3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché

Knutselen met papier-maché stimuleert creativiteit, motorische ontwikkeling, en milieubewustzijn. Bovendien zijn ze erg leuk!
3 knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je van met je eigen handen gemaakte werkjes houdt en deze passie deelt met de kleintjes in je huis, dan heb je geluk. In het volgende artikel laten we je namelijk 3 papier-maché knutselwerkjes voor kinderen zien die elke toekomstige kunstenaar verliefd zullen maken.

Met elke stap versterk je de fantasie van je kinderen en de banden van je gezin. Wil je leren hoe je bijvoorbeeld een zonnestelsel maakt, een kaarsenhouder, of een mooie hoed? Lees dan verder.

Hoe thuis papier-maché maken

Zoals vastgesteld door onderzoek (Spaanse link) aan de Universidad Santo Tomás, Colombia, is knutselen met papier-maché een uitstekende manier om de kleintjes in huis te leren dit materiaal te hergebruiken.

Door de verschillende voorwerpen te maken voor persoonlijk gebruik of om het huis te decoreren, is het mogelijk verbeelding, creativiteit en respect voor moeder natuur te ontwikkelen.

Daarom leren we je hieronder hoe je zelf papier-maché kunt maken met elementen die je zeker in huis hebt. Je hebt alleen vellen krantenpapier, briefpapier of oude tijdschriften nodig, en ook krijt, water en lijm. Bekijk de stap-voor-stap instructies!

 1. Om te beginnen knip je de papiertjes in kleine stukjes.
 2. Doe ze dan in een bak met water en lijm tot ze goed gemengd zijn.
 3. Als het mengsel homogeen is, voeg je krijt toe en roer je het mengsel nog eens langzaam door.

Er zijn veel verschillende manieren om papier-maché te maken (zoals met bloem in plaats van krijt), maar wij vinden dit de juiste manier om een preciezer resultaat te krijgen. Daarna hoef je het alleen nog in de kleur van je keuze te schilderen als de bereiding droog is (1 uur later).

knutselwerkjes voor kinderen met papier-maché

Houd er rekening mee dat je altijd toezicht van volwassenen moet hebben om het proces uit te voeren.

Knutselen met papier-maché

Als je eenmaal je eigen zelfgemaakte papier-maché hebt, is het de perfecte tijd om je creaties tot leven te brengen.

Hieronder bieden we je verschillende ideeën die je zullen boeien omdat ze origineel, creatief en didactisch zijn. Zonder twijfel zijn ze perfect om met de kleintjes in huis te maken.

1. Het zonnestelsel, een van de mooiste papier-maché knutselwerkjes voor kinderen

Leren over de planeten zal nooit zo leuk zijn als met dit knutselwerkje van recycleerbaar materiaal. Ook als je kleintje voor school een werkstuk over het zonnestelsel moet maken, zal dit knutselwerkje schitteren door zijn originaliteit.

Het mooiste van alles? Ze kunnen hun kamer met het resultaat versieren en een uniek en magisch tintje aan hun persoonlijke ruimte geven.

Materialen

 • Papier-maché
 • Een oude paraplu
 • Ballonnen
 • Temperaverf
 • Kwasten

Stap-voor-stap instructies

 1. Om te beginnen blaas je acht ballonnen van verschillende grootte op en plak je er papier-maché over. Bij deze stap is het belangrijk dat je verschillende lagen aanbrengt tot het perfect homogeen is. Laat het dan een nacht drogen.
 2. Als het papier droog is, verf je elke ballon in de kleur van elke planeet.
 3. Bind tot slot touw aan het geknoopte uiteinde van elke ballon, strip de stof van een oude paraplu, en bind elke planeet op een van de baleinen.

2. Een lamp in de vorm van een pompoen

Wat is er mooier dan rust brengen in de kamer van je kind met een lamp in de vorm van een pompoen? Zonder twijfel is dit een knutselwerkje dat niet alleen met Halloween opvalt, maar je kleintje ook de rest van het jaar in verrukking zal brengen.

En een leuk bijkomstig feit: het zal een vleugje rust geven en de zin om te lezen in hun kamer versterken. Met zijn schemerige licht zullen verhalen tot leven komen.

Materialen

 • Papier-maché
 • Ballon
 • Penseel
 • Oranje temperaverf
 • Schaar of een kniptang
 • Een plastic beker

Stap-voor-stap instructies

 1. Leg 3 of 4 lagen papier-maché op de ballon.
 2. Knip als het gedroogd is met behulp van een kniptang of een schaar het bovenste deel van de ballon af. Knip vervolgens verschillende stukken uit om de ogen en de mond te maken.
 3. Beschilder het oppervlak met oranje temperaverf om de pompoen dat karakteristieke tintje te geven en laat hem drogen.
 4. Plaats er tot slot een klein lampje of een zaklamp in en… Klaar!
Een lamp maken van papier-maché

3. Een konijnenhoed

Kleintjes zijn dol op dieren. Als je daarom een originele en leuke hoed wilt, maak je dan klaar om dit knutselwerk te maken. Natuurlijk raden we je aan het accessoire van tevoren te verven op een plaats met goede ventilatie. Let dus op!

Materialen

 • Papier-maché
 • Posterbord
 • Potlood
 • Een schaar
 • Lijm
 • Penseel
 • Acrylverf
 • Acrylvernis

Stap-voor-stap instructies

 1. Teken en knip twee oren op het karton en verbind ze met de lijm door middel van kleine bandjes. Probeer ze vorm te geven met twee lagen papier-maché en laat ze drogen.
 2. Als ze droog zijn verf je de hoed in de kleur van je keuze en doe je hetzelfde binnenin de oren (bij voorkeur in een lichtere tint). Laat dan opnieuw drogen.
 3. Voor een beter resultaat breng je twee lagen vernis aan.
 4. Om de hoed aan te passen rijg je tot slot een lint rond de zijkanten en knoop je het onder de kin van je kleintje.

Geniet als gezin van de leukste papier-maché knutselwerkjes voor kinderen

Een van de beste manieren om als gezin gevoelens te uiten is samen een middagje knutselen. Daarom raden we je aan ruimte in je vrije tijd vrij te maken om deze activiteit uit te voeren die zo heilzaam is en emotionele banden en leren versterkt.

En hoe zit het met jou? Lees je mee om vandaag te beginnen met creëren? Wat vind je van deze originele werken? Laat het ons weten in de commentaren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ruiz González, M. A. (2020). Elaboración papel maché: estrategia pedagógica para promover la educación ambiental y el emprendimiento escolar a través de la reutilización del papel en estudiantes del grado quinto del colegio la Salle de Bucaramanga. Recuperado de https://repository.usta.edu.co/handle/11634/29674

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.