Chocolade Brioche, een verjaardagstaart met een twist

We gaan je laten zien hoe je een voortreffelijke chocolade brioche kunt bereiden om een kinderverjaardag te vieren en te genieten van een bijzondere maaltijd met het gezin.
Chocolade Brioche, een verjaardagstaart met een twist

Laatste update: 23 augustus, 2022

Chocolade brioche is een sponsachtige biscuitcake die perfect kan dienen als verjaardagstaart voor de kleintjes in je huis. Bovendien is hij gemakkelijk thuis te bereiden, met weinig ingrediënten en in korte tijd. Met het volgende recept krijg je uitstekende resultaten om dat speciale moment met je kinderen te delen en we zijn er zeker van dat iedereen aan tafel er van zal smullen.

Voor we beginnen moeten we benadrukken dat de consumptie van zoetigheid en producten met toegevoegde suikers af en toe moet gebeuren. Als algemene regel is het altijd het beste om voorrang te geven aan de inname van verse voedingsmiddelen en die met een hoge voedingsdichtheid.

Laten we nu het recept eens bekijken. Heb je een potlood en papier bij de hand? Laten we beginnen!

Recept om de chocolade brioche te bereiden

Chocolade in verschillende vormen
Cacao biedt het lichaam meerdere voordelen. Je kunt het beste kiezen voor chocola met een hoog percentage van deze voedingsstof en een laag suikergehalte.

Ingrediënten

Als je een voortreffelijke chocolade brioche wilt bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 1/2 kopjes bloem
 • 1 1/2 el. verse gist
 • 2/3 el. suiker
 • 1/4 kopje melk
 • 4 1/4 eetlepels boter op kamertemperatuur
 • 1 ei
 • 1 geklopt eigeel
 • Cacaoroom
 • Halve theelepel zout
 • Een halve theelepel vanille-extract

Stap-voor-stap instructies

 1. Los om te beginnen de verse gist op in de warme melk.
 2. Doe dan de bloem, het zout en de suiker in een kom. Meng alles goed door elkaar en als je ziet dat de ingrediënten goed geïntegreerd zijn, graaf je een kuiltje in het midden om de twee eieren, het vanille-extract en de melk in te doen.
 3. Meng op dit punt alles tot je een deeg hebt dat op het aanrecht kan worden gegoten om verder te werken.
 4. Vouw de brioche steeds opnieuw tot het elastisch en homogeen is. Deze stap is heel belangrijk!
 5. Voeg van hieruit de boter toe en werk het deeg opnieuw tot het nieuwe ingrediënt volledig is opgenomen.
 6. Als het klaar is, vorm je het deeg tot een bal en laat je het in een kom rusten om in omvang te verdubbelen.
 7. Als het in omvang verdubbeld is, rek je het deeg uit op de tafel zodat het een rechthoekige vorm krijgt, maar zorg dat het relatief dun is.
 8. Smeer er dan de cacaocrème over en rol het op. Snijd de rol zelf in de lengte doormidden, maar zonder bij de randen te komen. Vlecht dan de twee stroken in elkaar en verbind de twee uiteinden, zodat het de vorm van een cirkel krijgt.
 9. Leg de brioche ten slotte op een met perkamentpapier beklede bakplaat en laat rusten tot het volume weer verdubbeld is.
 10. Bestrijk na die tijd met eigeel en bak de bereiding 25 minuten op 180 graden. Als het aan de oppervlakte goudbruin kleurt, verwijder je het en laat je het afkoelen voor je het eet.
Heerlijke chocolade brioche
Chocolade brioche is een heerlijke manier om een verjaardagstaart te bereiden met kwaliteitsingrediënten.

De bijzonderheden van chocolade brioche

Dit chocolade brioche recept heeft een bijzonderheid die het relatief gezond maakt, want het bevat geen overdreven hoeveelheid toegevoegde suikers. Dit is heel positief, want van deze producten is aangetoond dat (Engelse link) ze het risico op het ontstaan van complexe ziekten, zoals diabetes type 2, verhogen. Daarom is het belangrijk hun aanwezigheid in de voeding te verminderen en altijd te kiezen voor complexe koolhydraten.

Het is ook van cruciaal belang op te merken dat deze bereiding geen vetten van slechte kwaliteit gebruikt, die tijdens het bakken in transzuren kunnen worden omgezet. Het is waar dat boter door hoge temperaturen een zeker afbraakproces ondergaat, maar het is altijd stabieler dan geraffineerde plantaardige vetten, zoals die in margarine. De consumptie van transvetten in de voeding kan het ontstekingsniveau verhogen, zoals staat in een studie gepubliceerd in Biologisch & Farmaceutisch Bulletin (Engelse link).

Bereid thuis deze heerlijke chocolade brioche!

Zoals je gezien hebt, is het gemakkelijk om thuis een voortreffelijke chocolade brioche taart te bereiden die perfect als verjaardagstaart kan dienen. Voor dit dessert heb je niet veel ingrediënten nodig, en de concentratie toegevoegde suikers is niet erg hoog. Daarom zal het geen probleem zijn om het af en toe in het dieet van je gezin op te nemen.

Vergeet echter niet dat de beste alternatieven voor dagelijkse desserts yoghurt en fruit zijn. Ze bevatten probiotica en vezels die bijzonder belangrijk zijn voor de darmmicrobiota. Dit zorgt voor een efficiënte spijsvertering.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Hirata Y. (2021). Trans-Fatty Acids as an Enhancer of Inflammation and Cell Death: Molecular Basis for Their Pathological Actions. Biological & pharmaceutical bulletin44(10), 1349–1356. https://doi.org/10.1248/bpb.b21-00449

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.