Ruzie maken in het bijzijn van kinderen is een slecht idee

Stel jezelf eens in de schoenen van je kind. Hoe zou jij je voelen wanneer je ouders in jouw bijzijn ruzie maken, ook al weet je niet precies waar het over gaat? Dit is een zeer angstaanjagende ervaring die mogelijk negatieve gevolgen kan hebben.
Ruzie maken in het bijzijn van kinderen is een slecht idee
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2018

Momenten van angst en boosheid kunnen ervoor zorgen dat we de verkeerde beslissingen nemen. In die momenten kunnen we woedend zijn op onze partner en vergeten we mogelijk een belangrijk feit: dat ruzie maken in het bijzijn van de kinderen altijd vermeden moet worden.

Het is ook belangrijk om te kijken welke invloed dit soort gedrag op hen kan hebben. Elk koppel ter wereld maakt wel eens ruzie. Zelfs de gelukkigste koppels gaan wel eens door een moeilijke periode.

Dit zijn noodzakelijke leermomenten over elkaar en het vinden van een gemeenschappelijke basis. In die zin is ruzie maken bijna onvermijdelijk.

Desondanks hebben discussies een groot nadeel in de zin dat we nooit weten wanneer ze zullen eindigen.

We mogen niet vergeten dat de rede op deze momenten opzij kan worden geschoven. Dit geldt dan vooral wanneer het een probleem van passionele aard is.

Daarom is ruzie maken in het bijzijn van de kinderen nooit de beste optie. Als de kinderen aanwezig zijn is het beter om je boosheid even onder controle te houden en de discussie uit te stellen tot jullie alleen zijn.

Zoals we zullen zien kan deze voorzorgsmaatregel het welzijn van je kinderen aanzienlijk beschermen.

Waarom we beter niet ruzie maken in het bijzijn van de kinderen

1. Ze zijn nog niet volwassen genoeg om te begrijpen waar het over gaat

Kleine kinderen zijn nog niet in staat om met volwassen problemen om te gaan. Ruzie maken in het bijzijn van de kinderen dwingt hen om met deze onderwerpen in contact te komen. Ze zijn er echter op geen enkele manier voor verantwoordelijk en zijn niet in staat om ze op te lossen.

Door de woorden die ze horen te interpreteren kunnen bovendien gevoelens van schuld, onzekerheid, triestheid en angst opgeroepen worden.

Waarom we beter niet ruzie maken in het bijzijn van de kinderen

Vermijd om ruzie te maken in het bijzijn van de kinderen. Zo help je ervoor te zorgen dat hun emotionele ontwikkeling op een gezonde en vredige manier kan plaatsvinden.

2. We tonen het slechte voorbeeld

Het is niet bepaald een nieuw inzicht dat kinderen opkijken naar hun ouders. Welke lessen leren we onze kinderen wanneer we ruzie maken over een onenigheid met iemand waar we zo intens van houden als onze partner?

We zouden echter exact het omgekeerde moeten doen. Help hen om dialoog, begrip en luisteren te gebruiken om discussies op te lossen.

Hoe boos we ook kunnen worden, het is belangrijk dat we onze kalmte in hun bijzijn niet verliezen.

3. Verwarde kinderen

Wanneer kinderen ruzie meemaken tussen mensen die zo belangrijk zijn voor hen zoals hun ouders, dan voelt het kind zich verplicht om een kant te kiezen. In deze gevallen kan het zeer verwarrend zijn om de versie van elke ouder te horen. De kans is echter groot dat ze dit niet zullen laten blijken.

Deze emoties kunnen leiden tot wantrouwen en zelfs tot het verachten van de ouders. Het is vanzelfsprekend dat het tijd zal vergen om dergelijke schade aan de relatie tussen ouder en kind te herstellen.

4. Stress

De traumatische ervaring van ouders ruzie te zien maken kan voor stress zorgen bij kinderen. Als gevolg daarvan zal hun aandacht niet langer op school en leren gericht zijn.

Stress tijdens de kindertijd kan fysieke en psychologische symptomen veroorzaken. Bovendien kan het de trigger zijn voor meer ernstige aandoeningen zoals angst, paniekaanvallen en leerproblemen.

Als de kinderen aanwezig zijn is het beter om je boosheid even onder controle te houden. Stel de discussie uit tot jullie alleen zijn.

5. Het kan de aanzet zijn tot geweld

Jammer genoeg mogen we het feit niet negeren dat frequente ruzies kunnen leiden tot geweld bij een van de betrokken partijen. Naast de logische schade die het slachtoffer hiervan ondervindt, zijn er niet veel zaken die schadelijker zijn voor kinderen dan deze daden te moeten aanschouwen.

Niet alleen tonen we het voorbeeld dat geweld gebruikt kan worden om problemen op te lossen, maar waarschijnlijk zullen we ook ernstige negatieve gevolgen creëren voor de mentale en emotionele gezondheid van het kind.

Waarom we beter niet ruzie maken in het bijzijn van de kinderen

Moeten kinderen de verzoening meemaken?

Sommige mensen beweren dat het niet altijd nodig is om geen ruzie te maken in het bijzijn van de kinderen.

Zij geloven immers dat het een manier is om hen te tonen dat er soms problemen zijn in het leven en dat alles niet altijd perfect is.

Het is vanzelfsprekend dat we kinderen moeten leren om op een correcte manier problemen op te lossen. Dit moet vooral gebaseerd zijn op respect, empathie en communicatie. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en voorzichtig zijn wanneer we dergelijke gesprekken voeren.

Wanneer het tijd is om te verzoenen moet je de deugden van de andere ouder in de verf te zetten. Ook het tonen van affectie, knuffelen en strelen kan een helend effect hebben.

Als jullie eenmaal allebei weer kalm zijn is het beter om met het kind te communiceren. Zeg dat het jullie spijt wat er is gebeurd en dat jullie er alles aan zullen doen om te vermijden dat het opnieuw gebeurt. Het is zeer belangrijk dat het kind voelt dat de familie weer een geheel vormt.

Uiteindelijk moet je duidelijk maken dat dergelijke discussies slechts moeten plaatsvinden wanneer men zeker is dat de interactie tot iets goeds zal leiden. Anders zal het kind blootgesteld worden aan de risico’s die we hierboven reeds hebben vermeld en dit zal zeer ongunstig zijn voor hun welzijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
  • Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.