Praktische tips: schreeuwen in huis vermijden
Geef de moed niet op, zelfs niet wanneer dit bij jou thuis een dagelijkse gebeurtenis is. Jij en jouw familie kunnen schreeuwen in huis vermijden en daardoor de rust weer leren in huis te brengen.
6 praktische tips: schreeuwen in huis vermijden
Normaal gesproken ontstaan misverstanden, net als schreeuwen, door een gebrek aan goede communicatie en luisteren binnen de familie. De volgende suggesties kunnen je helpen om dit probleem te overkomen.
1. Het probleem erkennen
Allereerst moeten ouders erkennen dat stress en geïrriteerdheid leiden tot meer schreeuwen. De enige manier om met deze situatie om te gaan en deze te veranderen, is door redelijk te zijn en het probleem te onderzoeken.
Wanneer het probleem eenmaal is vastgesteld, moet je op zoek gaan naar een oplossing. Het is hiervoor noodzakelijk dat je luistert naar de verschillende opties die alle familieleden aandragen.
2. Maak afspraken met de hele familie
Afspreken dat je stopt met schreeuwen en respectvol met elkaar praat is een beslissing die je met de hele familie neemt. Leg je jonge kinderen of tieners uit dat iedereen moet leren om niet te schreeuwen en dat daaronder ook papa en mama vallen.
Je hebt hiervoor echter elkaars ondersteuning nodig. Dit betekent dat je moeite moet doen en geduld moet hebben met elkaar. Wanneer je dit voor elkaar krijgt, zul je thuis een prettige leefomgeving creëeren, waarbij niemand zijn stem hoeft te verheffen.
3. Neem de tijd om rustig te worden
Afgaande op de Amerikaanse Pediatrische Associatie, is woede een compleet normale en vaak gezonde emotie. Echter wordt dit een probleem wanneer je eigen woede met je aan de haal gaat.
Wanneer je het gevoel hebt dat je op exploderen staat, neem dan de tijd om tot rust te komen Wanneer je alleen nog kan denken aan schreeuwen tegen je kinderen, is het tijd om wat ruimte voor jezelf te nemen.
Het beste wat je kan doen is een paar keer diep adem te halen. Verplaats jezelf naar een andere ruimte van het huis, totdat je gekalmeerd bent. Wanneer je één brok woede bent is dit misschien niet gemakkelijk, maar het is de moeite meer dan waard.
4. Denk van te voren na wat en hoe je iets wil zeggen
In plaats van op een luide manier te reageren op iemand anders, waarom verplaats je jezelf niet eens in die ander? Kijk hoe dingen er vanuit zijn perspectief uit zien.
Schreeuwen in huis vermijden doe je ook door te stoppen met het maken van sarcastische of scherpe opmerkingen die een ander pijn kunnen doen. Op deze manier bewaar je de vrede.
Daarnaast moet je je kinderen leren om hun emoties en frustraties op een rustige manier te uiten. Ze hoeven niet te schreeuwen.
5. Zeg meteen sorry
Sta je negatieve gevoelens het niet toe om je weg te houden van je doel; schreeuwen in huis vermijden. Wanneer je de controle over je woede bent verloren en je schreeuwt naar iemand in huis, neem dan verantwoordelijkheid en vraag om vergeving.
Aan de andere kant, wanneer jouw kind degene is die schreeuwt, weersta dan de verleiding om terug te schreeuwen. Reageren op een normale maar stevige toon, zal het kind helpen te kalmeren. Ook zal het hem een goed voorbeeld geven.
Je kan je kind laten weten dat je niet luistert voordat hij stopt met schreeuwen. Ook zou je zijn verontschuldigen geduldig moeten accepteren.
6. Het vuur aanwakkeren zorgt voor meer problemen
Wanneer je familie een moeilijke dag heeft, zal een kleinigheidje de poppen al aan het dansen krijgen. Daarom is het slim om negatieve woorden te vermijden. Deze kunnen leiden tot een ruzie of een misverstand.
Zoek naar een plek of een activiteit waarvan je kalmeert en die je beter zal laten voelen. Help je kinderen ermee hetzelfde te doen.
Disciplineer je kind zonder te schreeuwen
Wanneer je kinderen zich slecht gedragen lijkt schreeuwen de snelste methode om ze te disciplineren. Maar het kan ook de snelste manier zijn om het gedrag van je kinderen nog erger te maken. Dit komt omdat je je kinderen op deze manier bijbrengt dat ze hun frustratie kunnen uiten door te schreeuwen.
Schreeuwen in huis vermijden doe je door simpele en heldere regels te stellen waar je kind zich aan kan houden.
Praat rustig met je kinderen over de regels en gebruik verschillende bronnen om hen dit te helpen herinneren. Maak bijvoorbeeld een lijst met de regels, die je op een plek hangt die voor iedereen zichtbaar is.
Leg hen vooraf uit wat de gevolgen zijn wanneer ze deze regels niet nakomen. Dit zal zorgen voor een beter gedrag van je kinderen. Zeker met tieners is dit het geval. In deze fase voelen ze zich het meest gefrustreerd.
Onthoud, schreeuwen mag dan onschadelijk lijken, maar het kan grote emotionele schade aanrichten binnen het gezin. Schreeuwen in huis vermijden doe je door de controle te houden, geduldig en empatisch te zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ballenato, G. (2007). Educar sin gritar: Padres e hijos:¿ convivencia o supervivencia?. La Esfera de los Libros.
- Ferrari, J. (2013). Educar sin violencia. Argentina: Editorial DUNKEN. https://serpadre.eu/_files/200000047-1c6451d5fa/EDUCAR%20SIN%20VIOLENCIA%20PB.docx
- Prieto, G. B. (2008). Hacia una educación de calidad. Revista Iberoamericana de Educación, 45(6), 3. http://www.cop.es/colegiados/m-13106/images/Art%EDculoEducaci%F3nCalidad.pdf
- Coll, P. C. (2012). Educar sin gritos. Escuela en acción. Infantil, (10653), 32-33. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4084482