Weer gaan werken en borstvoeding blijven geven

Weer gaan werken en borstvoeding blijven geven

Laatste update: 29 september, 2018

Weer gaan werken en borstvoeding blijven geven is een manier om de hechte band te houden die je tijdens de eerste maanden van je baby’s leven ontwikkeld hebt.

Het geeft ook meer comfort en veiligheid. Onthoud dat moedermelk de baby beschermt tegen infecties.

Kinderen die borstvoeding krijgen hebben aanzienlijk minder kans op ziekten zoals darmontsteking, ontstekingen aan de luchtwegen, urineweginfecties of oorontsteking.

Daarbij beschermt borstvoeding ook de gezondheid van de moeder. Moeders die borstvoeding geven, hebben minder kans om borstkanker te krijgen, bepaalde vormen van eierstokkanker en heupfracturen op late leeftijd als gevolg van osteoporose.

Ondanks de voordelen van borstvoeding is het soms niet gemakkelijk om het te combineren met een professioneel leven.

De meeste moeders die niet blij zijn om hun baby’s achter te laten als ze weer gaan werken, zeggen dat doorgaan met de borstvoeding hen helpt om beter met het probleem om te gaan.

Weer gaan werken is misschien de eerste keer dat je langere periodes van je kind gescheiden bent. Dit betekent dat het een moeilijke tijd voor zowel jezelf als je baby.

Borstvoeding is een bezegeling van liefde die onze kinderen gezond, sterk en gelukkig maakt.

-Montserrat Caraccioli-

6 tips voor moeders die weer gaan werken en borstvoeding blijven geven

Hieronder vind je 6 nuttige tips voor als je wilt gaan werken en borstvoeding blijven geven:

1. Geef je baby vanaf een jonge leeftijd al een fles.

Veel moeders die borstvoeding geven maken de fout om hun baby’s pas een fles te geven als ze weer gaan werken. Je moet je kindje vanaf een heel jonge leeftijd al laten wennen aan een fles.

De meeste experts bevelen aan om een fles met afgekolfde melk te introduceren op de leeftijd van 3 weken, als de borstvoeding al goed gaat.

2. Schaf een melkpomp aan

Om je baby een flesje met moedermelk te geven, moet je die melk eerst afkolven, meestal met een melkpomp.

De beste tijd om dit te doen is normaal direct na de eerst borstvoeding van de dag, als melkproductie op zijn hoogste punt is.

Als je klaar bent met pompen moet je de melk in de koelkast of diepvries bewaren. In een koelkast blijft het ongeveer 5 dagen vers en in de vriezer wel vijf maanden.

Zorg dat je vrieszakjes voor moedermelk gebruikt, omdat deze gedesinfecteerd zijn, veilig voor de vriezer en lekkages voorkomen.

3. Vind een geschikte plaats op het werk om te kolven

Grote bedrijven hebben normaal gesproken een privéruimte waar je de melk kunt kolven. Als je voor een kleiner bedrijf werkt, moet je misschien creatief worden om een ruimte te vinden.

Of het nu in een intieme plek is of de toiletten, je moet ervoor zorgen dat het zo hygiënisch mogelijk is. In deze gevallen kunnen antibacteriële doekjes heel handig zijn.

4. Vergemakkelijk het weer gaan werken

Voor werkende moeders is de eerste week van weer gaan werken het moeilijkst, vanwege het gescheiden zijn van je baby.

Het is beter als je probeert om met je baas of collega’s te praten over een manier om de overgang makkelijker te maken.

Afkolven

5. Plan je borstvoeding en kolftijden

Op werkdagen stellen experts voor dat moeders borstvoeding geven voordat ze naar het werk gaan en weer zodra je thuiskomt. Daarnaast op iedere andere gelegenheid dat de baby erom vraagt.

Op het werk kan je proberen om te kolven op tijden dat je normaal borstvoeding zou geven. Twee of drie keer per dag.

6. Plan vooruit en zorg dat je de juiste spullen bij de hand hebt

Planning is belangrijk voor moeders die weer gaan werken en borstvoeding blijven geven. Daarom moet je ervoor zorgen dat je altijd je borstkolf bij je hebt, zodat je tijdens de werkdag kunt kolven.

We raden aan dat je het advies hierboven volgt om het gemakkelijker te maken om weer te gaan werken en borstvoeding te blijven geven.

Veel moeders geloven dat deze scheiding het einde van borstvoeding betekent, maar zoals je ziet maken een goede planning en de wil om borstvoeding te blijven geven dit mogelijk


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.