Mom shaming: wanneer je beslissingen als moeder onder vuur komen te liggen

Het ontvangen van oordelen, kritiek of opmerkingen van anderen over je beslissingen als moeder kan je zelfvertrouwen ondermijnen en angst creëren. We vertellen je meer over mom-shaming en hoe je je ertegen kunt beschermen.
Mom shaming: wanneer je beslissingen als moeder onder vuur komen te liggen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 05 mei, 2024

Heb je wel eens het gevoel dat je als moeder alles verkeerd doet? In de ogen van anderen valt er altijd wel iets te veranderen of te verbeteren. Iedereen heeft namelijk een andere mening over je opvoeding en wel iets om te bekritiseren of te beoordelen. Dit kan erg dragend zijn en schuldgevoelens en verwarring opwekken bij vrouwen. Dit fenomeen komt zelfs zo vaak voor dat het mom shaming wordt genoemd.

De neiging om moeders aan te vallen of te beoordelen is verre van onschuldig en kan erg schadelijk zijn, vooral voor nieuwe moeders. De natuurlijke twijfels die elke ouder ervaart, worden door deze opmerkingen uitvergroot en de onzekerheid groeit meer dan ooit. Daarom willen we wat informatie met je delen over mom shaming en je vooral laten zien hoe je met deze kritiek om kunt gaan.

Wat is mom shaming en hoe uit het zich?

Mom shaming is een term die men gebruikt om te verwijzen naar de neiging om moeders te beschamen. Deze praktijk kan worden overgenomen door mensen zonder kinderen die denken dat ze zich beter zouden gedragen in jouw situatie, maar ook door andere vaders en moeders die andere beslissingen hebben genomen dan jij.

Volgens een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift van de International Communication Association genaamd Communicatie Cultuur & Kritiek (Engelse link) is er een sterke neiging onder moeders om met elkaar te concurreren vanwege hun verschillende opvoedingsideologieën.

Dit klinkt je waarschijnlijk heel bekend in de oren, want elke moeder wordt geconfronteerd met oordelen en kritiek over haar opvoeding. Van familie en vrienden tot kennissen of zelfs vreemden op sociale media, iedereen voelt zich gerechtigd om je rol te beoordelen en zijn mening te geven over je dagelijkse leven.

En hoewel deze behoefte om je als moeder te schande te maken op elk gebied kan worden weerspiegeld, zijn er enkele die in het bijzonder controverse veroorzaken.

Voeding

Geef je je kind borstvoeding of flesvoeding? Toen je begon met aanvullende voeding, heb je toen puree gegeven of heb je gekozen voor methoden zoals baby-led-weaning? Eet je kind alles of volg je een soort dieet gebaseerd op veganistische of biologische producten?

Als het gaat om mom shaming maakt het niet uit wat je antwoorden op deze vragen waren, want alles is vatbaar voor kritiek. Veel moeders worden bekritiseerd omdat ze hun kinderen geen borstvoeding geven. Maar veel anderen worden bekritiseerd omdat ze ‘slaaf’ zijn en op verzoek borstvoeding geven.

Slaap

Wat slapen betreft, kan kritiek al bij de geboorte beginnen. De keuze tussen co-sleeping of slapen in de wieg levert al veel ongevraagde meningen en adviezen op.

Maar je krijgt ook kritiek op de manier waarop je je baby helpt met slaaptraining, of je nu de traditionele methoden volgt of de nieuwere, meer respectvolle methoden. In sommige gevallen krijg je het etiket toegeeflijk opgeplakt dat je je kind verwent en in andere gevallen beoordeelt men je als een wrede, koude of afstandelijke moeder vanwege je keuzes.

Ouderschapsstijl

Hoe zit het met discipline? Dit woord betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Hoeveel genegenheid of grenzen je ook stelt voor je kinderen, er zal altijd wel een buurvrouw, partner, schoonmoeder of vriendin zijn die vindt dat je ongepast handelt.

Opvoedingskeuze

De schoolkeuze, het soort onderwijs of buitenschoolse lessen voor kinderen kunnen ook voor controverse en mom shaming zorgen. Voorstanders van traditioneel onderwijs zullen beweren dat nieuwe pedagogische methoden tijdverspilling zijn. In het omgekeerde geval zal een moeder die kiest voor traditioneel onderwijs worden gebrandmerkt als onbetrokken of ouderwets in de opvoeding.

Mom shaming

Tot slot is het heel waarschijnlijk dat mensen je hebben bekritiseerd voor je keuze om thuis te blijven of te gaan werken. In het eerste geval beoordelen ze je misschien als lui en zeggen ze dat je je leven vergooit. En in het tweede geval zeggen ze dat je kinderen je nodig hebben en dat het egoïstisch is om er niet voor ze te zijn.

Al deze situaties wekken schuldgevoelens op bij de moeder die gewoon haar best probeert te doen. Het ergste is dat de gevolgen van deze opmerkingen op de lange termijn ernstig kunnen zijn.

Wat zijn de gevolgen van mom shaming?

Voor sommige moeders kan het ontvangen van deze oordelen en kritiek alleen maar ongemakkelijk of onaangenaam zijn. Maar voor anderen kan het hun vertrouwen in hun rol volledig ondermijnen. Dit geldt vooral als de moeder geen steun heeft van haar partner, want dit blijkt (Engelse link) een van de beschermende factoren tegen angst te zijn. (Dawenan & Shanti, 2022)

Dus als je last hebt van mom shaming, is het heel gewoon om al je beslissingen in twijfel te trekken, je verloren en verward te voelen over hoe je verder moet, en zelfs een blokkade te ervaren en niet te weten hoe je verder moet.

Je voelt je waarschijnlijk angstig omdat je denkt dat je alles verkeerd doet en schuldig en vol wroeging bent. En die waargenomen discrepantie tussen wie je bent en het idee van de ‘perfecte moeder’ kan een sterk ongemak veroorzaken (Türe, 2021).

Volgens een artikel gepubliceerd in het Journal of Child and Family Studies (Engelse link), verminderen intensieve moederlijke zorgen (denken dat alles wat je als moeder doet cruciaal is en precies goed moet zijn) zelfs de tevredenheid met het leven vermindert en heeft het negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van een moeder.

Daarom is het belangrijk dat je leert met deze situaties om te gaan, zodat ze geen invloed hebben op jouw welzijn of dat van je kinderen.

Hoe ga je om met mom shaming?

Hier zijn een paar sleutels waarmee je rekening kunt houden om te reageren op de oordelen en kritiek van anderen en om je emotionele gezondheid te beschermen terwijl je je moederschap uitoefent:

Wees niet bang om grenzen te stellen

Als iemand je kritiek geeft die vermomd is als advies, onthoud dan dat je het volste recht hebt om het niet te accepteren en zelfs om hem of haar te vragen bepaalde opmerkingen of suggesties niet te maken. Als mom shaming via het internet gebeurt, kun je het commentaar negeren. Maar je kunt ook een stap verder gaan en de gebruiker verwijderen of blokkeren.

In het echte leven kun je de kritiek over het hoofd zien en er geen probleem van maken. Maar je mag ook grenzen stellen en die persoon vertellen dat zijn opmerkingen je kwetsen of dat je liever je eigen opvoedingsbeslissingen neemt.

Luister niet naar iemand die geen voorbeeld voor je is

Vraag jezelf voordat je de mening van iemand anders in overweging neemt af “Is die persoon op een plek waar ik wil komen?”. Want we kunnen de ervaring van anderen gebruiken om te leren en te verbeteren, maar vaak hebben degenen die mom shaming toepassen een levensstijl of gezin dat helemaal niet in lijn is met jouw principes. Dus waarom zou je hersenruimte verspillen aan hun mening?

Zoek naar betrouwbare en deskundige bronnen

Als je twijfels hebt over een aspect van het ouderschap, raadpleeg dan gekwalificeerde professionals of zoek naar betrouwbare informatie in boeken en andere media. Het is deze doorgelichte informatie die je kan laten zien welke praktijken het beste zijn en wat de risico’s van elke optie zijn.

Vertrouw op jezelf en geef jezelf krediet

Tot slot, en bovenal, onthoud altijd dat je je best doet en dat is geweldig. Maak niet de fout om jezelf de schuld te geven en te bekritiseren of om je eigen slechtste beoordelaar te zijn. Integendeel, moedig jezelf aan, erken je inspanningen en je prestaties en zie hoe je elke dag beter wordt.

Vertrouw ook meer op je instinct en je gevoel dan op de mening van anderen. Uiteindelijk ben jij degene die je kinderen en de behoeften van je gezin het beste kent.

Bescherm jezelf tegen mom shaming

De waarheid is dat er altijd mensen zullen zijn die harde opmerkingen en evaluaties maken zonder rekening te houden met de schade die ze aanrichten. Daarom is het belangrijk om je vertrouwen in jezelf en je rol als moeder te vergroten, zodat die kritiek geen deuk in je slaat.

Onthoud dat als je jezelf op de hoogte houdt en vrijuit beslissingen neemt, naar jezelf luistert en altijd bereid bent om te leren en te verbeteren, je niets te vrezen hebt en jezelf niets te verwijten valt. Je doet het beter dan prima.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abetz, J., & Moore, J. (2018). “Welcome to the mommy wars, ladies”: Making sense of the ideology of combative mothering in mommy blogs. Communication Culture & Critique11(2), 265-281.
  • Dawenan, F. N., & Shanti, P. (2022). The Correlation Between Husbands’ Social Support and Anxiety in Mothers Who Have Experienced Mom-Shaming in Malang City. KnE Social Sciences, 109-124.
  • Doonan, C. (2022). There’s no formula for a good mother: shame and estranged maternal labour. Feminist Theory23(4), 512-538. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/14647001211042488
  • Rizzo, K. M., Schiffrin, H. H., & Liss, M. (2013). Insight into the parenthood paradox: Mental health outcomes of intensive mothering. Journal of Child and Family Studies22, 614-620.
  • Türe, D. (2021). Mother shaming memories: the role of maternal self-discrepancy on negative emotions and shaming experiences of mothers. https://open.metu.edu.tr/handle/11511/91460

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.