4 Voordelen van sport voor de slaap van kinderen
De voordelen van sport op de slaap van kinderen zijn relevanter dan je denkt. Het gaat er niet alleen om je kinderen te motiveren wat aan activiteit te doen om energie kwijt te raken, maar het draagt ook bij aan hun algemene gezondheid.
Ondanks de overtuiging dat slecht slapen en de daarmee gepaard gaande slaapstoornissen alleen bij volwassenen voorkomen, kunnen ook kinderen er last van hebben. Daarom gaat het doel van sportbevordering voor kinderen veel verder dan vermaak. We nodigen je uit om enkele voordelen van sport te leren kennen als het gaat om de slaap van kinderen.
De voordelen van sport met betrekking tot de slaap van kinderen
Sportbeoefening is verantwoordelijk voor verschillende voordelen die met de gezondheid te maken hebben. Ook de uren die kinderen aan slaap besteden worden er vaak door begunstigd.
Met betrekking tot je kinderen is het doel gericht op het uitvoeren van een sport waar ze gepassioneerd over zijn en er regelmatig plezier aan beleven. Tegelijk toont een studie (Spaanse link) van de San Buenaventura Universiteit in Medellín, Columbia de voordelen aan van lichamelijke activiteit gekoppeld aan schoolprestaties. In de volgende paragrafen delen we enkele van de voordelen van sport voor de slaap van kinderen.
1. Sport verbetert de kwaliteit van de slaap
Als kinderen sporten, worden hun spieren van zuurstofrijk bloed voorzien. Dit veroorzaakt een groter gevoel van ontspanning en minder spierspanning, vooral ‘s nachts.
Bovendien profiteren ook sommige organen, zoals de hersenen, dankzij de hoeveelheid zuurstof die ze krijgen, waardoor hormonen die met geluk te maken hebben, zoals dopamine, serotonine en norepinefrine, kunnen worden aangemaakt en vrijgemaakt.
2. Sporten verhoogt de hoeveelheid slaap
Een van de aanbevelingen om de algemene gezondheid van het lichaam veilig te stellen is om elke nacht tussen 7 en 8 uur te slapen. In het geval van kinderen wordt deze parameter naar leeftijd geregeld en is een veel relevantere richtlijn, omdat ze midden in hun lichamelijke en psychische ontwikkeling staan.
Bij terugkeer van sportbeoefening zal het kind zich moe voelen. Daardoor zullen ze sneller in slaap vallen en hebben ze meer uren nodig om hun lichaam te laten herstellen.
3. Sporten helpt slapeloosheid voorkomen of behandelen
Kinderen kunnen ook de gevolgen ondervinden die samenhangen met slaapstoornissen, zoals angstproblemen en slapeloosheid. Gelukkig helpt het beoefenen van een sport om deze symptomen te behandelen. In de meeste gevallen vraagt lichamelijke vermoeidheid om meer rust, wat helpt bij het inslapen.
Als je kinderen echter duidelijke symptomen hebben die met slapeloosheid of angst te maken hebben, kun je het beste een gespecialiseerde arts raadplegen.
4. Sporten vermindert de schadelijke gevolgen van onvoldoende slaap
Een van de grootste vijanden van de gezondheid is een zittende levensstijl. Maar wat heeft dat te maken met de slaap van kinderen? Dit probleem valt op als een schadelijke factor voor het algemeen welzijn en verhoogt het risico op het krijgen van sommige niet-overdraagbare ziekten (Engelse link), zoals zwaarlijvigheid.
Problemen die samenhangen met zwaarlijvigheid, overgewicht en hoge bloeddruk kunnen de uren van rust veranderen. Deze soorten ziekten veroorzaken een gebrek aan energie, een slechte bloedsomloop. en andere negatieve gevolgen voor de gezondheid. Op grond van het bovenstaande gaat sporten bij kinderen de gevolgen van deze ziekten tegen, terwijl de slaap geleidelijk in kwaliteit en kwantiteit verbetert.
Help je kind de voordelen van sporten voor de slaap te benutten
Behalve regelmatig sporten hebben kinderen ook voortdurend hulp nodig. Op dit punt moet je ingrijpen en naar hulpmiddelen zoeken om de kwantiteit en de kwaliteit van hun slaap te verhogen.
Je kunt bijvoorbeeld met je kind praten en de bedtijden anders indelen. Als het zover is, moet het kind in bed liggen en geen elektronische apparatuur gebruiken.
Wat sport betreft is het ook belangrijk dat je kinderen zich richten op een gezonde lichaamsbeweging waar ze echt plezier aan kunnen beleven en waarbij ze zich niet verplicht voelen het te doen. Hoe gelukkiger het kind wordt door zijn omgeving en de sport die het beoefent, des te groter is de kans op een goede nachtrust.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Martínez Sabater, A., Martínez Puig, C., Marzà Gascón, A., Escrivá Aznar, G., Blasco Roque, M., & LLorca, J. (2012). Hábitos de sueño de la población infantil del Grau de Gandía: Un estudio descriptivo. Enfermería Global. https://doi.org/10.4321/s1695-61412012000300008
- López Sánchez, G. F., López Sánchez, L., & Díaz Suárez, A. (2016). Efectos de un programa de actividad física en la calidad del sueño de escolares con TDAH. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.6018/249071