Wat knutselen je kind leert

Vandaag bespreken we wat je kind leert van kunst en knutselen en wat het kan doen voor zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Lees verder!
Wat knutselen je kind leert
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 15 juli, 2023

Vanaf de voorschoolse fase leren kinderen creëren door hun artistieke vaardigheden in te zetten. Vandaag zullen we het hebben over wat knutselen je kind leert en de onvervangbare bijdragen aan hun psychomotorische ontwikkeling.

Knutselen is een van de beste manieren voor kinderen om kleuren, maten, texturen, geometrische figuren, tekenen en scheurtechnieken te leren. Daarom is het raadzaam, nog voordat het kind naar school gaat, dat je ze aanmoedigt om elke activiteit van dit type te doen.

Op deze manier bied je mogelijkheden om de mentale en fysieke vaardigheden van je kleintjes te ontwikkelen. Is er een betere reden dan dit om te knutselen? Ouders maken echter vaak de fout om hun kinderen ervan te weerhouden de handwerkactiviteiten te doen die hen op school zijn toegewezen.

Met het excuus dat het laat is of dat wij ouders het sneller en beter kunnen doen, kunnen we een obstakel worden voor onze kleintjes als het gaat om hun integrale ontwikkeling. Geconfronteerd met het risico de ontwikkeling van onze kinderen te schaden, willen we uitleggen wat knutselen leert en waarom je kind zou moeten knutselen.

Laat je kind zijn fysieke en mentale vaardigheden ontwikkelen door te knutselen.

De voordelen van knutselen

Wat knutselen je kind leert

Hieronder volgen de voordelen en in het algemeen wat knutselen je kind leert:

Concentratie

Het doen van elke handmatige activiteit vereist een zekere mate van concentratie, afhankelijk van de complexiteit van het te ontwerpen voorwerp. In het geval van kinderen die verstrooid en rusteloos kunnen zijn, kan knutselen hen helpen hun aandacht en energie op een voorwerp te fixeren. En, zonder het te beseffen, zouden ze hun emoties op een effectieve manier kanaliseren.

Knutselen leert je kind coördinatie

Als een kind aan het knutselen gaat, moeten ze bepaalde elementen analyseren, zoals wat ze willen ontwerpen, welke materialen ze bij de hand hebben, wat de te volgen stappen zijn om het doel te bereiken, enz. Het is een klein plan van aanpak dat hen helpt de verbindingen tussen hun hersenen, hun zicht en hun handen te versterken.

Creativiteit

Zelfs als een kind te horen krijgt wat het te maken voorwerp is, krijgt hij de gelegenheid zich voor te stellen hoe hij dat zal doen. Als het bijvoorbeeld gaat om het bekleden van een doos, kan het kind naar eigen fantasie beslissen welke elementen het zal gebruiken om de doos te versieren.

Bij kinderen ouder dan vijf jaar kan het knutselproces worden omgekeerd. Je kunt ze een reeks voorwerpen aanbieden en ze vragen met die materialen te maken wat ze maar willen. Je zult verbaasd zijn om te zien wat ze kunnen maken.

Fijne motorische ontwikkeling

Dit heeft te maken met hand- en vingerbewegingen, dus knutselen is de beste manier om dit soort motorische vaardigheden te ontwikkelen die veel precisie vereisen.

Activiteiten waarbij kleine voorwerpen worden gebruikt, zoals maïskorrels, potloden, stickers en kwasten, zijn perfect voor kinderen om de techniek te perfectioneren die nodig is om deze instrumenten vast te pakken.

Het stimuleren van geheugen en concentratie

Bij het knutselen worden onze handen gebruikt om materialen en gereedschappen te manipuleren. In dit verband vereisen activiteiten als papier scheuren, potloden, kleurpotloden of scharen vasthouden, schilderen met de vingers of kwasten gebruiken allemaal het gebruik van het lichaam, handen, vingers, romp en armen.

In het algemeen is het hele lichaam betrokken bij het handwerk met de integratie van geheugen en verbeelding, gericht op de productie van een activiteit die het kind helpt te communiceren.

Het vermogen om problemen op te lossen

Bij knutselen gaat het om de aanpak van een project. In dit opzicht hebben ze een algemeen doel en specifieke doelstellingen, dat wil zeggen dat het kind een doel nastreeft en strategieën gebruikt om dat doel te bereiken. Deze strategieën komen gaandeweg en vereisen verschillende niveaus van ervaring, intuïtie en vaardigheden in de omgang met middelen en materialen.

Wat we hierboven hebben gezegd geldt voor iedereen die wetenschap of kunst beoefent. Maar ook voor kinderen die knutselen, wat een speelse manier is om problemen op te lossen.

“…de cognitieve ontwikkeling in de vroege kindertijd is vrij en fantasierijk, maar door het constante gebruik ervan wordt het mentaal begrip van de wereld steeds beter”.
– Onderwijspsychologe Lilia Angélica Campo -.

Knutselen leert het kind het vermogen om in teamverband te werken

Knutselen is leuker in een groep. Tijdens de activiteit ontstaat een dialoog, vaak stil maar zeer betekenisvol, waarin de aandacht voor het eigen werk en dat wat met anderen gedeeld wordt overheerst.

Kinderen stimuleren elkaar en genereren samenwerkingsmechanismen. Ieder is gericht op zijn eigen taak, maar tegelijkertijd voelen ze zich deel van een groep, van een team.

Knutselen voor kinderen

Een kind is creatief met klei

Je kind kennen is ook weten waartoe het in staat is volgens zijn leeftijd, dus volgens wat overeenkomt met zijn cognitieve ontwikkeling (Spaanse link). Dit is doorslaggevend om succes te garanderen bij het hanteren van materialen en gereedschappen (papier, schaar, lijm, kwasten, verfpotten, krijtjes, enz.).

Knutselen voor kinderen van 2 tot 3 jaar

Vul geometrische vormen in. Neem drie vellen papier en teken op elk vel een eenvoudige geometrische vorm (cirkel, vierkant, driehoek, enz.). Bedek de tekening vervolgens met een beetje lijm en vraag je kind de vorm in te vullen met confetti, maïskorrels, rijstkorrels, of een ander klein product dat ze met duim en wijsvinger kunnen oppakken.

Knutselen voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Ontwerp een puzzel. Teken een eenvoudig landschap of stripfiguur met een dikke stift. Verdeel de tekening met een potlood en liniaal in middelgrote vierkanten (2×2 cm) en laat je kind de vierkanten uitknippen met een schaar met ronde punten.

Als ze klaar zijn, laat ze ze dan schilderen en versieren met stiften, waterverf, stickers en glitters. Als ze klaar zijn, kunnen ze de tekening weer in elkaar zetten.

Knutselen voor kinderen van 7 tot 10 jaar

Origamifiguren. Speciaal knutselkarton is alles wat je nodig hebt om je kind te leren hoe je 3-D figuren maakt met behulp van de vouwtechniek (Engelse link) origami. Als je geen expert bent in deze Aziatische kunst, maak je dan geen zorgen, want op internet kun je veel video’s vinden met origami tutorials, zodat jij en je kind samen plezier kunnen beleven aan het leren hoe je dieren, bloemen, kleine doosjes en de meest ongelooflijke figuren kunt ontwerpen.

De mogelijkheden om te knutselen zijn eindeloos. Het is alleen een kwestie van weten welke activiteiten je kind kan doen, afhankelijk van zijn leeftijd, zodat je samen de leukste manieren om te leren kunt ontdekken.

Knutselen leert je leren

Dit alles is een oproep aan ouders en opvoeders om de expressie, de beweging van het lichaam en het denken, die een wezenlijk deel uitmaken van wat je kind met knutselen leert, niet te beperken. Want het is hun innerlijk dat via knutselen wordt gecommuniceerd.

Daarom is knutselen een pedagogisch hulpmiddel dat aandacht bevordert, wat fundamenteel is voor onderwijzen en leren. Ze bieden de mogelijkheid om te creëren in de vrije tijd, waarin niets belangrijker is dan zich uit te drukken met vormen, kleuren en materialen.

Als er een manier is om vrijheid uit te beelden, dan is het wel door middel van knutselen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.