Mijn kind wil kunstenaar worden: moet ik mij zorgen maken?

Heeft je kind je verteld dat hij of zij kunstenaar wil worden en ben je het daar niet mee eens? Maak je je zorgen over zijn of haar toekomstige carrière en financiële toekomst? Overweeg deze aanbevelingen voordat je je zorgen gaat maken.
Mijn kind wil kunstenaar worden: moet ik mij zorgen maken?

Laatste update: 07 februari, 2024

“Mam, Pap… Ik wil kunstenaar worden.” Dit is een uitspraak die veel ouders liever niet van hun kinderen horen, omdat ze geloven dat ze met dit soort beroepen economisch gezien geen goede levensstandaard kunnen bereiken. Ze hebben daarentegen liever dat jonge mensen kiezen voor meer zekere en stabielere carrièrepaden, zoals sommige traditionele carrières worden verondersteld te zijn. Maak je je zorgen omdat je kind kunstenaar wil worden?

Het is duidelijk dat wij als ouders het beste voor onze kinderen willen. Daarom zullen we er altijd de voorkeur aan geven dat ze de paden bewandelen die wij als de beste beschouwen. Maar iedereen kiest zijn eigen levenspad. Eenmaal autonoom zullen jonge mensen veel beslissingen nemen die niet overeenkomen met onze overtuigingen of waarden. In het volgende artikel helpen we je deze situatie het hoofd te bieden.

Leven als een kunstenaar

De arbeidswereld ondergaat diepgaande transformaties die ons vaak sprakeloos maken. Tot een paar jaar geleden waren de mogelijkheden om een beroep te kiezen niet zo breed en divers als nu. En dan hebben we het niet over iets dat exclusief is voor het werkveld. Integendeel, het enorme aantal mogelijkheden dat er is, is een realiteit die het hele leven omvat, van de meest oppervlakkige aspecten tot de meest diepgaande.

Dit doet ons vermoeden dat de wereld zo complex is geworden dat de beroepspaden die vroeger een goede toekomst leken te verzekeren, geen enkele garantie meer bieden. Andersom geldt hetzelfde. Beroepen die tot voor kort tijdverspilling leken, kunnen ons nu aangenaam verrassen.

Het is waar dat de kost verdienen met kunst een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt, omdat de muziek-, film-, theater-, fotografie- of schilder-industrie niet bepaald voorspelbare scenario’s zijn. Dit betekent echter niet dat de toekomst van jonge mensen die vastbesloten zijn om zich te wijden aan de wereld van de kunst voorbestemd is om een gebrek aan middelen te hebben. Dus als je kind kunstenaar wil worden, moet je oppassen dat je niet te snel reageert.

Een meisje in een theatergroep
Over het algemeen hebben jongeren veel informatie over hoe de vakgebieden waarin ze geïnteresseerd zijn werken. Bovendien biedt de kunstwereld een breed scala aan mogelijkheden.

Hoe begeleid je een kind dat kunstenaar wil worden?

Het is logisch dat we het als ouders niet leuk vinden als een kind kunstenaar wil worden. Waarschijnlijk lijkt de wereld van de kunst volgens onze perceptie gevaarlijk of onbetwistbaar kwetsbaar. Want we interpreteren de werkelijkheid door onze eigen ogen. Maar nu moeten we meer dan ooit weten dat de werkelijkheid die we zien niet absoluut is en ook niet de enige die geldig is.

Hier delen we enkele aanbevelingen met je om de beslissing van je kind dat zich aan een van de takken van kunst wil wijden te begeleiden zonder je zorgen te maken.

1. Luister naar wat ze te zeggen hebben

Voordat je impulsief reageert en antwoordt:“Een kunstenaar? Weet je wel dat je zult omkomen van de honger?” Het laatste wat ze nu nodig hebben is dat je niet naar ze wilt luisteren. Het is niet de bedoeling dat ze je proberen te overtuigen, maar dat ze zich veilig voelen om een idee, een verlangen of een persoonlijke beslissing met je te delen.

Je kind kan later geïnteresseerd zijn in jouw mening, zolang je maar in staat bent om een gedeeltelijk antwoord te geven. Luister eerst naar wat ze zeggen en trek dan je conclusies.

Luister je met vertrouwen naar hen? Denk je dat ze de artistieke wereld idealiseren? Denk je dat ze volwassen genoeg zijn om rekening te houden met zowel de voor- als de nadelen? Wat zeggen ze te willen bereiken door kunstenaar te zijn? Zijn ze gemotiveerd? Vinden ze het echt leuk?

2. Leer van hen

Jonge mensen besteden veel van hun tijd aan het luisteren naar muziek die ze ooit zouden willen maken, aan het kijken naar het soort films waarin ze zouden willen acteren of aan het bijwonen van kunstevenementen waar ze ooit deel van zouden willen uitmaken.

Tegelijkertijd zijn ze geïnteresseerd in het onderzoeken van en leren over de creatieve processen van hun favoriete artiesten, en in het begrijpen van de paden die hen naar succes hebben geleid. In dit opzicht is het meer dan raadzaam dat je niet in een volwassenhiedcentrisme vervalt en een nieuwsgierige en nederige houding aanneemt wanneer je naar de bijdragen van je kind luistert. Onderschat hun vermogen om nieuwe uitdagingen aan te gaan niet.

Een andere houding van ouders die helemaal niet handig is, is om beroepen op te vatten in de vorm van piramides; dat wil zeggen, van hoger naar lager in waarde. Deze houding probeert hiërarchieën van carrières op te stellen op basis van subjectieve criteria, bijvoorbeeld: administratieve banen zijn basaal, rechten is een taak voor sjacheraars, artistieke beroepen zijn voor vreemde mensen, enz. Deze vooroordelen komen voort uit een gebrek aan informatie van de ouders over deze beroepen.
– Erika Llerena –

A teenage boy talking to his mother about playing the guitar.
Jouw mening is waarschijnlijk heel waardevol voor je kind. Vertel ze wat je denkt met duidelijke, maar niet onbetwistbare argumenten. Het is belangrijk dat je ze een perspectief kunt geven dat zo onbevooroordeeld mogelijk is.

3. Geef ze jouw standpunt

Onthoud dat je het beste voor ze wilt en dat je op geen enkele manier wilt dat ze zich door jou bedreigd voelen. Probeer ze geen gezaghebbende aanwijzingen te geven over hoe ze hun leven moeten leiden.

Als je eenmaal de interessewereld van je kind hebt betreden, bied dan gewoon je perspectief en deel je visie. Niemand ontkent dat je meer ervaring hebt dan zij. Maar probeer ze geen starre toespraak te geven waarin je uit de doeken doet hoe het leven is en hoe de werkwereld eruitziet.

4. Steun de beslissing van je kind als hij kunstenaar wil worden

Dit punt is misschien het moeilijkst, maar ook het belangrijkst. Steun van de familie is zonder twijfel een fundamenteel element voor jongeren om de overgang naar volwassenheid op een prettige en plezierige manier te doorstaan. Onthoud dat het steunen van hun beslissing niet betekent dat je het ermee eens bent, maar eerder dat je hun keuze vanuit een liefdevolle plek valideert en begeleidt.

Daarnaast kun je ze aanmoedigen om een opleiding te volgen in de discipline die ze willen nastreven en ze helpen om hun verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten. Vaak is een kunstenaar ook een ondernemer. In dit opzicht zal het een uitdagende taak zijn om een ondernemersmentaliteit op te bouwen en deze effectief uit te voeren.

Als je kind kunstenaar wil worden, kies er dan voor om hun kritisch denken aan te moedigen en help ze om zich niet te laten meeslepen door het buitensporige enthousiasme dat een verleidelijk project kan opwekken.

Het belangrijkste is geluk

Uiteindelijk is het belangrijkste voor ons dat onze kinderen gelukkig zijn en een plezierig en authentiek leven kunnen leiden. Moedig ze aan om risico’s te durven nemen om persoonlijk te groeien en te genieten van hun relaties, hun werk en hun tijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Llerena Carpio, E. Y. (2019). Influencia de los padres de familia en la elección vocacional de los estudiantes del nivel secundaria de la institución educativa 40194 “Ricardo Palma” de Secocha del distrito de Mariano Nicolás Valcárcel-Camaná, Arequipa 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.