8 Creatieve ideeën voor kinderen die niet van knutselen houden
Elk kind heeft verschillende capaciteiten en de doe-het-zelf aanpak is niet ieders kopje thee. Daarom bieden we je vandaag een selectie creatieve ideeën voor kinderen die niet van knutselen houden.
Voor we ze beginnen op te sommen, moeten we benadrukken dat het belangrijk is te herkennen wat de voorkeursactiviteiten van onze kinderen zijn en ze de kans te geven die te ontwikkelen. En als ze niet precies van knutselen houden, hebben ze misschien wel veel andere interesses die net zo geldig zijn!
Blijf dus lezen en laat je verrassen door alle alternatieven die er zijn om met creativiteit in contact te komen.
Waarom sommige kinderen niet van knutselen houden
Hoewel knutselen heel populaire activiteiten zijn, voelen niet alle kinderen zich ertoe aangetrokken. Waarom? In principe heeft elk kind zijn eigen neiging om zijn vermogens en vaardigheden te ontwikkelen, zoals verklaard wordt door Howard Gardner’s theorie van meervoudige intelligenties (Engelse link).Daarom moet je weten dat alle intelligenties in meer of mindere mate met creativiteit te maken hebben.
“We zouden minder tijd moeten besteden aan het groeperen van kinderen en meer tijd aan het helpen ontdekken van hun natuurlijke bekwaamheden en gaven en die cultiveren. Er zijn honderden en honderden manieren om te slagen en vele, vele verschillende vaardigheden die je helpen daar te komen.”
-Howard Gardner
Creatieve projecten voor kinderen die niet van knutselen houden
Laten we onze fantasie gebruiken. We zullen veel creatieve activiteiten ontdekken waarbij je niet hoeft te knutselen, maar die ook de integrale ontwikkeling van kinderen bevorderen. Laten we beginnen!
1. Bereid een themadiner
Deze activiteit vereist veel creativiteit en originaliteit, en ook kookkunst. Je kunt een diner met verschillende thema’s voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan een gedekte tafel op het strand, op het platteland, of in de bergen.
Behalve het typische eten van elke plaats bereiden, kun je ook je huis versieren met de karakteristieke elementen van deze scenario’s.
2. Maak thuis een toneelstuk
Moedig de kinderen aan een verhaal te schrijven en er een echt toneelstuk (Spaanse link) van te maken. Laat ze ook de acteurs zijn en zich verkleden in kostuums voor volwassenen.
Richt de huiskamer in als toneelzaal, schijn de lichten op een denkbeeldig podium, en laat de voorstelling beginnen!
3. Maak een gezinsvideo
De kinderen van tegenwoordig kunnen met hun eigen elektronische toestellen audiovisuele producties maken. Maak dus gebruik van de technologie om ze aan te moedigen creatieve ideeën te ontwikkelen, zoals een familie-, huis-, of buurtvideo.
4. Maak een gechoreografeerde dansroutine
Als je kinderen van muziek en beweging houden, is dansen een geweldige activiteit om creativiteit te ontwikkelen. Laat ze een muzieksoort kiezen die ze mooi vinden. Laat ze vervolgens hun behendigheid en ritme loslaten!
5. Doe een uitvinding na met kinderen die niet van knutselen houden
Voor kleintjes die van wetenschap houden en uit de eerste hand experimenten willen doen, kun je ze uitdagen hun eigen gereedschap te maken. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte telescoop, een zonnewijzer, of een kompas.
Hoewel ze een knutselwerkje moeten maken, is het doel van het werk een wetenschappelijk project en de beloning zal zijn dat ze met eigen ogen kunnen zien hoe deze apparaten werken.
6. Maak een ‘levend’ tafereeltje om de huiskamer te versieren
Levende tafereeltjes zijn een modieuze trend en kinderen kunnen je helpen er een te maken om thuis in de huiskamer te plaatsen.
De opdracht is een versiering te maken met planten, die in plastic gaas worden gezet dat aan een houten kist bevestigd is. Daarin zitten op hun beurt de aarde en voedingsstoffen die de planten nodig hebben.
Om het ontwerp compleet te maken kun je er een lijst bij maken om het aan de muur te hangen. Probeer dit idee zeker eens uit!
7. Schilder een muurschildering met een speciale betekenis
Als je thuis een kind hebt dat niet van knutselen houdt maar over grote artistieke vaardigheden beschikt, geef het dan een muur om zijn emoties en creativiteit te uiten. Zorg ervoor dat de uiting een betekenis heeft. Denk bijvoorbeeld aan een muurschildering ter ere van Vaderdag, een verjaardag, of een kerstdiner.
8. Maak een fotoalbum
Tegenwoordig bewaren we onze foto’s op onze digitale toestellen. Daarom zijn we gestopt ze af te drukken en in een album te klasseren. Nu is het tijd om de kinderen te vragen een compilatie te maken van de mooiste familiemomenten, en er hun eigen zinnen en tekeningen bij te doen om het te personaliseren.
Moedig creativiteit aan bij kinderen die niet van knutselen houden
Geloven dat alle kinderen van dezelfde dingen houden vermindert ideeën en zorgt ervoor dat je de kans mist om te leren en diversiteit te accepteren. Deze deugd verrijkt ons namelijk en versterkt onze creatieve geest.
Hoewel het waar is dat kunst en handvaardigheid veel leerprocessen activeren en verschillende voordelen bieden, zijn er ook andere creatieve activiteiten die vanuit andere dimensies ontwikkeld kunnen worden. Bijvoorbeeld muziek, ervaringen met de natuur, of dans.
Dus maak je geen zorgen als je kind niet graag met zijn handen werkt. Wees creatief en moedig ze aan om hun artistieke kant de vrije loop te laten met alternatieve ideeën. Je zult zien dat je kind binnen de kortste keren een creatieve weg vindt waar het gepassioneerd over is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Santoyo, S. (2020). 10 beneficios de las manualidades para niños. Aula Planeta. Recuperado de: https://www.aulaplaneta.com/2020/10/15/firmas-invitadas/10-beneficios-de-las-manualidades-para-los-ninos/
- Saldaña Gomez, P., Fajardo Pacheco, I. (2021) Actividades lúdicas teatrales aplicadas a la educación inicial. Universidad de la Educación. Disponible en: http://repositorio.unae.edu.ec/handle/123456789/2071
- UNIR (2019) Howard Gardner y las inteligencias múltiples: de la inteligenica a las inteligencias y la creatividad. Universidad del Internet, México. Disponible en: https://mexico.unir.net/educacion/noticias/howard-gardner-inteligencias-multiples-creatividad/