Waarom is het hebben van een verzameling goed voor kinderen?

Het hebben van een verzameling kan een geschikte hobby zijn voor kinderen om te leren beter georganiseerd te zijn en meer respect te hebben voor hun bezittingen. Deze voordelen zullen zich dan uitbreiden naar andere facetten van hun leven.
Waarom is het hebben van een verzameling goed voor kinderen?

Laatste update: 24 november, 2021

Het hebben van een verzameling is om een aantal redenen goed voor kinderen.Het is waarschijnlijk dat we zelf in het verleden onze eigen verzamelingen hebben gehad – poppen, ruilkaarten, of het speelgoed dat bij onze favoriete doos cornflakes zat toen we kinderen waren.

De waarheid is dat er altijd een groot aanbod van verzamelobjecten voor kinderen is geweest. Bovendien is het mogelijk om onafhankelijk van trends, naar eigen belangstelling, in deze hobby vooruit te komen. Daarom zijn er mensen die bijvoorbeeld een grote voorraad sleutelhangers, parfums, onderzetters, jurken, beeldjes, ansichtkaarten, poppen, enz. hebben.

Het punt is dat verzamelen een goede hobby voor kinderen is, wanneer het niet tot het uiterste wordt doorgevoerd dat het een obsessie veroorzaakt of grote onrust opwekt. En uit deze gewoonte kunnen ook enkele goede waarden en vaardigheden bij kinderen verrijkt worden.

Wanneer ontstaat de belangstelling voor het hebben van een verzameling in de kindertijd?

Kinderen kunnen al op heel jonge leeftijd een passie voor verzamelen hebben. Zoals we al zeiden, kunnen ze dol zijn op het verzamelen van onder andere stickers, stripboeken, knikkers, poppen of zelfs lego’s.

Deze hobby kan hen tot in de volwassenheid vergezellen en is een voordeel dat hen op veel gebieden van hun leven zal helpen. In de juiste dosering kan het het leren van orde, organisatie en controle over je bezittingen vergemakkelijken.

Kleintjes ontwikkelen een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor hun verzamelingen en zijn bezorgd dat ze goed verzorgd blijven. Ook leren ze te waarderen wat ze met zoveel werk en inspanning bereikt hebben. En bovendien kunnen ze door gemeenschappelijke interesses met andere kinderen en volwassenen omgaan, hetzij om hun enthousiasme te delen, hetzij om voorwerpen uit te wisselen.

Ook zullen ze, wanneer ze hun verzameling willen uitbreiden, hun best doen om hun geld te sparen voor de aankoop van nieuwe stukken. Dit detail is heel positief voor hun goede ontwikkeling.

Waarom is het hebben van een verzameling goed voor kinderen?

Meer redenen waarom het hebben van een verzameling goed is voor kinderen

Laten we nog meer voordelen ontdekken die het hebben van een verzameling toevoegt aan de ontwikkeling van kinderen. Deze lonende ervaring brengt nieuwsgierigheid en belangstelling in het leven van onze kleintjes.

1. Geduld oefenen

Kinderen hebben het over het algemeen moeilijk om geduld te kweken. Als ze iets willen, eisen ze het zonder aarzelen op en verwachten ze dat hun wensen onmiddellijk bevredigd worden. Daarom is verzamelen zo nuttig, vooral als het om serieverzamelingen gaat.

Kinderen die verzamelen moeten leren wachten tot het nieuwe boek of het volgende accessoire dat ze willen op de markt is en te koop is. Intussen moeten ze geduldig zijn en niet overweldigd of gefrustreerd raken.

2. Bevorderen van doorzettingsvermogen

Tegelijk leren kinderen om volhardend te zijn. Als ze je favoriete verzamelingen willen aanvullen, of het nu postzegels, mokken of iets anders zijn, moeten ze weten dat het een langdurig proces zal zijn.

Daarom is veerkracht belangrijk, zodat ze begrijpen dat ze alleen met inspanning en doorzettingsvermogen hun doel zullen bereiken.

3. Ontwikkelen van organisatorische vaardigheden

Alle ouders dromen ervan dat hun kinderen georganiseerd zijn, hun kamers opruimen, en hun speelgoed op een veilige plaats bewaren. Zonder twijfel is verzamelen in deze zin een heel goede hobby.

De kinderen moeten hun verzameling op orde houden, die soms gecategoriseerd, geëtiketteerd en geïdentificeerd moet worden. Dit alles maakt hen tot de directeuren van hun eigen kleine musea.

Als ze met hun verzamelingen orde kunnen scheppen, waarom zouden ze dat dan niet ook met hun speelgoed en hun kamers doen?

4. Ze in staat stellen nieuwe kennis op te doen

Natuurlijk is een verzameling een belangrijke bron van kennis. Of het nu stickers, mineralen of foto’s zijn, alle verzamelingen verbergen een schat aan wijsheid die het kind zal bestuderen en leren zonder zich er zelfs maar van bewust te zijn.

De beste manier voor kinderen om te ontdekken is door te spelen. Verzamelen is daarom een heel onderhoudende en effectieve hobby voor het verwerven van kennis van allerlei aard.

5. Bevorderen van bepaalde academische vaardigheden

Behalve het bovenstaande, verbetert verzamelen ook bepaalde academische vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde. Kinderen vinden het vaak leuk om het aantal schatten te tellen dat ze met hun hobby verkregen hebben. Ze ontwikkelen ook geletterdheid als ze schrijvend hun kleine mappenlijst met hun bezittingen ontwerpen en zo hun lees- en begripsvermogen verbeteren .

Een kind met een verzameling auto's

Een verzameling hebben in de kindertijd is een voorrecht!

Nu je gezien hebt waarom verzamelen goed is voor kinderen, is het de moeite waard hen aan te moedigen van deze hobby te genieten om hun natuurlijke ontwikkeling te bevorderen. En het is aan jou dat ze dat doen.

Als deze hobby echter niet naar je zin is, zijn er nog veel meer waardevolle hobby’s die ook de moeite waard zijn. Maar deze is, zonder twijfel, gewelidg.  • Siegel, D.J., Payne, T. (2012). El cerebro del niño: 12 estrategias revolucionarias para cultivar la mente en desarrollo de tu hijo. Barcelona: ALBA.