thesis, UNIVERSIDAD TECNOLOGICA EQUINOCCIAL. FACULTAD: EDUCACIÓN A DISTANCIA). http://192.188.51.77/handle/123456789/10910
- Avenia Medina, L. D. F. (2019). Mejorando la motricidad fina en los estudiantes de preescolar a través de la técnica artística del modelado con plastilina. http://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/2014
- Arce Mamani, M. S., & Vilca Molina, J. M. (2017). La aplicación de técnicas con plastilina para el desarrollo de la coordinación oculo manual de los niños de 4 años de la Institución Educativa Privada Gregor Mendel de la ciudad de Juliaca-2016. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/6828
- Ambrose, P. P., & Cheong, L. S. (2011). Effects of the Clay Modeling Program on the Reading Behavior of Children with Dyslexia: A Malaysian Case Study. Asia-Pacific Education Researcher (De La Salle University Manila), 20(3). https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=01195646&AN=70257867&h=MpnsVJ5UObGiqR5o%2b5%2fektN0EoZyeY3aYZ6IZD9MoJVEJrdcvDrUgwDyrVRHNUYxRd63kiVKjkF7M7nY9kTN8w%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d01195646%26AN%3d70257867