5 leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen

Spelen helpt de motorische vaardigheden van je kleintje te ontwikkelen. Hier enkele tips wat je kunt doen met je 2-jarige.
5 leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 december, 2018

Lees verder om meer te weten te komen over onze 5 geselecteerde leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen – ze zouden je een paar ideeën moeten geven over hoe ze kunnen helpen om nieuwe vaardigheden te leren.

Op 2-jarige leeftijd zit een baby al vol met verrassingen, zelfs voor zijn ouders. In het midden van al zijn nieuwe vaardigheden kun je je afvragen welke spelletjes geschikt zijn om hem te helpen in zijn groei.

Aan welke vaardigheden moeten we in deze fase werken?

De ontwikkeling van een 2-jarig kind hangt nauw samen met zijn fysieke eigenschappen.

Dit betekent dat hij vaardigheden zal verwerven die gerelateerd zijn aan zijn grotere maar ook kleinere spieren. Dit worden respectievelijk grove en fijne motorische vaardigheden genoemd.

Ook bereikt een kind mijlpalen in zijn cognitieve vaardigheden die te maken hebben met zijn verbeelding en probleemoplossing.

Hij zal in staat zijn om:

  • Situaties te simuleren.
  • Objecten te classificeren op basis van kleuren of maten.
  • Zelfs liedjes te onthouden die hij leuk vind.

Ten slotte zal er ook een duidelijke verbetering in zijn spraak zijn. Beetje bij beetje zal hij nieuwe woorden gaan gebruiken, herhalen wat zijn ouders zegt en vragen stellen over de oorzaken van dingen.

Bovendien zal hij gemakkelijker met andere kinderen van dezelfde leeftijd omgaan.

5 leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen

1. Eten serveren

Geef wat eten uit de speelkeuken van je baby en vraag hem om ze te verdelen onder de aanwezigen.

Om het spel realistischer en leuker te maken, moet je alle keukengerei gebruiken bij het speelgoed zit. Je kunt ook echte objecten gebruiken die niet gevaarlijk voor hem zijn.

Wat dit spel hem leert is het belang van het delen van zijn bezittingen met andere mensen.

Het is ook een geweldige activiteit voor een kind die geen broers of zussen heeft, omdat het iets is dat hij moet leren als hij naar school gaat.

Je kunt dit spel ook gebruiken om je kind nummers te leren.

leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen zoals bijvoorbeeld eten serveren

2. Speel werk na

Vanaf heel jonge leeftijd vind een kind het leuk om te doen alsof hij volwassenen is. Hij houdt ervan om te doen alsof hij in verschillende soorten banen werkt. Hij vindt het zelfs leuk om ouders na te spelen.

Dus, waarom word je niet zijn handlanger en maak je jezelf beschikbaar om zijn dokter, kok, vader of moeder te spelen?

Een kind zal in het begin misschien niet weten wat hij moet doen en vind het misschien moeilijk om de betekenis van de activiteit te begrijpen. Als je hem echter helpt en aanwijzingen geeft, dan zal hij zijn verbeelding de vrije loop laten en beginnen uit te vinden hoe een bepaalde professional zou handelen.

Vergeet niet dat een kind dingen veel sneller begrijpt als we hem voorbeelden geven. Een goed idee om hem te helpen is om eerst te beginnen met een knuffelbeest of een ander speelgoed dat zijn aandacht trekt.

Op deze manier zal hij voldoende zelfvertrouwen hebben om ons te imiteren. Rollenspellen zijn ongetwijfeld een van de leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen.

3. Knutselen en schilderen

Door je eigen creaties te maken en te tekenen en schilderen op elk oppervlak of materiaal, kan je kind zijn fijne motoriek ontwikkelen. Dit is een essentiële vaardigheid in deze fase van zijn leven.

Wat betreft knutselen voor jonge kinderen, moet je beginnen met basisideeën zoals:

  • het maken van dieren met rollen toiletpapier
  • poppen
  • kronen
  • zelfs een tuin in huis is een geweldige optie.

Onderschat echter niet de kracht van potloden en verf. In deze fase van zijn creatieve ontwikkeling kan een kind alleen krabbels en vormeloze figuren tekenen.

Het is belangrijk dat je zijn inspanningen op prijs stelt en hem aanmoedigt om door te gaan. Op die manier zal hij zich blijven verbeteren en plezier hebben.

De ontwikkeling van een twee jaar oud kind wordt sterk bepaald door vooruitgang in hun fysieke capaciteiten.

4. Specifiek speelgoed

Natuurlijk is improviseren met wat we thuis hebben altijd een goede optie. Vooral als je het kind vraagt ​​wat hij wil doen en hem je tijd aanbiedt zodat je samen plezier kunt hebben.

Er zijn echter ook spelletjes die je kunt kopen en die zijn ontworpen als leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen.

  • Puzzels worden op deze leeftijd een onderdeel van het leven van kinderen. Net zoals kostuums en maskers, ideaal om jezelf in de schoenen van je favoriete personages te plaatsen.
  • Bouwspellen hebben ook veel te bieden voor een kind, omdat zijn motoriek zich nu echt begint te ontwikkelen. Een set hamers, schroeven en speelgoedstenen zal heel leuk voor hem zijn.
  • Vergeet ten slotte driewielers niet, een geweldige manier om een ​​middag buiten door te brengen. En voor koude regenachtige dagen zijn bordspellen een uitstekende optie.

De bordspellen moeten natuurlijk vrij eenvoudig zijn, maar ze zullen nog steeds heel leuk zijn!

leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen zoals puzzels

5. Schatzoeken

Dit is een van de favoriete leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen. In feite is het een verre voorouder van verstoppertje, een van de klassieke kinderspellen.

In dit spel plaats je een specifiek object ergens in de kamer en vraag je je kind om je te helpen het te vinden. Terwijl hij naar het object zoekt, help je hem op weg.

Vertel hem dat hij ‘warm’ is wanneer hij in de buurt van het object komt en ‘koud’ is wanneer hij er verder vandaan is. Naast het plezier, helpt dit spel je kleintje zijn gevoel voor locatie te ontwikkelen.

Je kunt het ook gebruiken om de namen van objecten te leren kennen en om aanwijzingen te leren volgen, die je kunt geven in de vorm van ‘hints’.

Deze leuke activiteiten voor 2-jarige kinderen, hoe eenvoudig ze ook zijn, zullen de algehele ontwikkeling van je kind stimuleren.

Het daagt hem uit om vooruitgang te boeken in zijn ontwikkeling en ze zullen je samen ook onvergetelijke momenten bezorgen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.