Authentiek recept voor Sachertorte

De Sachertorte is gemakkelijker te bereiden dan menigeen denkt, en je kunt er thuis een prachtig resultaat mee bereiken.
Authentiek recept voor Sachertorte

Laatste update: 16 april, 2022

De Sachertorte is een van de bekendste chocoladedesserts ter wereld. Het oorspronkelijke recept is al vele jaren oud en tegenwoordig zijn er verschillende variaties op ontwikkeld. In dit artikel leren we je hoe je de authentieke versie maakt, zodat je er bij speciale gelegenheden met volle teugen van kunt genieten.

Bedenk voor je begint dat het veel gezonder is om zelfgemaakte desserts te bereiden dan je toevlucht te nemen tot industriële opties. Die bevatten vaak mogelijk schadelijke elementen, zoals transvetten en additieven.

Dus, klaar om te gaan bakken? Lees verder!

Ingrediënten voor het maken van Sachertorte

Als je een voortreffelijke Sachertorte wilt bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 8 eetlepels boter
  • 7/8 kop poedersuiker
  • 1/2 kopje suiker
  • 3/4 kopje hele amandelen
  • 6 eieren
  • 140 gram chocolade
  • 1/2 kopje bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Abrikozenjam

Voor het glazuur heb je de volgende dingen nodig:

  • 4 ¼ kopjes room
  • 140 gram chocolade, met 55% cacao
  • 2 eetlepels boter
Authentiek recept voor Sachertorte
Cacao biedt meerdere voordelen voor het lichaam. Je kunt het beste kiezen voor chocola met een hoog percentage van deze voedingsstof en een laag suikergehalte.

Stap-voor-stap instructies

Eerst moeten de amandelen geroosterd worden. Om dit te doen kun je ze eenvoudig 15 minuten in de oven zetten op 150 graden Celsius. Zodra je ze uit de over haalt, plet je ze en zet je ze apart voor later. Smelt vervolgens de chocolade in de magnetron of au bain-marie, maar pas steeds op dat je de chocolade niet verbrandt.

De volgende stap is het mengen van de boter met de poedersuiker, met behulp van een mixer. Scheid tegelijk de eiwitten van de dooiers en klop ze met de kristalsuiker tot het stijf wordt. Voeg nu de dooiers één voor één bij het mengsel van boter en poedersuiker. Roer goed met een garde en voeg ook de amandelen toe. Dit alles terwijl je alles nog eens goed mengt. Meng dan de gesmolten chocolade met het het eiwit en voeg toe aan de vorige bereiding.

Om verder te gaan moet je de bloem samen met het bakpoeder zeven en beetje bij beetje aan het mengsel toevoegen. Om de cake te bakken moet je beginnen met het invetten van een vorm met boter en bloem. Meteen daarna giet je het bovenstaande mengsel en bak je het op 160 graden gedurende 25-30 minuten.

Vóór het verwijderen uit de oven moet je in het midden prikken om te controleren of de prikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en snijd in tweeën. Leg er een dun laagje jam op en leg de andere helft an de taart er weer op. Rest nog de afwerking met het glazuur. Hak hiervoor de chocolade fijn en kook de room.

Doe nu de chocolade bij de room, al van het vuur af, en meng goed. Voeg tot slot de boter toe en laat 10 minuten afkoelen. Zet hem dan een uur in de koelkast voor je hem opdient.

Contra-indicaties van Sachertorte

Ondanks dat hij verrukkelijk is, moet je bij het eten van Sachertorte rekening houden met een reeks belangrijke punten. Dit is een recept met veel enkelvoudige suikers erin, voedingsstoffen waarvan is aangetoond (Engelse link) dat ze het risico op het krijgen van stofwisselingsziekten kunnen verhogen. Bij mensen met diabetes zal de aanwezigheid ervan in het dieet sterk gematigd moeten worden.

Tegelijk is dit dessert zeer energetisch en moet het in de context van een evenwichtige voeding opgenomen worden, om te voorkomen dat je schommelingen in je vetgewicht ondervindt. Anders zou je gezondheidstoestand achteruit kunnen gaan.

Volgens een studie gepubliceerd in Metabolism (Engelse link), verhogen overgewicht en zwaarlijvigheid het risico op het krijgen van complexe ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Om dit te voorkomen is veelvuldige lichaamsbeweging de sleutel.

Heerlijke taart met cacao

Zelfgemaakte desserts zijn veel gezonder dan industriële.

Maak thuis een Sachertorte

Zoals je gezien hebt, is thuis Sachertorte maken heel gemakkelijk. Je hoeft niet veel tijd te hebben om een uitstekend resultaat te bereiken op een organoleptisch niveau, dat een kwaliteitsrestaurant waardig is. Nu zul je misschien niet bij je eerste poging perfectie bereiken, maar blijf gewoon oefenen!

Tot slot, bedenk dat er geen probleem is met het met mate opnemen van zoetigheid in je dieet. Als algemene regel is het belangrijk voorrang te geven aan vers voedsel, maar bij gelegenheid kun je kiezen voor een iets zoeter dessert met een andere smaak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Koliaki, C., Liatis, S., & Kokkinos, A. (2019). Obesity and cardiovascular disease: revisiting an old relationship. Metabolism: clinical and experimental92, 98–107. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2018.10.011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.