Algemene gids voor vrouwen die voor de eerste keer moeder worden
Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, zou je bepaalde dingen in gedachten moeten houden die je kunnen helpen bij een vlot verloop van je zwangerschap en de bevalling.
Hoe meer we van te voren kunnen doen, hoe meer lange termijn effecten we zullen ervaren.
De angst die samen gaat met algemene verwachtingen en alle voorbereidingen die nodig zijn voordat de baby komt, hopen we te kunnen reduceren door het geven van een aantal tips.
Je zal ontdekken dat moeder worden ook de eerste keer geen onmogelijke opgave is.
Voor de eerste keer moeder worden
Wanneer een vrouw voor de eerste keer moeder zal worden is het normaal dat ze nerveus is. De voorbereidingen die thuis getroffen moeten worden, voordat de baby komt, kunnen nogal variëren.
Het kan erg overweldigend zijn. Daarom maakten wij deze ‘Algemene gids voor vrouwen die voor de eerste keer moeder worden’.
Maar je niet druk, wanneer je de basis goed voor elkaar hebt, gaat de rest vanzelf. Er zijn een paar zaken waar je niet onder uit kan.
Voorbereiding op de bevalling
Bereid maaltijden voor en vries deze in
Neem de tijd om maaltijden te bereiden voor de eerste week. Omdat de eerste dagen voornamelijk om aanpassen draaien, is dit een manier die je de eerste dagen goed kan gebruiken. Een paar goede opties om vast klaar te maken zijn:
- puree en yoghurt
- smoothies
- fruit (gewassen)
- belegde broodjes
- salades (zonder dressing)
- verse groenten (gewassen)
Leg kleding voor je baby klaar
Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, heb je je waarschijnlijk verschillende maten kleding gekocht voor je baby. Zo niet, koop geschikte kleding voor baby’s van 0-6 maanden oud. Waarom? Baby’s groeien snel. Eveneens zijn baby’s bij de geboorte verschillend van grootte. Natuurlijk zal alle kleding gewassen moeten worden. Het beste bewaar je het in een plastic zak. Doe hetzelfde met lakens, handdoeken, wasbare luiers, knuffels en alles wat direct in contact komt met je baby.
Verzamel de producten die je nodig hebt voor de persoonlijke en hygiënische verzorgen van je kindje
- Babymelk en flesjes. Wanneer je je baby geen borstvoeding geeft, zul je deze twee producten nodig hebben gedurende de eerste dagen.
- Luiers. Gedurende de eerste paar dagen zal je 8 tot 12 luiers nodig hebben.Koop er echter niet te veel, omdat je kind snel zal groeien en na de eerste dagen al een andere maat zal dragen.
- Producten voor de persoonlijke hygiëne van je baby. Baby shampoo, vochtige doekjes, zeepjes, baby poeder, nagel schaartjes, lotion, washandjes etc.
- Crème voor irritatie en/of schuren. Soms kunnen luiers kleine schaafwondjes veroorzaken op de huid van je baby. Ze zijn erg gemakkelijk schoon te houden met de juiste crème. Probeer deze altijd voorradig te hebben.
- Luiertas. Dit is een onmisbaar item wat je nodig hebt vanaf het moment dat je baby ter wereld komt. Alles wat niet in jouw handtas past zit daarin. We raden aan om een luiertas te kopen waar alle basisproducten in passen en welke gemaakt is van een makkelijk schoon te houden materiaal.
Levensadvies
- Vraag hulp waar nodig. We weten allemaal dat we graag dingen zelf doen. Echter, met een beetje hulp kom je veel verder. Zeker wanneer je voor de eerste keer moeder wordt.
- Wees eerlijk naar jezelf. Houd je grenzen in de gaten. Herinner jezelf er aan dat je baby op jou rekent en dat het belangrijk is om op alle vlakken zelf gezond te blijven. Alleen dan kan je bieden wat je baby nodig heeft. Het is ook belangrijk om jezelf niet te verwaarlozen, maar juist zorg te dragen voor je kleine en jezelf.
- Maak gebruik van de tijd dat je baby slaapt en ga zelf ook slapen. Vaak zul je andere dingen willen doen dan rusten, maar herinner jezelf eraan dat rust een prioriteit is. Een goed dosis slaap zal je gedurende de dag helpen. Op deze manier kan je actief blijven wanneer je baby wakker is en jou nodig heeft.
- Probeer balans te vinden. Je kan niet alle ballen in de lucht houden. Het is een marathon, geen sprintje.
- Blaas stoom af wanneer dat nodig is.
Dus, herinner jezelf er aan dat het fysieke herstel van jezelf het belangrijkste is. Dit kan moeilijk zijn gedurende de eerste dagen, maar probeer zo fris als mogelijk te blijven.
Met de tijd zal deze routine voor jullie beiden normaal worden en versterkt jullie band.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. (2013). Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años. En Familia AEP. https://enfamilia.aeped.es/lecturas-recomendadas/guia-practica-para-padres-desde-nacimiento-hasta-3
- Rubio, M. P., Gajate, L. P., Gorrotxategi, P. G., & Barrenechea, M. R. D. C. U. (2019). Primera consulta de Atención Primaria. Mejoría de la adherencia a las guías en un centro de salud. Boletín de la Sociedad Vasco-Navarra de pediatría. (120), 31-35. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7232113
- Rúger, N. A. (2023). Influencia del miedo prenatal en el desarrollo y experiencia de parto [trabajo de fin de grado, Universidad de Almería]. Repositorio UAL. http://repositorio.ual.es/handle/10835/14203
- Tosto, V., Ceccobelli, M., Lucarini, E., Tortorella, A., Gerli, S., Parazzini, F., & Favilli, A. (2023). Maternity blues: a narrative review. Journal of Personalized Medicine, 13(1), 154. https://www.mdpi.com/2075-4426/13/1/154
- Vadell Julià, M. A. (2022). ¿Cuál es el impacto de la educación maternal en el postparto? [trabajo de fin de grado, Universitat de Les Illes Ballears]. UIB Repositori. https://repositori.uib.es/xmlui/handle/11201/157824
- Ventura Ramos, I. (2020). Recuperación física y psicológica en el puerperio [trabajo de fin de grado, Universidad de Cantabria]. Repositorio Abierto. https://repositorio.unican.es/xmlui/handle/10902/20110