9 Mime spelletjes voor kinderen
Lichaamstaal is een aanvulling op verbale taal en een geweldig hulpmiddel voor kinderen om zich uit te drukken en tegelijkertijd aan hun motorische vaardigheden te werken. En een goede manier om het te ontwikkelen is door middel van mime spelletjes voor kinderen.
Hier zijn tien suggesties voor spelletjes, zodat je kunt kiezen wat je het leukst vindt en het plezier kan beginnen!
Lichaamsexpressie met mime spelletjes voor kinderen
Het eerste doel van spelen is plezier maken, maar hoewel dat belangrijk is, is dat niet het enige wat kleintjes van het spelen krijgen. In dit geval kunnen ze ook fantasie, creativiteit, motoriek en sociale communicatievaardigheden ontwikkelen. En zoals elke speelse activiteit (Spaanse link) is het een middel om gevoelens en emoties uit te drukken, waardoor kinderen leren er op een gezonde manier mee om te gaan.
Dus pak een potlood en papier en profiteer van een regenachtige middag om met je kinderen te spelen en lekker te lachen.
1. Raad… welk dier ben ik?
Dieren imiteren is een van de dingen die kinderen het leukst vinden!
Dit spel bestaat uit het klaarleggen van wat papiertjes met dierennamen en elk kind er om de beurt een te laten tekenen. Vervolgens moeten ze het dier imiteren door middel van lichaamsuitdrukking en gebaren.
Imiteren hoe een kangoeroe springt, hoe een slang kruipt, of hoe een kip met haar armen slaat zijn enkele van de voorgestelde opties. Uiteindelijk wint de groep die het dier raadt een punt.
2. Mime spelletjes: de doos met emoties
Het nabootsen van de verschillende emoties (woede, vreugde, angst of verbazing) is een leuk en uiterst nuttig spel voor kinderen om hun eigen emoties en die van anderen te herkennen.
Alles wat je nodig hebt is een doos met plaatjes van emoties. Het eerste kind moet een kaartje trekken en met lichaamsuitdrukkingen en gebaren de gekozen emotie uitbeelden. De rest moet raden welke emotie het is.
3. Vandaag gaan we leren…
Dit mimespel kan worden aangepast aan verschillende situaties, zoals alledaagse klusjes, of die nu met school of het huishouden te maken hebben.
Je kunt bijvoorbeeld doen alsof je kookt, kleren wast en ophangt, de kamer opruimt of de muren van het huis schildert. Ook kun je de juf nadoen als ze de les op het schoolbord geeft.
“Woorden zijn niet nodig om uit te drukken wat in het hart wordt gevoeld.”
-Marcel Marceau-.
4. Hou je van sport?
Als het gaat om mime spelletjes, is er een die veel variaties kent, namelijk het uitbeelden van sport. Zwemmen, basketbal, voetbal, handbal, klimmen, roeien, en zovele andere kunnen hun opwachting maken in je huiskamer.
Het beste aan dit thema is dat kinderen aan hun grove motoriek kunnen werken terwijl ze de bewegingen van de verschillende praktijken en oefeningen nadoen.
5. Ik heb een gevoel…
De zintuigen zijn fundamentele organen om de verbinding tussen ons lichaam en de omgeving om ons heen tot stand te brengen. En we kunnen ze ook gebruiken om mime spelletjes te doen.
De dynamiek is eenvoudig, want terwijl een kind de verschillende gewaarwordingen nabootst, moet de rest van de kinderen ze raden.
Enkele van de leukste gewaarwordingen zijn de volgende:
- Tactiel: kou, warmte, pijn
- Olfactorisch: het aroma van zelfgemaakt voedsel of dat van een vers geplukte bloem
- Auditief: een blaffende hond, een luide piep, het gehuil van een baby
- Visueel: een verblindende lichtflits, een schip in de verte aan de horizon
- Smaak: een zoete, bittere of zure smaak.
6. Een toneelstukje, wat denk je?
Dit spel is voor oudere kinderen, omdat het de bedoeling is dat ze een script schrijven en het met mime spelers uitvoeren. Als je het baseert op een klassiek verhaal of vertelling, kun je de anderen vragen te raden welke het is. Veel plezier!
7. Vormen nabootsen
Wanneer je kleintjes geometrische vormen beginnen te leren, is dit het juiste moment om een middagspel te delen en ze uit te beelden met mime.
Deze vorm van vermaak stimuleert lichamelijke activiteit en motoriek, omdat het de bedoeling is cirkels, vierkanten en driehoeken na te bootsen met de verschillende lichaamsdelen.
8. Maak de zin af
Stel je een verhaal voor dat begint met een interessante zin, maar geen einde heeft. Bijvoorbeeld: “Op zaterdagmiddag ging ik met mijn broer naar…” of “Tijdens de zomervakantie gingen we als gezin op bezoek bij...”.
Het idee is om het verhaal af te maken met de bijbehorende mime, zodat de anderen het kunnen ontdekken.
9. Raad de film
Kinderen zijn dol op dit spel! Het idee is om een personage na te bootsen, een scène uit een film, of een favoriete tekenfilm.
Als er elementen zijn om zich te verkleden en te helpen met de karakterisering, wordt het spel veel leuker. Probeer het eens uit!
De voordelen van mime spelletjes voor kinderen
Mime is een vorm van expressie waarbij gezichts- en lichaamsbewegingen worden gebruikt om gevoelens en emoties te externaliseren of zelfs een kort verhaal te vertellen.
Het is ook een theatrale spelactiviteit die een uitstekende bron is om de algemene ontwikkeling te stimuleren.
Hier belichten we de belangrijkste voordelen die mime spelletjes kinderen bieden:
- Ze moedigen creativiteit aan: door kinderen de spraak te ontnemen, dwingen mime spelletjes hen te zoeken naar andere manieren om te communiceren.
- Helpen motorische vaardigheden te ontwikkelen: actieve bewegingen laten kinderen met hun lichaam werken en verbeteren zo hun flexibiliteit en behendigheid.
- Activeer de verbeelding: mime spelletjes moedigen hen aan oplossingen te zoeken om uit te drukken wat het spel voorstelt, zodat anderen het kunnen raden.
- Mime spel vergroot het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen: het creëren van veilige ruimtes om te spelen maakt dat kinderen gêne loslaten en zich vrijelijk uiten.
Om al deze redenen gaan mime spelletjes terug tot de oudheid en blijven ze tot op de dag van vandaag populair bij kinderen van elke leeftijd. En ze zijn ook een goede optie voor volwassenen, omdat er geen grote podia of aanzienlijke kosten voor nodig zijn om ze te spelen.
Alles wat je nodig hebt is het verlangen om als gezin plezier te hebben en samen hardop te lachen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Llivicura, J. J. (2023). Juego adivina-adivinador como estrategia metodológica para estimular el desarrollo del lenguaje en niños y niñas de 4 a 5 años de la Escuela de Educación General Básica Ciudad de Gualaceo, año 2022. [Tesis de Grado, Universidad Politécnica Salesiana]. Repositorio Institucional. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/24929
- Ramos, J. (2020) ¿Qué soy? Mímicas con amigos y familiares. Gobierno de Canarias. Consejería de Educación. https://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoescuela/recursosdigitales/2020/04/19/que-soy-mimicas-con-amigos-y-familiares/
- Saldaña, D. P., & Fajardo, I. J. (2021). Actividades lúdicas teatrales aplicadas a la educación inicial. https://unae.edu.ec/actividades-ludicas-teatrales-aplicadas-a-la-educacion-inicial/