De voordelen van pianospelen in de kindertijd

De voordelen van pianospelen in de kindertijd laten een heel proces van geestelijke verbetering beginnen. De kindertijd is de sleutel tot de menselijke ontwikkeling.
De voordelen van pianospelen in de kindertijd

Laatste update: 25 december, 2021

De voordelen van pianospelen in de kindertijd zijn die waarmee een heel proces van geestelijke, psychologische, fysiologische en alomvattende verbetering op gang kan komen. Dit is vooral te danken aan het feit dat de kindertijd het meest kwetsbare stadium is en, op zijn beurt, de belangrijkste fase van de menselijke ontwikkeling.

Er zijn veel activiteiten die ouders voor hun kinderen kunnen uitkiezen, waarbij ze zonder twijfel grote en belangrijke veranderingen zouden verkrijgen.

Elke verandering kan zowel op de korte als op de lange termijn worden waargenomen. Met andere woorden, de voordelen die kinderen vandaag ervaren blijven in de loop van de tijd bestaan.

Met het oog hierop is het belangrijk te benadrukken dat muziek een belangrijke rol speelt in deze periode van het menselijk leven. Muziek is een van die vele activiteiten die het integrale welzijn van mensen op elke leeftijd bevorderen.

Daarom kan pianospelen in de kindertijd een reeks lichamelijke en intellectuele voordelen opleveren. We zullen dit hieronder verder bespreken.

De lichamelijke voordelen van pianospelen in de kindertijd

Veel mensen denken dat het bespelen van dit instrument alleen puur vermaak is. Of dat het een louter recreatief karakter heeft. De voordelen gaan echter verder dan dat. Van de vele voordelen die piano-oefening voor kinderen oplevert, willen we de volgende opnoemen:

  • Het vermindert de kans op artritis. De vingers van kinderen die het beoefenen zijn namelijk voortdurend in beweging om een melodie correct te kunnen interpreteren.
  • Het verbetert het coördinatievermogen tussen elk deel van het lichaam. Deze activiteit vereist namelijk de coherente beweging van beide handen, het optimale gebruik van de ogen, en op zijn beurt het juiste gebruik van de auditieve zintuigen. Dit alles om een melodie te kunnen componeren of interpreteren.
De voordelen van pianospelen in de kindertijd
  • Verbetert de lichamelijke conditie. Door dit instrument te bespelen verbrand je namelijk ongeveer 140 tot 150 calorieën per uur. Daarom beschouwt men het als een matige anaerobe oefening. Een oefening die bijdraagt tot de lichamelijke verbetering van degenen die het dagelijks beoefenen.

Intellectuele voordelen

De piano is een instrument dat inspanning vraagt van degene die het bespeelt. Het vereist een hoge concentratie, een uitgesproken inzet en de juiste instelling om tot effectief leren en voortdurende verbetering van de nodige technieken te komen.

Een baby probeert muziek te maken

Daarom wordt het kind gevoed met de volgende voordelen:

  • Geheugenontwikkeling: Door de grote capaciteit die het kind moet hebben om een partituur te kunnen leren en de technieken die nodig zijn om deze te interpreteren.
  • Verhoogt het verantwoordelijkheidsgevoel: Bij het pianospelen verwerft het kind een zekere discipline. Het streeft namelijk fundamenteel naar voortdurende verbetering, waarbij het prioriteiten stelt in zijn dagelijks leven.
  • De concentratie verbetert: De door het kind verworven inzet brengt hem ertoe zijn volle aandacht te richten op het bereiken van de vereiste resultaten in de gevraagde tijd. Zoals, bijvoorbeeld, het spelen van een melodie.
  • Hun intellectueel vermogen neemt toe: Het kind leert de artistieke wereld kennen en betreden. Daardoor verandert zijn kijk op het leven, wordt het gevoeliger en krijgt het een groter cognitief vermogen.
  • Het helpt geestesziekten voorkomen: Dit dankzij het feit dat het de hersenen voortdurend oefent.
  • Het bevordert teamwork: Om een melodie goed te laten klinken is de inzet van de hele groep nodig, in het geval dat het kind bij een orkest hoort.
  • Het leert hen hoe ze angsten kunnen overwinnen, risico’s kunnen nemen, en verbetert het gevoel van eigenwaarde bij het interpreteren van de melodieën voor een mogelijk publiek. Dit houdt streven naar bevrediging in. Bovendien kun je door muziek je gevoelens aan andere mensen kenbaar maken.

Pianospelen en de integrale ontwikkeling van een kind

Pianospelen is dus een uitstekende optie voor de integrale ontwikkeling van een kind. Daarom bevelen veel specialisten de beoefening ervan in de eerste levensfase aan.

Het lichaam van een kind is ontvankelijker zowel voor het leren als voor het aanvaarden en ontwikkelen van alles wat tijdens het oefenen een toegevoegde waarde kan hebben.

Het is belangrijk op te merken dat wie op jonge leeftijd een instrument leert bespelen, de rest van zijn leven de hierboven beschreven voordelen kan ondervinden. Daarom worden naarmate ze ouder worden betere lichamelijke en psychische prestaties verkregen.

Kortom, wat hiermee wordt nagestreefd is het zien van gelukkiger kinderen. Bovendien worden kinderen zekerder van zichzelf; verstoken van angsten, meer ontspannen met hun omgeving, en met een hoger intellectueel niveau. Dit vertaalt zich in een uitstekende kwaliteit van leven. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je je eigen muziekinstrumenten maken?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kun je je eigen muziekinstrumenten maken?

In dit artikel van vandaag vertellen we je namelijk hoe je thuis je eigen muziekinstrumenten kunt maken, zoals een panfluit, trommel en gitaar.